fbpx

Trump si želi povrniti zaupanje v FBI, Comeyju pa že podporniki Hillary Clinton očitali, da je nevaren za demokracijo

Foto: epa

Jamie S. Gorelick, ki je bil imenovan za namestnika generalnega državnega tožilca v času administracije Billa Clintona, je še ne tako dolgo nazaj menil, da je direktor FBI James Comey “škodil naši demokraciji”

Gorelick se je pridružil zboru nekdanjih odvetnikov in njihovih namestnikov v okviru političnega spektra, skupno pa so imeli tudi to točko, da so javno kritizirali Comeyja lanskega oktobra, tik pred predsedniškimi volitvami v ZDA. 29. oktobra 2016 je Gorelickovo pisanje objavil Washington Post, Gorelick pa je v njem kritiziral Comeyja, ki se je odločil javno odpreti primer Hillary Clinton in njene elektronske pošte tik pred volitvami, kar je po njegovem prepričanju izrazito “nasprotovanje interesom pravičnosti in škodi naši demokraciji”. Naslov pa se je glasil kar brez ovinkarjenja: “James Comey je poškodoval našo demokracijo”.

Avtor pa ni le Gorelick, pod ta članek je namreč podpisan tudi Larry Thompson, ki je služboval pod upravo Georga W. Busha, in sicer kot namestnik generalnega državnega tožilca od leta 2001 do leta 2003. Je pa Gorelick v Postu opredeljen kot podpornik Hillary Clinton.

“Obstaja razlika med biti neodvisen in volk samotar”
Gorelick in Thompson sta v svojem članku zapisala, da se je direktor FBI James B. Comey navdušeno izpostavil kot razsodnik, in to ne le v primerih, kot je pregon kaznivega dejanja  ki ni v pristojnosti FBI, ampak se je angažiral tudi pri rokovanju z e-pošto in drugih zadevah. Zdaj pa naj bi osebno izbral “ravnovesje med preglednostjo in poštenostjo, ki tradicionalno izginja z oddelka. Obstaja razlika med biti neodvisen in biti volk samotar.” Avtorja članka pa zdaj že nekdanjemu direktorju FBI očitata, da je sprejel izredne ukrepe za seznanjanje javnosti – prepričana sta, da si je na vsak način želel pridobiti javnost na svojo stran, zato jo je tudi obveščal o vsaki novi ugotovitvi v zvezi s kongresom, še preden bi ta imel možnost odgovoriti, zato je Gorelick dodal, da ne more “zagovarjati ravnanje direktorja  ob zaključku preiskave elektronske pošte sekretarke Clintonove”, piše Breitbart.

Trump si želi povrniti zaupanje v FBI
Trump pa je Comeyja odpustil po tem, ko sta mu to priporočila pravosodni minister ZDA Jeff Sessions in njegov namestnik Rod Rosenstein. Rosenstein je kot svoje razloge navedel, da si je Comey lanskega 5. julija privoščil novinarsko konferenco, na kateri je razglasil, da je takratna demokratska predsedniška kandidatka v primeru njene elektronske pošte nedolžna. Trump pa je, nasprotno, trdil, da je kršila zakone o zaupnosti, piše STA. Saga se je nato nadaljevala konec oktobra, ko je direktor FBI poslal pismo senatu, češ da ponovno odpira preiskavo v zvezi z elektronsko pošto moža sodelavke Hillary Clinton Hume Abedin, a je le pri tem tudi ostalo. Clintonova je, potem ko je izgubila na volitvah, s prstom pokazala prav na Comeyja in Ruse. Trump si želi povrniti zaupanje v FBI, za dosego tega uspeha pa je po mnenju njegovih svetovalcev nujen odhod spletkarskega Comeyja.

M. S.