fbpx

Trump Svetovni zdravstveni organizaciji postavil ultimat: ta ima 30 dni časa za spremembo ravnanja glede pandemije koronavirusa, sicer bo izgubila ameriški denar

Ameriški predsednik Donald Trump. (Foto: epa)

“To pismo, ki sem ga poslal dr. Tedrosu iz Svetovne zdravstvene organizacije, je samoumevno!” je na spletu naznanil ameriški predsednik Donald Trump ter pripel že omenjeno pismo. Trump ne želi več izgubljati časa s Svetovno zdravstveno organizacijo, ki ji očita prepočasno in neustrezno ukrepanje v začetni fazi pandemije koronavirusa, pa tudi ravnanja v korist Kitajske. Prav zato je dal Trump Kitajski ultimat, da v 30 dneh spremeni svoje domnevno sporno ravnanje. Pismo je bilo sicer poslano v ponedeljek zvečer. 

Predsednik ZDA Donald Trump namerava trajno zamrzniti ameriško financiranje Svetovne zdravstvene organizacije. Ob tem daje Organizaciji 30 dni časa, da se poboljša, saj je prepričan, da je v času koronakrize zavajala svetovno javnost s svojimi ravnanji. V svojem ostrem pismu, ki je neposredno namenjeno generalnemu direktorju te organizacije Tedrosu Adhanomu, poslanem v ponedeljek zvečer in objavljenem tudi na spletu. V njem Organizacijo obtožuje za “netočne in zavajajoče izjave” glede novega koronavirusa predvsem pa prepočasnega ravnanja pri reševanju koronakrize. Trump je Organizacijo tudi obtožil, da dela v korist Kitajske, poroča Russia Today.

Trump je prepričan, da je ves čas koronakrize Svetovna zdravstvena organizacija hvalila prav Kitajsko glede njene “transparentnosti”. Sedaj je po Trumpovem prepričanju napočil čas, da omenjena organizacija dokaže svojo neodvisnost od Kitajske. Ameriški predsednik pa grozi tudi s izstopom ZDA iz omenjene organizacije. Trump Svetovno zdravstveno organizacijo sicer pušča v določeni negotovosti glede tega kaj točno naj ta stori, saj je tristranski dokument po avtorjevem prepričanju “razumljiv sam po sebi”. Ameriški predsednik je v zadnjih mesecih sicer že večkrat ostro napadal Svetovno zdravstveno organizacijo, med drugim zaradi domnevnih tesnih vezi s Pekingom ter po njegovem neustreznem pristopu do pandemije koronavirusa.

Foto: epa

Sicer je že aprila zamrznil ameriško financiranje te organizacije iz podobnih razlogov. Vendar pa omenjena organizacija vztrajno zavrača vse obtožbe. Tedros pa je včeraj naznanil, da bo organizacija izvedla “pregledno in odgovorno” preiskavo glede svojih ravnanj v času pandemije koronavirusa, in sicer takoj ko bo to mogoče. Ob tem je znano, da se je pandemija koronavirusa sicer že razširila v več kot 100 držav po vsem svetu. Poleg Trumpa pa so Organizacijo počasnosti obtožili tudi številni drugi poznavalci teh kriznih razmer. Veliko kritik je požela tudi zaradi svojih trditev v začetni fazi pandemije, da virus ni prenosljiv s človeka na človeka ter da omejitve potovanj niso potrebne, saj se je ravnala po kitajskih trditvah, da je širitev virusa “minimalna in počasna”.

Na dan pa so že pred časom prišli podatki, kako je Kitajska pred svetom prikrivala resnico glede števila okuženih in s tem druge države spravila v nevarnost. V javnosti se sicer pojavljajo ugibanja, da bi virus lahko pobegnil iz wuhanskega laboratorija za mikrobiologijo. Prikrivanje kitajskih oblasti glede tamkajšnjih razmer pa je pripomoglo k temu, da se je virus naglo razširil po vsem svetu in terjal mnogo smrtnih žrtev.

Domen Mezeg