fbpx

Trumpa razjezile visoke cene nafte, savdskemu kralju Salmanu navrgel nekaj krepkih

Foto: epa

Ameriški predsednik Donald Trump je napadel eno svojih najpomembnejših zaveznic Savdsko Arabijo. Kot je v torek dejal na predvolilnem shodu v zvezni deželi Misisipi, bi morala bogata Savdska Arabija plačati ZDA za varovanje države.

“Ljubim kralja, kralja Salmana, ampak rekel sem mu, kralj, varujemo vas. Brez nas vas morda po dveh tednih ne bi bilo več,” je dejal Trump. Dodal je, da bi morala bogata kraljevina za takšno varovanje tudi plačati.

Oster ton ameriškega predsednika proti svojemu partnerju v arabskem svetu prihaja v času spora glede vedno višjih cen nafte. Trump je večkrat pozval kartel Opec, naj ukrepa in naredi nekaj za nižanje cen. A članice, med njimi tudi Savdska Arabija, na zadnjem srečanju konec septembra niso ukrenile ničesar. Prejšnji teden je sicer Trump s Salmanom govoril po telefonu ravno o ceni nafte, poroča STA.

Fotografija je simbolična. (Foto: sta)

Medtem ko se Savdska Arabija, kot ena od izvoznic, veseli višjih cen nafte, to zelo jezi ZDA kot porabnicke. Cene nafte so se med drugim zvišale tudi zaradi ameriških sankcij proti Iranu. Izvoz nafte tretjega največjega proizvajalca med članicami Opeca je namreč zaradi sankcij upadel.

C. Š.