Trump s serijo izvršnih ukazov nad ameriške Semoliče in Štruklje

Ameriški predsednik Donald Trump (vir: twitter)

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek podpisal tri izvršne ukaze, s katerimi naj bi povečali učinkovitost zvezne javne uprave ter po nekaterih preračunih prihranili več kot 100 milijonov dolarjev na leto. Trumpovi kritiki opozarjajo, da gre za obračunavanje s sindikati, ki običajno podpirajo demokrate.

Direktor Sveta za notranjo politiko Andrew Bremberg je povedal, ga gre za uresničitev predvolilne obljube o učinkovitejši javni upravi. “Izvršni ukazi bodo agencijam zvezne vlade olajšale odpuščanja zveznih uslužbencev, ki slabo opravljajo svoje delo, in bodo zagotovili bolj učinkovito porabo denarja davkoplačevalcev.”

Po uradnih izračunih predsednikovega kabineta naj bi z novimi ukrepi po poročanju STA prihranili do sto milijonov letno. Po ugotovitvah urada za vladno odgovornost (GAO) iz 2015 lahko proces odpustitve javnega uslužbenca traja tudi več kot leto dni.

Konec parazitiranja
Z novimi Trumpovimi izvršnimi ukazi se zveznemu uslužbencu, ki slabo opravlja svoje delo, da na voljo 30 dni, da se popravi. Doslej so paraziti v javni upravi imeli na razpolago od 60 do 120 dni. Drugi ukaz od vodstev zveznih agencij zahteva ostrejše pogajanje s sindikati glede kolektivnih pogodb ter jih poziva k prizadevanju za zmanjšanje stroškov proračuna.

Tretji ukaz nalaga agencijam, da sindikatom, ki sestankujejo v javnih uradih, zaračunajo najemnino za prostor. Ravno tako naj bi se ukinili potni stroški za vse dejavnosti, ki ne zadevajo delovnih obveznosti, ter se omejila poraba časa za sindikalne dejavnosti na največ 25 odstotkov delovnega časa. Poleg tega se pri ugodnostih ne bo več upoštevala delovna doba, temveč delovna uspešnost.

Za Trumpa in republikance je ta niz ukrepov velika zmaga, saj so sindikati večinoma na strani demokratov. Ti ukrepi slabijo Trumpovo opozicijo, prihranijo proračunski denar, obenem pa še upravičijo zaupanje Trumpovih volivcev, ki lahko vidijo, kako v praksi izgleda izpolnjevanje predvolilnih obljub.

Ivan Šokić

 • DrainTheSwamp-še pomnite?

  “Izvršni ukazi bodo agencijam zvezne vlade olajšale odpuščanja
  zveznih uslužbencev, ki slabo opravljajo svoje delo in bodo zagotovili
  bolj učinkovito porabo denarja davkoplačevalcev.”

  Super. Začnemo lahko pri najmanj sposobnem predsedniku zadnjih let skupaj s celotnim kabinetom “najboljših ljudi” in njegovih astronomskih konfliktov poslovnih interesov. Ljudi, katerim je država zgolj sredstvo za plenjenje. Le poglejte kabinet, ljudje so nalašč nastavljeni v zvezne agencije, zato da jih uničijo od znotraj.

  “ampak hillary….emaili….Obama je bil hujši…..levičarji so za vse krivi, vedno….!!”

 • DrainTheSwamp-še pomnite?

  “Ti ukrepi slabijo Trumpovo opozicijo, prihranijo proračunski denar
  obenem pa še upravičijo zaupanje Trumpovih volilcev, ki lahko vidijo
  kako v praksi izgleda izpolnjevanje predvolilnih obljub.”

  Torej se še v praksi kaže, kako neverjetno enostavno je nategniti trumpove klečeplazne ritoliznike. Le rečeš, da izpoljuješ obljube (razen tistih, ki bi dejansko kaj spremenile), predvsem pa delaš vse, da so na slabšem tvoji nasprotniki. To je dovolj.

  Nikogar od njegovih rjavih noskov ne briga, da je administracijo napolnil z najbolj koruptivnimi močvirniki, kar jih je moč nabrati. Nikogar ne zanima več, da je poslabšal zdravstvo, šolstvo, okolje in koneckoncev mednarodni ugled ZDA.
  DOkler najebejo demokrati, je vse to vredno…očitno

  #Drain the brain

 • xtc

  Bravo Trump še za 50% bi moral za tegniti,take politike rabino v Sloveniji,kot tudi ukinitev odpravnin.

 • Olga2345

  Bravo Trump! Ko počistite, pridite v Slovenijo!

  • šmentanamuha

   Oprosti, to pa bomo morali narediti sami.

 • črnaovca

  Ne kaj je nardil Trump, naj pred volitvami povedo kako bodo to naredili pri nas

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!