fbpx

Trump slavi, Muellerjeva preiskava ni našla dokazov o vmešavanju Rusov

Foto: epa

Ameriški predsednik Donald Trump je po objavi povzetka poročila posebnega tožilca Roberta Muellerja o preiskavi ruskega vpletanja v ameriške predsedniške volitve v nedeljo izpostavil, da je popolnoma oproščen krivde.

Mueller je v petek predal poročilo o svoji preiskavi, ki se je začela spomladi leta 2017, ko je Trump odpustil direktorja FBI Jamesa Comeyja zaradi preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016. Trump je to sam izjavil na televiziji NBC, vendar pa Mueller tega dejanja ni opredelil kot kaznivo dejanje oviranja pravosodja.

Oglejte si še: Demokrati v senatu glasovali proti novemu poskusu prepovedi ubijanja novorojenčkov, Trump upravičeno pobesnel

Poročilo je zaupno, pravosodni minister Barr pa je za zdaj poslal kongresu le povzetek na štirih straneh. Kongresni demokrati zahtevajo objavo celotnega poročila, za kar se Barr za zdaj še ni odločil. Barr v povzetku med drugim piše, da preiskava ni odkrila, da je predsednik Trump ali kdo iz njegove kampanje sodeloval v zaroti z Rusijo za vplivanje na predvolilno kampanjo leta 2016. Barr pa obenem pravi, da Muellerjeva preiskava Trumpa ni oprala krivde oziroma razglasila za nedolžnega oviranja pravosodja oziroma kaznivega dejanja.

Za vsako od štirih relevantnih dejanj, ki jih zadeva preiskava, poročilo podaja dokaze na obeh straneh in pušča odprta težka vprašanja zakona in dejstev, ali se lahko predsednikova dejanja in namen razumejo kot oviranje pravosodja,” razlaga Barr in dodaja, da sta z namestnikom Rodom Rosensteinom sklenila, da preiskovalni dokazi niso dovolj za sklep, da je predsednik zagrešil oviranje pravosodja.

Mueller prav tako ni našel dovolj dokazov, da bi Trumpovi sodelavci pomagali Rusom pri vpletanju v volitve 2016. To pomeni, da si Trump lahko oddahne in da so bile obtožbe proti njemu politično motivirane.

Demokracija