fbpx

Trump zamenjal Obamove nesposobne kadre, ki se upirajo njegovi migrantski politiki

Sally Yates zapušča pravosodno ministrstvo v ZDA (Foto:epa)

Ameriški predsednik Donald Trump odpustil vršilko dolžnosti pravosodne ministrice in vodjo zvezne agencije za priseljevanje in carine.

Bela hiša je sporočila, da je vršilka dolžnosti pravosodne ministrice Sally Yates izdala vlado in na njen položaj imenovala zveznega tožilca iz Virginije Dana Boenteja. Yatesova, ki je še ostanek zapuščine Baracka Obame, je vsem zveznim tožilcem oziroma pravnikom ministrstva po ZDA naročila, naj na sodiščih ne zagovarjajo Trumpovega ukaza o priseljencih in beguncih.

Trump ji je prvo odgovoril po Twitterju, nato pa še odpustil in v ZDA levičarji že govorijo o ponovitvi “masakra sobotne noči”, ko je predsednik Richard Nixon leta 1973 odpustil posebnega preiskovalca Archibalda Coxa, nakar sta odstopila pravosodni minister in njegov namestnik, kar se je končalo z Nixonovim odstopom v aferi Watergate.

Bela hiša je na položaj vršilca dolžnosti pravosodnega ministra ZDA do potrditve ameriškega senata republikanskega senatorja Jeffa Sessionsa na položaj pravosodnega ministra imenovala zveznega tožilca iz Virginije Dana Boenteja, ki je obljubil, da bo izvajal Trumpov ukaz o priseljencih in migrantih.  Na položaj zveznega tožilca vzhodnega okrožja Virginije je 62-letnega pravnika z več kot 30-letnimi izkušnjami na pravosodnem ministrstvu leta 2015 imenoval predsednik Barack Obama.  

Predsednik ZDA Donald Trump je kmalu po tem, ko je odpustil vršilko dolžnosti pravosodne ministrice ZDA Sally Yates, odstavil tudi vršilca dolžnosti direktorja ameriške zvezne agencije za priseljevanje in carine (ICE), ki deluje v okvirju ministrstva za domovinsko varnost Daniela Ragsdala. Njegovo mesto bo zasedel dosedanji direktor operacij za odstranjevanje tujcev iz ZDA pri ICE Thomas Homan, nekdanji newyorški policist in mejni agent s 30-letnimi izkušnjami na področju policijskega obravnavanja priseljencev. Ragsdale naj bi bil po poročanju ameriških medijev Homanov namestnik.

B. J., STA