fbpx

Trump zgrožen nad odločitvijo sodišča, ki državo odpira potencialnim teroristom

Foto: epa

Ameriško pravosodno ministrstvo je v soboto vložilo pritožbo na začasno razveljavitev izvršnega ukaza predsednika Donalda Trumpa o prepovedi vstopa državljanom iz sedmih muslimanskih držav v ZDA. Med drugim zahteva, da se do odločitve prizivnega sodišča petkovo odločitev zveznega sodnika Jamesa Robarta začasno razveljavi in da vnovič začne veljati Trumpov izvršni ukaz. Po najnovejših informacijah je prizivno sodišče pritožbo zavrnilo.

Kot so zapisali, je namreč zvezni sodnik s svojo odločitvijo presegel pooblastila, kršil določilo o ločitvi oblasti in si prisvojil pooblastila predsednika države kot vrhovnega poveljnika. Utemeljujejo še, da je kongres predsedniku dal “neodtujljivo pooblastilo za prepoved vstopa kakršnekoli vrste” obiskovalcev.

Potem ko je zvezni sodnik začasno razveljavil Trumpov izvršni ukaz z utemeljitvijo, da povzroča nepopravljivo škodo gospodarstvu in državljanom, je sicer administracija v soboto začasno razveljavila ukaz. Tako lahko državljani Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije in Jemna znova potujejo v ZDA z veljavnimi vizumi.

Namen ukaza je zaščita Američanov in domovine
Obenem je administracija napovedala pritožbo na sodnikovo odločitev “takoj, ko bo mogoče”, saj da je ukaz “zakonit in ustrezen”. “Namen tega ukaza je zaščititi domovino in Američane, kar je najvišja naloga in odgovornost predsednika,” so poudarili. Do takrat pa bodo pregledi potnikov potekali po prej ustaljenem redu.

Trump je odločitev zveznega sodnika označil za “smešno”. “Mnenje tega tako imenovanega sodnika, ki naši državi jemlje pravico do uveljavljanja zakonov, je smešno in bo izpodbito!”, je tvitnil. “Če država ni več v stanju, da pove, kdo lahko pride in kdo ne, še posebno z vidika varnosti, je velik problem,” je dodal. Trump pa je kasneje dodal še tvit, v katerem je zapisal: “Sodnik odpira našo državo potencialnim teroristom in drugim, ki v srcu ne nosijo najboljših namenov. Zlobneži so zelo veseli!” Novinarjem pa je dejal, da bo administracija s pritožbo uspela. “Zmagali bomo, za varnost države,” je zatrdil Trump.

M. P., STA