fbpx

Trumpov odlok še vedno zamrznjen, migranti pa množično odhajajo v ZDA

Foto: EPA.

Odkar je sodišče prepovedalo izvajanjeTrumpovega odloka o prepovedi vstopa ekonomskim migrantom iz sedmih držav z večinsko muslimanskih prebivalstvom na ozemlje ZDA, je kar 77 odstotkom vseh ekonomskih migrantov uspelo priti v državo, poroča časnik Washington Times. Število ekonomskih migrantov iz Iraka, Sirije in drugih držav se je po odločitvi zveznega sodnika podvojilo, analitiki pa menijo, da zdaj State Deparment sprejema karseda veliko število ljudi, preden višje sodišče znova potrdi Trumpov odlok, kar naj bi se zgodilo kmalu.

Naj spomnimo. Zvezni sodnik James L. Robart je 3. februarja umaknil prepoved vstopa ekonomskim migrantom iz sedmih držav z Bližnjega vzhoda in Severne Afrike. Od takrat je na ozemlje ZDA vstopilo vsaj 2.500 novih ekonomskih migrantov, od tega kar tretjina iz Sirije in slaba četrtina iz Iraka. Pred Robartovo odločitvijo so v ZDA Sirijci predstavljali samo 9 odstotkov migrantov, Iračani pa 6 odstotkov.

“Ni dvoma, da poskušajo zaposleni v State Departmentu čim prej na ozemlje ZDA spraviti karseda veliko število ekonomskih migrantov, preden se na sodiščih glede predsednikovega odloka karkoli spremeni. Z njihove perspektive gledano migranti potrebujejo novi dom in socialno pomoč, ni pa prvič, da uradniki State Departmenta dajejo prednost namestitvi migrantov pred varnostnimi vprašanji,” je za ameriške konservativne medije povedala Jessica Vaughan, direktorica Centra za migracijske študije.

Donald Trump je odlok o prepovedi podpisal 27. januarja, državljanom sedmih držav bi moral biti vstop v ZDA onemogočen za 90 dni. Prav tako je Trumpov odlok narekoval, da se za 120 dni prepove vstop vsem ekonomskim migrantom, sirskim migrantom pa za nedoločen čas. Sodnik Robart je razsodil, da je Trump prekoračil svoja pooblastila, a so se njegove službe na odločitev nemudoma pritožile.

Takoj po odločitvi sodnika Robarta so State Department in druge ameriške varnostne agencije v polnem teku začele sprejemati ekonomske migrante in druge obiskovalce iz držav, od kjer prihaja največ islamskih skrajnežev. Po poročanju medijev je 64 odstotkov vseh novih migrantov, ki so na ozemlje ZDA prišli od 3. februarja, muslimanske veroizpovedi, pred tem pa jih je bilo samo 31 odstotkov.

Donald Trump se nastalega stanja zaveda, na Twitterju je tako v preteklih dneh sodišče večkrat pozval, naj spremeni odločitev sodnika Robarta in podpre njegovo politiko veta.

L. S.