fbpx

Trump se ne more znebiti Clintonove: božična Hillary se s stene reži obiskovalcem Bele hiše

Foto: msn.

Čeprav je demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton izgubila novembrske volitve proti republikancu Donaldu Trumpu, ima nekdanja prva dama ZDA še vedno svoje mesto v Beli hiši – med dvema snežakoma. Kot poročajo ameriški mediji, v enem izmed hodnikov Bele hiše visi njen uradni portret, ki mu družbo delajo zvončki, plastični snežaki in drugi božični okraski. Ameriški novinarji so se prizoru nasmejali v torek, ko je najpomembnejša zgradba v Washingtonu svoja vrata odprla medijem ob tradicionalni predstavitvi svoje božične okrasitve.

Na Pensilvanski aveniji 1600 stoji portret Clintonove iz leta 2003, ni pa edini v Beli hiši, saj si lahko obiskovalci ogledajo več deset portretov bivših ameriških predsednikov in njihovih prvih dam. Hillary Clinton je bila prva dama v 90. letih, ko je kot demokratski kandidat predsedniški stolček zasedal njen soprog Bill Clinton, letos pa sta poizkušala zakonca Clinton z zamenjanimi vlogami znova nazaj na oblast.

Božič je praznik rojstva in miru, Clintonova pa predstavlja grožnjo in smrt
Seveda se poraja vprašanje, če je okusno okrasiti hodnike Bele hiše z božičnimi okraski in mednje postaviti portret Hillary Clinton: ameriški konservativni mediji potezo kritizirajo, saj naj bi božič predstavljal krščanski praznik rojstva, družine in miru, medtem ko je Clintonova v Obamovi administraciji po svetu širila vojne in smrt ter podpirala muslimanske skrajneže.

Foto: msn.

Foto: MSN

Bela hiša vsako leto predstavi določeno božično tematiko, letošnja pa nosi naziv Darilo počitniškega časa. Ponazarjala naj bi veselje ob medsebojnem obdarovanju, pa tudi prava življenjska darila, kot so prijatelji, družina, izobrazba in zdravje. Obiskovalce med drugim pozdravljata tudi plišasti podobi trenutnih prvih psov ZDA, Obamovih portugalskih vodnih psov Boja in Sunnyja, ki sta bila izdelana iz več kot 25 tisoč cofkov iz preje.

V hiši stoji tudi veliko božično drevo z zlato zvezdo, ki predstavlja darilo služenja domovini in ponazarja iniciativo trenutne prve dame Michelle Obama za podporo članom ameriške vojske in njihovim družinam. Računalniki na dotik omogočajo, da vsak obiskovalec vojakom na tujih misijah pošlje pozitivno sporočilo in jim zaželi mirne praznike.

In če so novinarji večino božičnih okraskov sprejeli z navdušenjem, se jim zdi sobana z dvema ogromnima snežakoma in Hillaryjinim portretom med njima precej kontroverzna. Snežaka, ki se skupaj z nekdanjo šefico Department of State režita obiskovalcem, izgledata kot iz kakšne hollywoodske grozljivke.

Obamova pri okraševanju Bele hiše pretirano zapravlja
Nekateri mediji pišejo, da bo Donalda Trumpa, novoizvoljenega predsednika ZDA, ki bo s funkcijo nastopil 20. januarja prihodnje leto, še dolgo opominjala na umazano kampanjo, s katero se je poskušala povzpeti na enega izmed najbolj vplivnih političnih položajev na svetu in se še vedno poskuša – z zahtevami za ponovno štetje glasov v treh zveznih državah.

Foto: msn.

Foto: MSN

Človek si po nenavadni “Hillaryjini izkušnji” opomore šele v glavni jedilnici, kjer so priznani kuharski velemojstri izdelali 56 medenjakov v obliki hišk, vsaka pa predstavlja eno izmed zveznih držav oz. ameriških teritorijev. Novinarji menijo, da je najbolj impresivna medena hiška Južne Dakote, ki jo krasi tudi gora Rushmore iz lego kock. Lego mojstri so porabili kar 500 ur, da so oblikovali nenavadne strukture.

Okraševanje tradicionalno sicer organizira prva dama, Michelle Obama pa je letos za okrasitev Bele hiše porabila 50 tisoč lučk, 200 tisoč lego kock, 65 tisoč okraskov, 109 božičnih vencev, 63 božičnih dreves in 32 snežakov. Glavna atrakcija je slabih šest metrov visoko božično drevo v glavni avli. Zakonca Obama sta si božič v Beli hiši naredila zares razkošen, če ne že kar kičast, pravijo kritiki. V primerjavi z zakoncema Bush za okraševanje v zadnjih letih v povprečju zapravita še enkrat več denarja (med drugim sta si omislila dodatnih 40 božičnih dreves), letos, ko praznujeta zadnje božične praznike v Beli hiši, pa sta si najbolj dala duška – zapravila sta okrog 300 tisoč ameriških dolarjev. Nič kaj skromno.

L. S.