fbpx

Trump želi zid kot zaščito pred hordami migrantov: Če ga demokrati ne bodo financirali, ga bo zgradila vojska!

Donald Trump, Chuck Schumer in Nancy Pelosi (vir: twitter)

Ameriški zakonodajalci so se znašli sredi pogajanj, s katerimi želijo preprečiti delno blokado delovanja vlade, ki bi bila že tretja, odkar je svoj mandat nastopil Trump, a predsednik ne popušča. Želi, da kakršenkoli zakon zagotovi zahtevanih 5 milijard dolarjev za izgradnjo obljubljenega zidu.

Predsednik Trump se je odločil, da je čas za izpolnitev njegove največje predvolilne obljube, in kakor kaže, tokrat ne misli popuščati. Od kongresa je tako po poročanju portala Zero Hedge zahteval, da zagotovi pet milijard dolarjev za gradnjo zidu na meji z Mehiko.

Da bi dal svojim nasprotnikom jasno vedeti, da tokrat ne bo popuščanj, je Trump preko Twitterja sporočil, da če kongres ne bo zagotovil potrebnih sredstev, bo enostavno ukazal vojski, da zgradi zid. Kot vrhovni poveljnik ima ameriški predsednik moč, da v imenu državne varnosti zaobide kongres.

Ob tem je Trump tudi obtožil licemerja vodjo demokratov Nancy Pelosi in Chucka Schumerja, ki sta leta 2006 glasovala za financiranje gradnje zidu na meji z Mehiko, kakršnega želi Trump, sedaj pa predlogu nasprotujeta in ga ovirata.

“Navkljub velikim karavanam, ki SO SE oblikovale in napotile proti naši državi, niso bili zmožni priti preko naših novozgrajenih zidov, na hitro postavljenih sten in ograj, iti mimo obmejnih carinikov in vojske. Zdaj so ostali v Mehiki ali pa se vračajo nazaj v države izvora,” je sporočil Trump.

“Ljudje se ne zavedajo, kolikšen del zidu, vključno z opravljenimi prenovami je bil že zgrajen. Če demokrati ne zagotovijo glasov, ki bodo obvarovali našo državo, bo vojska zgradila preostale dele zidu. Oni se zavedajo, kako pomembno je to.”

Pričakuje se, da se bo Trump s Pelosijevo in Schumerjem sestal v torek, saj je rok za finalizacijo proračuna zgolj dva tedna stran.

Ivan Šokić