fbpx

Trump za reševanje severnokorejskega problema Kitajski ponudil trgovinski dogovor, kot ga sicer ne bi nikoli sprejel

Foto: epa

Ameriški predsednik Donald Trump je v intervjuju za Wall Strees Journal razkril več ozadij glede reševanja krize na korejskem polotoku in na nevarnosti groženj Severne Koreje. Pri tem je kitajskemu predsedniku Xi Jinpingu ponudil bistveno boljši trgovinski sporazum z ZDA, če bo ta začel z reševanjem severnokorejskega problema.

“Želite boljši trgovinski sporazum? Rešite problem s Severno Korejo,” je Trump ponudil rešitev za končanje severnokorejskega problema kitajskemu predsedniku na srečanju prejšnji teden. Zaradi boljšega trgovinskega sporazuma je pripravljen tvegati primanjkljaj v trgovanju, hkrati pa priznava, da tako dobrega sporazuma ne bi nikoli sprejel, razen v primeru Kitajske.

“Takšni državi, kot je Severna Koreja, se ne sme dopustiti razvijanja jedrskega orožja,” je povedal za ameriški medij o ravnanju Severne Koreje z orožjem za masovno uničevanje ljudi. Zato je Trump kitajskemu kolegu povedal, da ne bo več pustil Kitajski, da na račun ZDA služi na milijarde dolarjev letno in dopuščal trgovinski primanjkljaj, če se ne bo vključila v reševanje geopolitičnih težav na korejskem polotoku.

Kitajska ni sprejela nobenih zavez
Dejstvo namreč ostaja, da je samo Kitajska zmožna s svojim ekonomskim sodelovanjem s Severno Korejo to državo realno prisiliti, da spremeni obnašanje severnokorejskega diktatorja Kim Jong Una. Kljub temu, da je Kitajska prav tako nezadovoljna z ravnanjem Jong Una, pa njihova vlada še vedno ne želi spremeniti njunih odnosov. Kitajski predsednik tako ni sprejel še nobenih zavez glede Severne Koreje ali trgovanja z ZDA.

Nekdanji svetovalec predsednika Obame Evan S. Medeiros ocenjuje, da Trump očitno poskuša z različnimi vzvodi vplivati na Kitajsko, vendar po njegovem to ne bo delovalo. “Tudi, če bi delovalo, pa je povezovanje s Kitajsko lahko kontraproduktivno, saj krepi kitajske najslabše instinkte.”

“Severna Koreja je problem, ki ga bomo rešili”
Trump pa se je dotaknil severnokorejskega vprašanja tudi na novinarski konferenci po četrtkovem bombardiranju ciljev Islamske države v Afganistanu z največjo nejedrsko bombo. Na vprašanje o tem, ali je bila “mati vseh bomb” vržena tudi z namenom, da zastraši Severno Korejo, je dejal, “da je vseeno, kakšno sporočilo nosi, saj ni nobene razlike ali ga ima ali pa ne. Severna Koreja je problem. Problem, za katerega bomo poskrbeli”.

C. Š.