fbpx

Trump pritiska na Kitajsko: S tem pogojem namerava na svojo stran pridobiti velesilo proti Severni Koreji

Foto: epa

Predsednik ZDA je za Financial Times povedal, da so ZDA pripravljene in so se popolnoma sposobne spoprijeti s severnokorejskimi grožnjami – in to z ali brez pomoči Kitajske. Hkrati je še nakazal, da bo Washington pritisnil na Peking, da začne ta izvajati večji pritisk na severnokorejski Pjongjang.

Pred srečanjem vrha ZDA in Kitajske prihodnji teden na Floridi, na katerem bo ameriški predsednik po poročanju tujih medijev predvidoma razpravljal o številnih vprašanjih s kitajskim voditeljem Xiom Jinpingom, je Donald Trump nakazal, da če Peking ne bo vplival na Severno Korejo, da slednja omeji svoje jedrske raziskave, bo to storil Washington sam. “Kitajska ima velik vpliv na Severno Korejo. In Kitajska se bo bodisi odločila, da nam pomaga s Severno Korejo, ali pa, da nam ne bo. Če nam bo, bo to zelo dobro za Kitajsko, če pa nam ne bo, to ne bo dobro za nikogar,” je Trump povedal za Financial Times.

Trumpovi nacionalni varnostni svetovalci so že sestavili seznam možnosti, tako gospodarskih kot vojaških, ki jih bo imel Trump na voljo proti Severni Koreji. Vendar pa Russia Today poroča, da se Trump bolj nagiba k novim sankcijam in pritisku na Peking, naj ta vpliva na vedenje svojih sosedov.

To so izgovori Kitajske
Peking je sicer že dolgo razočaran nad predlogi, ki prihajajo iz Washingtona, predvsem pa nad njihovim stališčem, da mora Kitajska storiti več za reševanje vprašanja Severne Koreje ter njihovega jedrskega in raketnega programa, piše Russia Roday. Prav tako je Kitajska že večkrat opozorila ZDA, naj ne povečajo napetosti na njeni meji, tako da krepijo svoje vojaške zmogljivosti v neposredni bližini na Južnokitajskem in Vzhodnokitajskem morju. Istočasno pa je Peking še vedno nezaupljiv do politike, ki jo Washington vodi proti Tajvanu, za katerega Kitajska meni, da je neločljiv del celine.

Na vprašanje Financial Timesa, če bo Pekingu ponudil “veliko kupčijo”, kot je zmanjšanje nekaterih ameriških sil z njihovega območja, da bi v zameno na tak način pomirili Pjongjang, pa je Trump odvrnil: “Če Kitajska ne bo rešila s Severno Korejo, bomo mi.” Prepričan je tudi, da četudi bi se morali reševanja problemov s Severno Korejo rešiti enostransko, bi ZDA “popolnoma uspele” tudi brez dodatnih priprav.

Nepremišljena Severna Koreja
Severnokorejski voditelj Kim Jong Un si dejavno prizadeva za razvoj sofisticiranega orožja, da bi ujel moč ZDA in njenih zaveznikov v regiji. V času njegove petletne vladavine je bilo opravljenih več jedrskih poskusov, sočasno pa je Severna Koreja testirala več izboljšanih raketnih izstrelkov dolgega dosega. 22. marca letos je Severna Koreja sicer spet pogorela pri izstrelitvi že tretje rakete od inavguarcije Donalda Trumpa v januarju. Raketa je eksplodirala le nekaj sekund po izstrelitvi, vendar pa je ta zadnji poskus spodbudil močno reakcijo iz Washingtona. Obrambni minister James Mattis je ob tem dejal, da je Severna Koreja to izvedla na “zelo nepremišljen način”. Na novinarski konferenci v Londonu je Mattis rekel: “V tem trenutku se zdi, da Severna Koreja deluje na zelo nepremišljen način …, in to je treba ustaviti.”

Prav tako pa je prejšnji mesec na potovanju v Azijo zunanji minister ZDA Rex Tillerson priznal, da je v Beli hiši konec s politiko strateške potrpežljivosti. “Iščemo nove vrste diplomatskih, varnostnih in gospodarskih ukrepov. Vse možnosti so na mizi,” je izjavil Tillerson.

Kitajska od ZDA pričakuje “enakost in vzajemno korist”
Trump pa je za Financial Times še namignil, da bodo Američani na Peking v zvezi s sodelovanjem z ZDA proti Severni Koreji pritisnili s trgovinskimi pogoji: “Trgovina je spodbuda. Gre za trgovino.” Vlagatelj, multimilijonar in Trumpov minister za trgovino Wilbur Ross pa je le nekaj dni pred tem poudaril, da mora biti med Kitajsko in ZDA v zvezi s trgovinskimi prizadevanji vse v skladu z mednarodnimi pravili trgovanja, na kar je kitajsko ministrstvo za trgovino odgovorilo: “Kitajska je pripravljena sodelovati z ZDA na podlagi enakosti in vzajemne koristi.”

Marjanca Scheicher