fbpx

Trump s serijo izvršnih ukazov nad ameriške Semoliče in Štruklje

Ameriški predsednik Donald Trump (vir: twitter)

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek podpisal tri izvršne ukaze, s katerimi naj bi povečali učinkovitost zvezne javne uprave ter po nekaterih preračunih prihranili več kot 100 milijonov dolarjev na leto. Trumpovi kritiki opozarjajo, da gre za obračunavanje s sindikati, ki običajno podpirajo demokrate.

Direktor Sveta za notranjo politiko Andrew Bremberg je povedal, ga gre za uresničitev predvolilne obljube o učinkovitejši javni upravi. “Izvršni ukazi bodo agencijam zvezne vlade olajšale odpuščanja zveznih uslužbencev, ki slabo opravljajo svoje delo, in bodo zagotovili bolj učinkovito porabo denarja davkoplačevalcev.”

Po uradnih izračunih predsednikovega kabineta naj bi z novimi ukrepi po poročanju STA prihranili do sto milijonov letno. Po ugotovitvah urada za vladno odgovornost (GAO) iz 2015 lahko proces odpustitve javnega uslužbenca traja tudi več kot leto dni.

Konec parazitiranja
Z novimi Trumpovimi izvršnimi ukazi se zveznemu uslužbencu, ki slabo opravlja svoje delo, da na voljo 30 dni, da se popravi. Doslej so paraziti v javni upravi imeli na razpolago od 60 do 120 dni. Drugi ukaz od vodstev zveznih agencij zahteva ostrejše pogajanje s sindikati glede kolektivnih pogodb ter jih poziva k prizadevanju za zmanjšanje stroškov proračuna.

Tretji ukaz nalaga agencijam, da sindikatom, ki sestankujejo v javnih uradih, zaračunajo najemnino za prostor. Ravno tako naj bi se ukinili potni stroški za vse dejavnosti, ki ne zadevajo delovnih obveznosti, ter se omejila poraba časa za sindikalne dejavnosti na največ 25 odstotkov delovnega časa. Poleg tega se pri ugodnostih ne bo več upoštevala delovna doba, temveč delovna uspešnost.

Za Trumpa in republikance je ta niz ukrepov velika zmaga, saj so sindikati večinoma na strani demokratov. Ti ukrepi slabijo Trumpovo opozicijo, prihranijo proračunski denar, obenem pa še upravičijo zaupanje Trumpovih volivcev, ki lahko vidijo, kako v praksi izgleda izpolnjevanje predvolilnih obljub.

Ivan Šokić