fbpx

Trumpov svetovalec napovedal nove sankcije proti tiranski Kubi, Venezueli in Nikaragvi

John Bolton (Foto: STA)

Svetovalec ameriškega predsednika Trumpa za nacionalno varnost John Bolton je napovedal uvedbo novega kroga sankcij proti “tiranski trojki”, kot je poimenoval Kubo, Venezuelo in Nikaragvo. Jasno je sporočil tudi, da Trumpova administracija ne bo trpela tiranskih diktatur v svoji bližini. Vse omenjene države so zloglasne zaradi revščine, nasilja nad opozicijo in kršenja osnovnih človekovih pravic, v zadnjem času pa vse bolj tudi namerno škodijo interesom ZDA v regiji.

Svetovalec ameriškega predsednika Donalda Trumpa za nacionalno varnost John Bolton je oznanil, da bo “tiranska trojka” padla v času Trumpove administracije in ob tem napovedal predsednikovo podporo novemu krogu sankcij, specifično usmerjenih proti sektorjem, ki so najbolj donosni za nedemokratične režime omenjenih držav. Tako bodo na primer uvedli nove omejitve za venezuelsko naftno industrijo, prepovedali pa bodo tudi ameriškim državljanom, da poslujejo s kubanskim vojaškim režimom, ki obvladuje večino kubanskega turizma. “Tiranska trojka, trikotnik terorja, ki se razteza med Havano, Caracasom in Managuo, je razlog neizmernega trpljenja ljudi, vir nestabilnosti v celotni regiji in zibelka komunizma na zahodni polobli,” je še pojasnil Bolton v miamijskem Freedom Towerju. Dodal je še, da je humanitarna kriza, ki se v Venezueli izkazuje v pomanjkanju nujnih zdravil, nedelujočem zdravstvenem sistemu in lakoti rezultat uspešne implementacije socializma.

Socialistične države med seboj tesno povezane, ZDA pa namerno nagajajo
Kot še poroča Breitbart, so leta raziskav s strani nevladnih organizacij s področja varnosti razkrile, da se v Venezueli nahaja vojska vsaj 93 tisoč kubanskih vojakov in uradnikov, ki pomagajo pri ohranjanju Madurovega režima. Pri Foundation for Human Rights in Cuba so tako sklenili, da brez izdatne podpore Raúla Castra, kubanske komunistične partije in vojske socialističen režim v Venezueli ne bi več obstajal. Medtem, ko v Venezueli prebivalci umirajo od lakote pa Madurov režim načrtno škodi interesom ZDA v regiji. Tako smo že pisali, da srednjeameriško migrantsko karavano financira prav venezuelska vlada, v njej pa so vključeni tudi muslimanski teroristi z Bližnjega vzhoda. Tem v Venezueli izdajajo tudi uradne dokumente države, je razkril španski novinar Emili J. Blasco.

Diktator Maduro (Foto: epa)

Za Trumpa človekove pravice na prvem mestu še preden je vstopil v politiko
Predsednik Trump je bil sicer znan kot velik zagovornik človekovih pravic in brezkompromisen nasprotnik komunizma še iz časa, preden je vstopil v politiko. Kot poslovnež je tako leta 1999 za Miami Herald povedal, da je prejel številne ponudbe za izgradnjo hotela blagovne znamke Trump na Kubi, ko pa se je moral odločiti med velikimi zaslužki in človekovimi pravicami, zanj ni bilo dileme. Po napovedi predsedniške kandidature pa je leta 2016 prva javna podpora prišla iz Zveze veteranov Prašičjega zaliva, po tem, ko je napovedal preobrat v politiki ZDA do Kube po nevarnem zbližanju z režimom v času predsednika Baracka Obame.

J. Ž.