fbpx

Trumpova načelnost do S. Koreje: Je jedrski spopad bližje kot kdajkoli prej?

(Foto: epa)

Trumpova administracija se je zaradi številnih groženj z jedrskim orožjem odločila za prekinitev vseh diplomatskih prizadevanj za pogovore s Severno Korejo. Sekretar za zunanje zadeve Rex Tillerson je dejal, da je do totalitarne države potreben novi pristop, zaradi česar so ZDA in njene azijske zaveznice bližje vojaškemu spopadu kot kdajkoli doslej.

Ameriški sekretar za zunanje zadeve Rex Tillerson je povedal, da so 20-letni poskusi prepričevanja Severne Koreje, da bi opustila jedrski program, klavrno propadli, zato bo obiskal Azijo, da si izmenjajo poglede glede novega pristopa do te osamitvene totalitarne države, ki jo vodi Kim Jong Un.

Takoj po Tillersonovi najavi je severnokorejski veleposlanik v Pekingu sklical novinarsko konferenco in ga nemudoma obtožil možnosti začetka morebitne jedrske vojne. Dodal je, da bodo še naprej izvajali testiranja jedrskega orožja v obrambne namene.

Novo oboroževanje ameriških zaveznic
Severna Koreja naj bi imela večjo zalogo jedrskega orožja, ki bi ga lahko uporabila v napadu na ameriške zaveznice v Aziji, zato je Trumpova administracija začela s pripravami na nove situacije v tem delu regije. Eden od možnih načrtov je okrepitev obstoječih raketnih sistemov v Južni Koreji ali pa dobava novih raket na japonskem ozemlju. Japonski obrambni minister je ta mesec v nagovoru parlamentu že dejal, da ne bo vodil politike “prvega napada”, kar bi bil odklon od siceršnje japonske povojne pacifistične doktrine.

ZDA bi prav tako lahko na Japonsko umestile obrambni raketni sistem THAAD, ki je zdaj že v Južni Koreji, prav tako pa severnokorejska grožnja ponovno sproža razpravo o oživitvi obrambnega raketnega sistema na ameriških tleh.

Prizadevanja za mir propadla, Pjongjang še naprej razvija jedrsko orožje
Razlog za paniko in dodatno nevarnost svetu je nova medcelinska raketa, ki so jo razvili v Severni Koreji in za katero se strokovnjaki za varnost v Aziji strinjajo, da je lahko grožnja za mir. Če bi želeli preprečiti tovrstno rožljanje z nevarnim orožjem bi morale ZDA odgovoriti z vojaškim napadom na strateške vojaške cilje Severne Koreje, kar je od nekdaj veljalo za zadnjo možnost, saj bi tovrstni napad nujno pomenil odgovor s kemičnim in biološkim orožjem Severne Koreje na južno sosedo.

Rex Tillerson (foto: epa)

Ameriški sekretar je ocenil, da desetletna prizadevanja za mir med državama, začenši s sporazumom iz leta 1994, niso bila uspešna. V tem času bi moral Pjongjang za velike količine humanitarne pomoči zamrzniti jedrski program in ga sčasoma uničiti, vendar je leta 2002 propadel, v letu 2006 pa so Severnokorejci že testirali prvo atomsko bombo. Testiranja jedrskega orožja pa so se med vladavino Kim Jong Una še dodatno stopnjevala.

Vojaške vaje lahko kadarkoli prerastejo v spopad
Tillersonov predhodni 1,35 milijarde dolarjev vreden načrt za pomoč Severni Koreji je predvideval jasne zahteve za opustitev jedrskega raketnega programa, vendar je pobuda naletela na neprekinjen razvoj nevarnega orožja, še naprej izvajajo nova testiranja, je dejal ameriški sekretar, zato je po njegovih besedah potreben novi pristop do te nepredvidljive države.

Tillerson bo v naslednjih dneh obiskal Južno Korejo, kjer bodo skupne vojaške vaje, hkrati pa bodo še v tem mesecu, nedaleč stran od meje s severno sosedo, namestili novi obrambni raketni sistem THAAD. Skupne vojaške vaje so namenjene simuliranju v primeru napada Severne Koreje. “Mir in stailnost na korejskem polotoku so pod resno grožnjo. Stanje je že na robu nove jedrske vojne, vojaške vaje pa bi se lahko vsak čas spremenile v pravi vojaški spopad,” je dejal severnokorejski veleposlanik Pak Myong-ho.

Washington Post piše, da bo Tillersonova zadnja postaja šestdnevne azijske turneje na Kitajskem, kjer imajo še vedno drugačna stališča do Severne Koreje kot ZDA.

M. P.