fbpx

Trump že pred začetkom mandata izpolnjuje obljube o ohranitvi delovnih mest

Donald Trump in M. Pence (Foto: epa).

Novoizvoljeni predsednik Donald Trump je v času zahvalnih praznikov poskrbel za podpis sporazuma za ohranitev 1000 delovnih mest v Indiani še pred pričetkom predsedniške funkcije. Predstavnik Carrier Corporation je ob tem izrazil zadovoljstvo ob doseženem sporazumu s Trumpom, zadovoljni pa so tudi delavci.

Prvič je Carrier Corporation naznanil zapiranje tovarne že letos februarja. Podjetje za izdelovanje klimatskih naprav je načrtovalo prenos industrije iz Indiane v Mehiko. Delavci so bili ogorčeni in na video, ki je zaokrožil po omrežjih, se je odzval tudi Trump. Bretibart News je februarja objavil Trumpov intervju v zvezi z omenjeno korporacijo ter o škodljivih vplivih globalizacijske politike na ameriško gospodarstvo.

V tem intervjuju je Trump poudaril, da lahko le na en način obrnejo trend izgubljanja delovnih mest: z višanjem stroškov tovarn v tujini, z nižanjem davkov za proizvajalce na domačih tleh in z uvedbo davkov pri uvozu. Kar je Trump napovedoval pred volitvami,  se izvaja tudi pri omenjeni korporaciji, ki je dejansko zadržala izvajanje svojega prvotnega načrta ter obdržala večino delovnih mest na domačih tleh.

‘Napravimo Ameriko spet veliko’  
Trump je izpolnil svojo obljubo in se pogajal v Carrier Corporation na zahvalni dan, ko so ljudje sicer doma in izkazujejo hvaležnost svojim staršem, zakoncem ali prijateljem. “Sporazum bo obdržal večino služb v državi ob prijaznejši gospodarski zakonodaji in prevetritvi davčne zakonodaje,” je zapisal The Hill.

Trumpov načrt je na volitve pritegnil prezrto večino
Ta intervju glede tovarne Carrier Corporation je Trumpu pomagal, da je oblikoval jasna stališča glede  gospodarskih problemov, kar je kot primer navajal v govorih po vseh ZDA. Politični analitiki so bili pretreseni, ker je premagal senatorja Teda Cruza na njegovem teritoriju in analize so pokazale, da prav zaradi obljub, ki jih je dal delavcem. Tako je prav Indiana vložila Trumpovo republikansko kandidaturo za predsednika. To predvolilno sporočilo o trgovskih poslih in ekonomski varnosti je pripeljalo Trumpa do zmage na podobnih voliščih, saj si je prav z njim pridobil Pennsylvanio, Ohio, Michigan in Wisconsin, kot piše Breitbart News.

Sicer pa je to sporočilo univerzalno in ga potrebuje tudi utrujena, izropana in prezrta večina iz Slovenije. Pa ne samo sporočila o nižanju davkov za industrialce, temveč tudi o dejanskem odpiranju novih delovnih mest, o pregledni zaposlovalni politiki, ki trenutno prek agencijskega dela daje prednost cenejši tuji delovni sili (spomnimo se tujih delavcev v Luki Koper). V slovenskih razmerah bo treba tudi prezračiti državna podjetja in preprečiti plačna nesorazmerja, ki ropajo  davkoplačevalski denar po obvodih, obubožanim domačim ljudem pa jemljejo še zadnjo zasebno lastnino in dediščino.

Aleksandra Belšak