fbpx

Trumpova administracija naznanila obsežne gospodarske sankcije proti Putinovim oligarhom

Foto: epa

ZDA so danes naznanile nove obsežne sankcije proti Rusiji, ki vključujejo več deset posameznikov in podjetij. Med njimi je med drugim sedem oligarhov, ki naj bi bili blizu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Washington sprejetje ukrepov utemeljuje s “škodljivim delovanjem Rusije po svetu”.

“ZDA sprejemajo te ukrepe v odgovor na nadaljevanje vse bolj predrznega vzorca škodljivega delovanja po svetu,” po poročanju tujih tiskovnih agencij pojasnjujejo v Washingtonu. Med tovrstna dejanja Rusije štejejo “okupacijo ukrajinskega polotoka Krim, spodbujanje nasilja na vzhodu Ukrajine, podporo režima sirskega predsednika Bašarja al Asada in škodoželjno kibernetsko dejavnost”.

V največji meri pa gre za odziv na prizadevanja Rusije, da bi “spodkopala zahodne demokracije”, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal neimenovani predstavnik ameriške administracije.

Oligarhi so vsi po vrsti Putinovi prijatelji
Vsega skupaj je administracija predsednika Donalda Trumpa uvedla sankcije proti sedmim ruskim oligarhom, ki naj bi glede na trditve Washingtona igrali ključno vlogo v politiki Kremlja. Zadevajo tudi 12 podjetij v njihovi lasti ali pod njihovim nadzorom, 17 visokih vladnih predstavnikov in državno podjetje, ki trguje z orožjem. Med prizadetimi posamezniki sta med drugim podjetniški magnat Oleg Deripaska in direktor energetskega giganta Gazprom Aleksej Miler.

Vladimir Putin in ruski oligarh Oleg Deripaska (Foto: epa)

V Washingtonu še poudarjajo, da sankcije niso usmerjene proti ruskemu narodu. “Želimo si boljših odnosov z Rusijo, kar pa je mogoče zgolj s spremembo obnašanja Rusije,” še sporočajo ZDA. ZDA so sicer niz novih sankcij proti Rusiji uvedle že 15. marca, in sicer zaradi vmešavanja v ameriške predsedniške volitve leta 2016 in kibernetskih napadov. Ukrepi so doleteli 19 posameznikov in pet ruskih pravnih oseb, še poroča STA.

C. Š.