Trump “taktično” prestavil obisk Danske, ker se socialistična premierka ne želi pogovarjati o nakupu Grenlandije

Ameriški predsednik Donald Trump (foto: EPA)

Zdi se, da Frederiksenova, ki prihaja iz vrst Socialdemokratov, ne nasprotuje prodaji Grenlandije zaradi skrbi za ohranitev danskih kolonialnih ostankov, temveč zaradi ideoloških razlik z ameriškim predsednikom, ki so lastne levemu političnemu bregu.

“Danska je zelo posebna država z neverjetnimi ljudi, a na podlagi komentarjev premierke Mette Frederksen, da nima nobenih interesov diskutirati o nakupu Grenlandije, bom preložil srečanje, načrtovano čez dva tedna, na kdaj drugič,” je sporočil ameriški predsednik Donald Trump prek socialnega omrežja Twitter.

“Premierka je uspela prihraniti veliko stroškov in naporov tako za ZDA kot Dansko s svojo direktnostjo. Za to se ji zahvaljujem in se veselim najinega prestavljenega srečanja v prihodnosti!” je še dodal Trump.

Trumpovo sporočilo je jasno. Prodaji Grenlandije ZDA morda nasprotuje trenutna premierka, njen naslednik pa bo mogoče odprt za idejo o prodaji največjega otoka, ki je Danski samo strošek. Danci namreč vsako leto na Grenlandijo pošljejo okoli 700 milijonov dolarjev finančne pomoči za okoli 50 tisoč prebivalcev Grenlandije.

Trumpova ponudba za nakup Grenlandije ob silnih kitajskih in ruskih težnjah sploh ni absurdna!

To ni bil prvi poskus ZDA, da bi kupile Grenlandijo. Leta 1946 je takratni predsednik Harry Truman Dancem ponudil 100 milijonov dolarjev v zlatih palicah za otok, okovan v večni led. Tudi takrat so Danci ponudbo zavrnili, a so zaradi hladne vojne Američanom v 50-ih letih dovolili izgradnjo vojaške baze Thule.

Trump je nakup Grenlandije označil za nepremičninski posel, glede na to, da je svoje bogastvo ustvaril z nepremičninami, pa se zdi, da se pri nakupu – resda največjega otoka na svetu – nahaja na domačem terenu.

Pod ledom se skrivajo ogromne zaloge naravnih bogastev
Pod površjem večnega ledu, ki se počasi topi, zaradi česar se odpirajo nove pomorske trgovske poti, zanimive za Kitajce in Ruse, pa Grenlandija skriva tudi dragocena naravna bogastva v obliki zemeljskega plina, nafte in redkih kovin in mineralov. Tu so še ogromne zaloge železa, svinca, diamantov, zlata, urana in drugih redkih kovin.

Trenutno je največji izvoznik redkih kovin Kitajska, ki ima monopol na 90 odstotkov izkopane rude. Ob tem pa so Kitajci že pred leti pridobili tudi dovoljenje za rudarjenje na Grenlandiji. Če bi Trumpu uspel nakup največjega otoka na svetu, bi tako ubil dve muhi na en mah, saj bi zavaroval tako ekonomske kot strateške interese ZDA, s tem pa tudi oslabil ekonomski položaj Kitajske, s katero se ZDA trenutno nahajajo v trgovinski vojni.

Kolonialni danski ostanki
Prebivalci Grenlandije si po drugi strani želijo neodvisnost od Danske. A znalo bi se zgoditi, da če dobijo neodvisnost, kaj hitro sami prostovoljno postanejo 51. zvezna država. Danski premierki se ideja prodaje Grenlandije mogoče zdi absurdna, a glede na to, da je vprašanje grenlandske neodvisnosti zgolj vprašanje časa, bi bilo mogoče bolje izstaviti račun ZDA kot pa čakati, da bo vse izgubljeno.

Zdi se, da Frederiksenova, ki drugače prihaja iz vrst Socialdemokratov, ne nasprotuje prodaji Grenlandije zaradi skrbi za ohranitev danskih kolonialnih ostankov, temveč zaradi ideoloških razlik z ameriškim predsednikom, ki so levemu političnemu bregu, ko pride do stare celine, v zvezi s predsednikom Trumpom tako domače. Grenlandija je namreč vse od leta 1814 izključno dansko ozemlje, a šele leta 1953, ko je bila sprejeta ustava, je bila v celoti integrirana kot del Danske.

Ivan Šokić

 • 10mile30

  zakaj bi se pa morali pogovarjat o prodaji?

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  Lahko pa kupi Slovenijo… z naslovom Ko komunistični jagenčki obmolknejo.. Če ne bi bila država v tako velikih dolgovih, bi bilo to še mogoče ekonomsko upravičeno, tako pa ni…

 • Mihilus
 • DIMU

  Trumpu se blede,to so prvi znaki demence

 • +Slovenec

  Da ne bi slučajno Danska prodala Grenlandijo! Če se to zgodi, se bo led na severu še prej povsem stopil, ker bo Amerika tam imela razne tovarne, vojaške baze in še marsikaj.

 • Alberto

  Pa dobr, a si ti sokic evropejec al american??

  • Friderik Peršič

   Šokić je Slovenec , rojen na Mačkovi …

 • FORT WORTH

  Krula s ponudbo ne sprevidi interesov obeh drzav ampak je, kar avtomaticno brez premisleka proti ideji, ki jo ponuja ameriska stran.
  Odpira pa vrata rusom in kitajcem ( nasprotnikom demokracije ) ki so na Grenlandiji ze nastanjeni zaradi rudnih bogatstev in se cesa…
  Za geopolitiko se slisala ni.
  Zrel politik premisli vec potez vnaprej, kar pa ta socialistka vsekakor ni in nikoli ne bo.

  • Stric iz ozadja

   Meje so se v zadnjih letih spreminjale po vojni. Zadnji nakup za katerega vem je bil nakup ameriskih deviskih otokov (ironicno ravno od Danske) leta 1917, ki so manjsi, bolj oddaljeni od nje in so bili manj casa v njeni posesti. Tako da, naj napade Dansko in ce zmaga …

 • Sandokan

  Naj zamenja za Florido če se mu gre za naravna bogastva

 • Stric iz ozadja

  Mammmmiii, prekleta socialistka mi noce prodati Grenlandije.

 • skorpijon93

  danska je bedna socialistična država kjer je polno muslimanskih priseljencev, fuj jih bodi ! luknjo so si sami skopali ! daleč od Češke ! Česka je najbolj uspešna

  • hle

   Itak je Češka vojska edina do sedaj ki ji je uspelo prodreti čez celo Rusijo in ZDA

 • hle

  V bistvu vsa ta debata kaže samo na intelektualni nivo najmočnejšega človeka če izvzamemo banksterje na svetu če bi hotel zadevo speljat bi jo moral potrpežljivo po diplomatskih kanalih ne pa na twiterju ampak važen je show in da ovce strižejo z ušesi

  • Objektivno

   Ni čudno, da Trumpa podpirajo vsi italijanski mafiozoti, ki čpijo dosmrtno v zaporih.

 • Roman Benedik

  Ste pa res budale na Novi 24 ,da jemljete resno te Trumpove bedarije.Prebivalci Grenlandije nikoli ne bodo šli pod bedastega Trumpa.Nikoli!

  • Janez Novak

   Kdo jih bo pa kaj vprašal. Ko bodo ugotovili, da so na Grenlandiji dejansko rudna bogastva in ko bodo našli način za njihovo izkoriščanje, 60 tisoč tamkajšnjih prebivlacev ne bo imelo nobene besede več. EU bi morala zavzeti veliko bolj odločno držo do Grenlandije in Danski omogočiti, da se začne ekonomsko izkoriščati rudna bogastva Grenlandije.

   • Objektivno

    EU birokrati se bodo prodali lobistom kot vedno.

 • Janez Novak

  60.000 prebivalcev, ki jih vzdržuje Danska, ker se sami niso sposobni preživeti, hoče neodvisnost? Neodvisnost od molzne krave?

 • Andrej

  Koliko so pa Kitajci plačali za dovoljenje za rudarjenje na Grenlandiji?
  Danci še niso čisto dobro dojeli, da Američani delujejo po principu fifry-fifty, komunisti pa po: bratski. Morda se bodo kmalu zavedeli, da s sodelovanjem na “bratski” osnovi izgubljajo milijarde.
  Staroselcev pa tako ali tako nihče ne bo nič vprašal. Oni so strošek.

 • Drago

  “Prebivalci Grenlandije si po drugi strani želijo neodvisnost od Danske.”

  Šokić, Šokić. Od kod ti podatki za to veleumno trditev? Je Novatv delala kakšno anketo na Grenlandiji?

 • Objektivno

  Kaj če je socialdemokratska protekcionistka, Kot je bil recimo Malek socialistični kulak;)

 • Sonce

  Če ne bodo hitro prodali, jih bo amerika napadla

  #nafta in #rudnine

 • bukefalos

  Članek na ravni šokantni ravni Šokića.

  1. Danci bi bili neumni, če bi komurkoli prodali otok z naravnimi bogastvi.
  2. Danska ni Trumpu dolžna prodati Grenlandije, zakaj je potem užaljen kot majhen otrok?
  3. Po čem sklepa, da noče prodati otoka zaradi svoje politične usmerjenosti?
  4. Nekateri Grenlandci imajo željo po osamosvoijtvi. OSAMOSVOJITVI, ne prodaji drugi državi !

  Države z desnimi voditelji mu bodo gotovo prodale kaj zemlje. Orban mu bo dal vzhod Madžarske, Bolsonaro džunglo, Johnson Škotsko…

 • IZBIRA

  Socialdemokrati niso komunisti in obratno, tako tudi danski ne. Pa ne povzdigovati naše komunistične SD s tem, da jih rinete ob bok na “levi politični breg” z danskimi Socialdemokratiet s tradicijo od leta 1871. Za komuniste se ve da so kameleonski kriminalci.
  Če Vlada Danske ne prodaja Grenlandije, dela v dobro državljanov Danske in kaj ma to veze, če jo vodijo socialdemokrati, ne pa kot pri nas kvazi SD, ki jo je sama komunistična ideologija in nič več, s primesmi kriminala in nesposobnosti.

 • Observer

  Trump je rekel, da je prestavil obisk Danske zato, ker se je njihova premierka odzvala žaljivo in ne zato, ker je zavrnila ponudbo za odkup. Rekel, je, da bi lahko samo rekla NE, da Grenlandijja ni naprodaj in to je to. Vendar je ona nekaj dodatno jamrala čez Trumpa, da je to absurdno in ne vem kaj še vse…medtem ko jih istočasno Kitajci sprašujejo, če bi prodali Grenlandijo. Torej, ker ne mara Trumpa ga je nekaj žalila in se ni odzvala spoštljivo, medtem ko nisem zasledil, da bi žalila tudi Kitajce, češ kakšni idioti se, ker sprašujejo Dansko, če bi prodali Grenlandijo. Trump je direkten, ni skrivnost, da so ZDA v preteklosti kupovale zemljo (Aljasko od Rusije, itd.), Kitajci so pa bolj prebrisani. Lepe se delajo, pridejo noter, investirajo, itd. ko pa pride čas in jim ljudje oz. države ne morejo odplačati dolgov ali karkoli, si pa lepo vzamejo. Ko bo komunistična Kitajska naslednja velesila, se svetu ne piše dobro.

  https://www.forbes.com/sites/timtreadgold/2019/08/19/trump-might-want-to-buy-greenland-but-his-nemesis-china-is-there-before-him/#36948c943f3c

  Mimogrede, Kitajska je lastnica zemlje tudi znotraj ZDA, vendar se o tem ne govori tako na glas…se pa govori.

  How Much Of The U.S. Does China Own?
  https://www.youtube.com/watch?v=GKPjhDYvkfg

  China Owns Half of U.S. Land That Was Given As Debt Payment
  https://www.youtube.com/watch?v=_K3Ts2WbvZA

  There’s More Foreign-Owned American Farmland Than the Size of Tennessee. That We Know Of.
  https://modernfarmer.com/2017/07/theres-foreign-owned-american-farmland-size-tennessee-know/

  The Chinese Are Buying Large Chunks Of Land Across America (And Zillow Is Now Enabling It)
  https://www.zerohedge.com/news/2014-04-03/chinese-are-buying-large-chunks-land-across-america-and-zillow-now-enabling-it

  China Is Making a Major Play for American Farms and Farmland
  http://www.takepart.com/article/2016/02/22/china-syngenta-smithfield/

  • IZBIRA

   Da bi pa Kitajcem prodali največji otok na svetu, sej Danci niso Slovenci, danci so Vikingi, to pove dosti ali vse o njihovi pameti in sposobnostih. In nikoli niso bili komunisti!

 • Observer

  How Africa is Becoming China’s China

  https://www.youtube.com/watch?v=zQV_DKQkT8o

  China’s trillion dollar plan to dominate global trade

  https://www.youtube.com/watch?v=EvXROXiIpvQ

  • IZBIRA

   KItajci imajo črnce za služnje, dobesedno. Mogoče tudi zaradi tega bežijo, kamor lahko!?