Trump zase trdi, da je kandidat zakona in reda

Foto: epa

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je v ponedeljkovem govoru pozval h koncu nasilja nad policisti v ZDA in izrazil razumevanje za zaskrbljenost temnopoltih Američanov nad policijskim nasiljem. V discipliranem govoru se je Trump razglasil za kandidata zakona in reda.

Trump se je razglasil za kandidata zakona in reda, kot leta 1968 Richard Nixon po atentatu na Martina Luthra Kinga mlajšega in izbruhu hudih rasnih nemirov. V pogovoru je dejal, da so odnosi med policisti in temnopoltimi Američani veliko hujši, kot si ljudje mislijo in protestov bo še več, čeprav menda mediji vsemu dogajanju znižujejo pomen.

Trumpov govor posvečen veteranom
Govor, ki je bil večinoma posvečen veteranom je Trump podal nekaj konkretnih političnih predlogov. Ko bo predsednik, bo Trump veteranom omogočil, da si sami izbirajo zdravnike in klinike brez da bi jih skrbeli stroške, veteranski minister bo lahko enostavneje odpuščal podrejene sodelavce, v Belo hišo pa bo napeljal vroči telefon, na katerega bodo lahko veterani klicali s pritožbami, ki jih bo Trump osebno uredil.

Foto: epa

Foto: epa

“Močno so se borili za našo varnost in zato morajo biti prvi, ki jim bo država zagotavljala varnost. V Trumpovi vladi bodo na prvem mestu. Tako kot bo Amerika na prvem mestu,” je dejal Trump, ki je govor začel z obrambo ameriških policistov, za katere je dejal, da so ločnica med civilizacijo in zmešnjavo. “Čas je, da se sovražnosti do policije nemudoma prenehajo,” je dejal Trump.

Trump v govoru omenil temnopolte
Trump, ki nima predsodkov pred žaljenjem žensk, invalidov, Latinskih Američanov in drugih, ni nikoli odkrito napadel temnopoltih in tudi tokrat se je tega držal. Omenil je smrt temnopoltih moških v Louisiani in Minnesoti, kar je bil povod za poboj policistov v četrtek v Dallasu in dejal, da je še veliko dela, preden se bodo vsi Američani počutili varne. Smrt Altona Sterlinga in Philanda Castila ga je pretresla.

Po njegovem temnopolti Američani v ZDA izgubljajo duha, kar pa je posledica pomanjkanja delovnih mest in nizkih plač, kar se bo s Trumpom v Beli hiši končalo, saj bo poskrbel za dobro plačana delovna mesta za vse.

Hillary Clinton označil za prilizovalko
Trump je po kritiki odločitve direktorja FBI Jamesa Comeyja, ki ni predlagal kazenske ovadbe proti predsedniški kandidatki Hillary Clinton, dejal, da je njen največji dosežek, da jo je odnesla brez kazni ter da je verjetno zelo presenečena. Po Trumpovih besedah je Clintonova šibka in neučinkovita prilizovalka, kar dokazuje škandal z elektronsko pošto, ki je sramota za vso Ameriko.

Foto: epa

Hillary Clinton (foto: epa)

Koga bo Trump izbral za podpredsedniškega kandidata?
Okrog Trumpove kampanje se trenutno vrstijo ugibanja, koga si bo izbral za podpredsedniškega kandidata. V ponedeljek je dejal, da ima v mislih štiri čudovite ljudi. Na vrhu seznama naj bi bili guverner New Jerseyja Chris Christie, nekdanji predsednik predstavniškega doma kongresa Newt Gingrich in guverner Indiane Mike Pence. Bil je tudi upokojeni general, ki pa podpira pravico do umetne prekinitve nosečnosti in zato za stranko ni sprejemljiv.

O Trumpu je v pogovoru za ameriško televizijo MSNBC govoril nekdanji guverner Floride Jeb Bush, ki ga je newyorški bogataš grdo povozil v boju za predsedniško kandidaturo. Bush je menil, da bo veliko Trumpovih podpornikov zelo razočaranih, ker ne bo zidu na meji z Mehiko, ki ga Mehika ne bo plačala in ne bo prepovedi vstopa muslimanov v ZDA. “Kapo dol Trumpu, ker zna izjemno manipulirati z mediji in ljudmi. Ustvaril je alternativno realnost, ki se ne bo uresničila,” je menil Bush.

I.K., STA