fbpx

Trump zahteva ukinitev člen 230, ki socialnim omrežjem omogoča cenzuro, ne da bi sami odgovarjali za objavljeno vsebino!

Ameriški predsednik Donald Trump (foto: EPA)

Ameriški predsednik Donald Trump se je zavezal, da bo vložil veto na zakon o pooblastilu za nacionalno obrambo (National Defence Authorization Act-NDAA), ki določa vojaški proračun za leto 2021, če se ne ukine ukrep, ki ščiti podjetja oziroma družbena omrežja pred odgovornostjo za uporabniško vsebino. Trump je v torek zvečer na Twitterju  izrazil mnenje, da člen 230 Zakona o poštenosti komunikacij resno ogroža ameriško nacionalno varnost in integriteto volitev.

Trump se je že v preteklosti ukvarjal s členom 230 in zakonodajalce večkrat pozval, naj to določbo spremenijo ali razveljavijo. Podjetja je obtožil cenzure in protikonzervativne pristranskosti, istočasno pa je pozval, naj spletna mesta na družabnih omrežjih odgovarjajo kot uredniki za uporabniške vsebine in ne kot da so zgolj pasivna platforme, kar ta ukrep dovoljuje. Medtem ko je predsednik maja podpisal izvršno odredbo, s katero je želel razveljaviti zaščito za družbena omrežja, direktiva dejansko ni razveljavila člena 230, ampak je Zvezno komisijo za komunikacije le pozvala, naj razjasni njen pomen.

Trump je že prej zagrozil, da bo vložil veto na zakon NDAA iz leta 2021, in sicer je to obljubil lansko poletje, ko je senatorka demokratov iz Massachusettsa Elizabeth Warren uspešno vložila amandma, katerega namen je bilo preimenovati ameriške vojaške baze v čast konfederacijskim poveljnikom. Predlog zakona, ki zahteva vrtoglavih 700 milijard ameriških dolarjev za namene vojske v naslednjem letu, sta v začetku tega leta sprejeli tako spodnji kot zgornji dom Kongresa in je zdaj v končnih pogajanjih v konferenčnem odboru.

“Člen 230, je darilo ZDA tehnološkim gigantom, ki jih ščiti pred odgovornostjo in resna grožnja za nacionalno varnost ter neoporečnost volitev,” je sporočil Trump. Omenjeni člen socialnim omrežjem, ki te dni na vse kriplje cenzurirajo in zavajajo glede razsežnosti volilne prevare, dopušča da delujejo po principu javnih forumov. Ta pravica, kjer bi morali zagotavljati pravico do izražanja vseh brez izjeme, bi morala prenehati, ko začenjo socialna omrežja upravljati z vsebino, ki je lahko objavljena. To je namreč uredniška politika in ne več svobden forum.

Čeprav naj bi Bela hiša v zadnjih tednih delala v zakulisju, da bi pritisnila na zakonodajalce, naj razveljavijo člen 230, je predsednik senatnega odbora za trgovino Roger Wicker (R-Mississippi) predlagal spremembo zakona NDAA, ki bi spodbudila bolj omejeno spremembo določbe. Treba pa je še ugotoviti, ali je možno ta pristop uskladiti s predsednikovim. Prav tako ni  povsem jasno, ali bi Trump lahko uresničil grožnjo z vetom, saj je NDAA v začetku letošnjega leta v obeh kongresih zagotovila večino, odporno proti vetu. Vendar pa  bi to bilo izvedljivo, če bi republikanski zakonodajalci, ki podpirajo predlog zakona, spremenili svoje glasove.

Sara Bertoncelj