Trumpova načelnost do S. Koreje: Je jedrski spopad bližje kot kdajkoli prej?

(Foto: epa)

Trumpova administracija se je zaradi številnih groženj z jedrskim orožjem odločila za prekinitev vseh diplomatskih prizadevanj za pogovore s Severno Korejo. Sekretar za zunanje zadeve Rex Tillerson je dejal, da je do totalitarne države potreben novi pristop, zaradi česar so ZDA in njene azijske zaveznice bližje vojaškemu spopadu kot kdajkoli doslej.

Ameriški sekretar za zunanje zadeve Rex Tillerson je povedal, da so 20-letni poskusi prepričevanja Severne Koreje, da bi opustila jedrski program, klavrno propadli, zato bo obiskal Azijo, da si izmenjajo poglede glede novega pristopa do te osamitvene totalitarne države, ki jo vodi Kim Jong Un.

Takoj po Tillersonovi najavi je severnokorejski veleposlanik v Pekingu sklical novinarsko konferenco in ga nemudoma obtožil možnosti začetka morebitne jedrske vojne. Dodal je, da bodo še naprej izvajali testiranja jedrskega orožja v obrambne namene.

Novo oboroževanje ameriških zaveznic
Severna Koreja naj bi imela večjo zalogo jedrskega orožja, ki bi ga lahko uporabila v napadu na ameriške zaveznice v Aziji, zato je Trumpova administracija začela s pripravami na nove situacije v tem delu regije. Eden od možnih načrtov je okrepitev obstoječih raketnih sistemov v Južni Koreji ali pa dobava novih raket na japonskem ozemlju. Japonski obrambni minister je ta mesec v nagovoru parlamentu že dejal, da ne bo vodil politike “prvega napada”, kar bi bil odklon od siceršnje japonske povojne pacifistične doktrine.

ZDA bi prav tako lahko na Japonsko umestile obrambni raketni sistem THAAD, ki je zdaj že v Južni Koreji, prav tako pa severnokorejska grožnja ponovno sproža razpravo o oživitvi obrambnega raketnega sistema na ameriških tleh.

Prizadevanja za mir propadla, Pjongjang še naprej razvija jedrsko orožje
Razlog za paniko in dodatno nevarnost svetu je nova medcelinska raketa, ki so jo razvili v Severni Koreji in za katero se strokovnjaki za varnost v Aziji strinjajo, da je lahko grožnja za mir. Če bi želeli preprečiti tovrstno rožljanje z nevarnim orožjem bi morale ZDA odgovoriti z vojaškim napadom na strateške vojaške cilje Severne Koreje, kar je od nekdaj veljalo za zadnjo možnost, saj bi tovrstni napad nujno pomenil odgovor s kemičnim in biološkim orožjem Severne Koreje na južno sosedo.

Rex Tillerson (foto: epa)

Ameriški sekretar je ocenil, da desetletna prizadevanja za mir med državama, začenši s sporazumom iz leta 1994, niso bila uspešna. V tem času bi moral Pjongjang za velike količine humanitarne pomoči zamrzniti jedrski program in ga sčasoma uničiti, vendar je leta 2002 propadel, v letu 2006 pa so Severnokorejci že testirali prvo atomsko bombo. Testiranja jedrskega orožja pa so se med vladavino Kim Jong Una še dodatno stopnjevala.

Vojaške vaje lahko kadarkoli prerastejo v spopad
Tillersonov predhodni 1,35 milijarde dolarjev vreden načrt za pomoč Severni Koreji je predvideval jasne zahteve za opustitev jedrskega raketnega programa, vendar je pobuda naletela na neprekinjen razvoj nevarnega orožja, še naprej izvajajo nova testiranja, je dejal ameriški sekretar, zato je po njegovih besedah potreben novi pristop do te nepredvidljive države.

Tillerson bo v naslednjih dneh obiskal Južno Korejo, kjer bodo skupne vojaške vaje, hkrati pa bodo še v tem mesecu, nedaleč stran od meje s severno sosedo, namestili novi obrambni raketni sistem THAAD. Skupne vojaške vaje so namenjene simuliranju v primeru napada Severne Koreje. “Mir in stailnost na korejskem polotoku so pod resno grožnjo. Stanje je že na robu nove jedrske vojne, vojaške vaje pa bi se lahko vsak čas spremenile v pravi vojaški spopad,” je dejal severnokorejski veleposlanik Pak Myong-ho.

Washington Post piše, da bo Tillersonova zadnja postaja šestdnevne azijske turneje na Kitajskem, kjer imajo še vedno drugačna stališča do Severne Koreje kot ZDA.

M. P.

 • Dostmamrecesije

  Debelinko ustvarja medcelinko.

 • macon

  ZDA naj določijo njihove jedrske lokacije in jih stolčejo v prah. Sigurno niso sredi mest. Tehnika to danes omogoča.

 • totex39

  Ta smrkavec nenehno cinglja z jederskim orožjem, kot da bi igral igrce na računalniku.

 • baubau

  Zakaj pa bi ravno in edinole S.Koreja morala opustiti jedrski program-ne pa tudi na primer Francija,Rusija,Kitajska ali tudi celo Zda in vse druge države?Težko me boste prepričali,da so vsi drugi manj pokvarjeni…Opustite ga VSI ali pa (ne) bo nič iz tega…

  • sprehajalec

   Odgovor na tvoja razmišljanja je podal nekoč sam Mao Ce Tung, ko ga je stari fotr sedanjega Kima prosil, naj mu da jedrsko orožje. Takrat je Mao razvil znamenito tezo “Da majhne države za svojo obrambo ne potrebujejo jedrskega orožja”. In Kima odslovil.

   Po drugi strani pa če bi velike države ne imele jedrskega orožja, pa bi bilo že ohoho vojn.

   • Goran Hvala

    Point je v tem da velile drzave drzijo v sahu male…da lahko pljackajo po mili volji brez posledic…ce si prevec glasn pa bombo fases…videno po celem afriskem prostoru…bliznjem vzhodu pa se kje..seveda vse dalec od razvitih in naprednih..ko pa nekaj nazaj prileti se pa vsi delajo fine in jamrajo kako je to mogoce ..

    • rubec

     Res je. Vse afriške države imajo nastavljene bele predsednike. Dokler tam predsedniki ne bodo domači črnci se bo še kar kradlo na veliko.

     • sprehajalec

      Mugabe je Zimbabwejce osvobodil izpod belega škornja. Zimbabwejci so srečni, saj sedaj hodijo na tržnico z vrečami polnimi denarja, nekateri kar s karjolami…

     • rubec

      Zato ga ljudstvo tudi ljubi saj so karjole po njegovi intervenci dobili na 120 obrokov po smešno 50% nizki obrestni meri. Da ga ljudstvo res ljubi dokazuje tudi izjava njegove prikupne ženkice Grace ki je rekla da tudi ko mož umre bo njegovo truplo kandidat na prihodnjih volitvah. Rajtam celo, da edini.

     • sprehajalec

      Mugabe je pljunil na belski škorenj in svoje ljudstvo naredil za trilionarje, ne samo za milijonarje, kot naprimer Levičarji pokojne Juge.

      http://www.globalfinancialdata.com/gfdblog/wp-content/uploads/2015/07/Zimbabwe_100_trillion_2009_Obverse.jpg

      To je pravi vodja.

    • sprehajalec

     Kaj pa plačkajo? Morda ne plačajo banan? To pa se na Rastoderja obrni, zakaj ne plačuje banan, pa kako si to sploh upa, iz tako majhne države.

     Vse ostalo je nakladanje, ki sem se ga v življenju že naposlušal….

   • Caetano

    Mao je itak verjel samo v moč sile, podobno, kot tudi drugi rdeči diktatorji. Vse drugo je podcenjeval diplomacijo, politiko, denar…

   • Peter

    Najlepši primer je Izrael. Že zdavnaj bi ga zradirali ali pa bi delali na tem.
    Tako pa vedo, da se bodo potem njihova večja mesta še nekaj časa ponoči svetila, če samo probajo kaj v tej smeri, no…

 • AlojzZ

  Ma dajte no mir. Vrednost vojske dolgoletnih diktatorjev smo spoznali. Po Hitlerju je ni več.

 • Morala

  Jedrskega orožja nikjer ne bi smeli razvijati!! Ampak kaj, ko je na svetu še veliko norcev!!!

 • rubec

  ODOJK.

  • Peter

   Ne ti tkole, no.
   Člouk ve, kva je dobr viski, kva so dobre cigare in kva so dobre babe.
   Ni pa on kriv, če vsi drugi u Skoreji tega ne vejo, no…

 • MartinKrpan

  islam in komunizem še naprej terorizirata svet.

 • Peter

  Na koncu koncev bo pa itak presodu un Mič od našga premjerja svetuvauc: ker ma lepšo frizuro, tist bo pobedvou, no.

  • rubec

   pobedvou hehe, carsko…..

   • Peter

    Še enkat globok u socjalizmu sem prebiral eno knigo, Prigode kapetana Wrungla, se mi zdi, da se ji je reklo. Je imel tip barko, imenovano Pobeda, pa je neki zajebu, pa mu je špaga utrgala stran Po.. in je tko plul okol, hihihi. Ne vem , kako so v tsitih cajtih pustil kej tazga ven iz USSSR, kaj šele prevajat u bratske jezike…

 • Peter

  Ampak, jebemti, Kim Jong Boom ma lepšo frizuro, no…

 • SloBoySMC

  Mogoče pa je to tud mal nabijanje in komunistična propaganda. Pravijo da majo tud hidrogensko ne sam jedrsko bombo. Ne vem če je temu za verjet. XD

 • Peter

  Koga brigajo bombe, v igri so frizure, no…

  • rubec

   Kim bi rad bil en Mao Wildersa a kaj ko v vsej državi ni za dobit niti enega litra rumene barve.

   • Peter

    Biznis oportjuniti.
    Odpreva firmo in izvažava rumeno barvo v Skorejo…
    Sam pol bo pa zgubu prot trumpetu, pol bova pa midva kriva, no…

    • rubec

     Potrebno je Miča dobit če ni prezaseden. Ko je popedenal Wildersa je ta dobil dodaten sedež, tik za svojim šoferjem.

 • Olga

  Komunistom ne moreš nikoli zaupati!

 • Janez

  Ja ?
  Hvala američanom, da imajo te nedoumljive “zmešance” pod kontrolo !
  Kaj pa slovenski pokomunisti zl, sd, smc, desus – a kažejo kaj interesa za preselitev !
  .
  V to deželo uresničenih komunističnih sanj !?
  Jaz rad prispevam sto evrov !
  za ladijsko vozovnico slo pokomunistom za pot v Korejo, severno seveda ! L.r. Janez Komenda

 • Franc Bizjak

  Prepričevanje tega Severno Korejskega klovna je neresno in čista izguba časa že vsa leta. Edino kar človeka pri tem klovnu, ki ves čas tišči in grozi z vojno veseli je, da bo za razliko od svojega očeta in starega očeta doživel podoben konec kot Sadam Husein ali Gadaffi. Kaže, da se mu ta čas končno bliža.

 • sprehajalec

  Kimovi dinastiji in množici podrepnikov, ki fino živijo od sistema (tako kot pri nas), ostane le grožnja z bombami. Južna Koreja je tehnično v vojni s Severno in se nanjo efektivno pripravlja že 70 let. Južna Koreja ima eno najučinkovitejših, najbolj modernih in najbolj fanatičnih vojsk na svetu. Kimova vojska bi razpadla v nekaj dneh, če bi prišlo do konflikta, kar je Kimu in Kimovim jasno. Zato to ropotanje o bombah.

 • Hun

  trump in kim lika iz sout parka

 • Ana Job

  Proti Kim Jong Unu je edino zdravilo krogla v čelo. Druge poti ni.

  • AboutTown

   Ker je Trump tako uravnotežen in trezen politik, a ne? Daj jebi se v čelo…

   • xtc

    Torej prični s tem in ne napihuj se teslo:

    • AboutTown

     Idiot zafukan.

 • AboutTown

  Dokler ni Trump prišel na oblast, je bila SK zgolj zabava. Ker pa on hoče vojno, jo bo tudi dobil. Njegov vlažen fetiš je zmagati vojno.

  • xtc

   A ti je kdo že zapal veliko skrivnost?
   Si navaden levodioptrični bučman:

   • AboutTown

    ” levodioptrični ” A to si kar iz usrane desničarske riti potegnil? Kreten.

 • xtc

  Severno Korejski režim se seseda;kot vsi komunistični režimi(socialistični) rešitev pač vidi v vojni;ki je ne more dobiti:
  Korejci ne zmorejo frontalne vojne dlje časa;ravno zaradi zastareletehnelogije:
  zda SPLOH NISO OGROŽENE ZARADI RAKETNEGA NAPADA;SAJ SE JE POKAZALO ;DA JE TEHNELOGIJA ZELO ZASTARELA;NEZANESLJIVA IN POKVARLJIVA::
  Seveda pa je težava;ki jo Kim predstvlja nočna mora za bližnje sosede tudi Kitajsko;saj bi ob morebitnem neuspelem lansiranju jedrske konice(čejoimajo) lahko kaj padlo takona Kitajsko kot J Korejo posledice pa uničujoče:
  zATO POSTAJAJO kITAJCI VSE BOLJ ŽIVČNI SAJ BI TUDI V PRIMERU SESTRELITVE JEDRSKEGAPROJEKTILA OB PADCU OSTANKOV NA NJIHOVO STRAN LAHKOPRIŠLO ;DO KATASTROFE NESLUTENIH RAZMER:
  Zato je zelo verjetno;da bodo morali posredovatiKitajci sajso poleg J Koreje najbolj ogroženi v vakem primeru:
  Jasno pa postaja ;da bodo morali ukrepati ;saj očino režimu v Korji vse bolj popuščajo živci zaradi vse težje situacije:

 • Jožef

  Ko me nekdo prepričuje, kako da je bilo v yugokomunizmu lepo, si vedno vzamem za primer Severno in Južno Korejo. Ni primerjave ali kot poletni dam in sibirska noč. Torej, kaj je bolje, komunizem ali zmerni kapitalizem. Tisti, ki bo našel pohvalne besede za Severno Korejo je ali plačanec ali zblojenec. Sicer pa bi svetoval vsem ljubiteljem Venezuele, S.Koreje, Kube, naj se odselijo v eno od teh držav, tam bodo našli zagotovo veliko sogovornikov.