Trumpovo spomladansko čiščenje v Beli hiši: Tillersonovemu odhodu bi se lahko v kratkem pridružili še Kelly, Kushner in McMaster

Trumpovo spomladansko čiščenje. Na varni strani je obrambni minister James Mattis. (Foto: Twitter)

Odhod Rexa Tillersona z mesta državnega sekretarja bi po poročanjih tujih medijev znal biti samo začetek. Ameriški predsednik Trump se po letu dni v Beli hiši počuti dovolj samozavestno, da naredi red in stvari stečejo tako, kot si zamišlja on in ne tako, kot bi želeli ostali. Na seznamu za spomladansko čiščenje naj bi med drugimi bili tudi vodja kabineta John Kelly, svetovalec za nacionalno varnost H. R. McMaster ter Jared Kushner.

Z odhodom Hope Hicks, Garya Cohna in sedaj še Rexa Tillersona naj bi se po poročanju Zero Hedge začelo Trumpovo spomladansko čiščenje Bele hiše. Ameriški predsednik je naveličan ljudi v svoji bližini, ki ga skušajo omejiti, želi si ljudi, ki so sposobni uresničiti njegov program. Namesto prestrašenih servilnih zajcev, ki iščejo tisoč in en izgovor, zakaj bi nekaj bilo nemogoče izpeljati, hoče ljudi, ki verjamejo v njegovo zmagovalno sporočilo: “Naredimo Ameriko spet veliko!”

“Trump je glavni. Že leto dni je, odkar je postal predsednik države. Ve, kako delujejo vzvodi moči,” je povedal republikanski vir blizu administraciji v Beli hiši. Trumpova odločitev, da zaobide kongres in uvede carine na uvoženo jeklo in aluminij, odraža njegovo znova obujeno željo, da sledi lastnim impulzom in se upre svojim svetovalcem. “To je bil sredinec za Kellyja” je povedal Trumpov prijatelj in dodal, da Trump ni zadovoljen s Kellyjevimi poskusi, da ga nadzoruje.

Kmalu stvari take, kakor Trump hoče

Trump naj bi zato “želel nov začetek, a to mora storiti na sistematičen način, tako da ne bo videti kaotično.” Prvi na spisku za odstrel naj bi po pričevanju virov bil ravno vodja kabineta John Kelly, kmalu pa naj bi mu sledil še svetovalec za nacionalno varnost H. R. McMaster, s katerim je bil Trump po poročanju v navzkrižju od samega začetka. McMaster mu je bil namreč vsiljen kot zamenjava, potem ko je z mesta svetovalca za nacionalno varnost lansko leto odstopil Michael Flynn.

Vodja kabineta John Kelly in svetovalec za nacionalno varnost H. R. McMaster (vir: twitter)

Trump se je ta teden že sestal s potencialnimi kandidati, ki bi zamenjali omenjena upokojena generala. Med drugim ga je med vikendom na njegovem letovišču Mar-a-Lago obiskal tudi bivši ambasador pri Združenih narodih John Bolton. Ta je po sestanku z ameriškim predsednikom po poročanju Breitbarta odpovedal vsa gostovanja v medijih.

“V zadnjem letu sem zelo dobro spoznal veliko ljudi,” je Trump povedal novinarjem, potem ko je odpustil Tillersona in ga zamenjal z dosedanjim direktorjem Cie Mikeom Pompeom. “In res sem na točki, ko bomo kmalu imeli kabinet in druge stvari tako, kot jaz hočem.”

Jared in Ivanka se poslavljata

Naslednja na seznamu naj bi bila Trumpov zet Jared Kushner in njegova hči Ivanka Trump. Kushner je namreč zaradi plohe negativne publicitete, odkar naj bi postal osrednja točka Muellerjeve preiskave o ruskem vmešavanju v ameriške predsedniške volitve, v oslabljenem položaju. Iz tega razloga naj bi po enem od možnih scenarijev “pater familias” poslal Kushnerja nazaj v New York, kjer bo skupaj z Bradom Parscaleom skrbel za Trumpovo predsedniško kampanjo leta 2020. Ivanka naj bi se po poročanju Vanity Fair zadržala nekoliko dlje, nakar bi se jeseni vrnila v New York, kjer namerava vpisati otroke v eno od zasebnih šol na Manhattanu.

Ivanka Trump in Jared Kushner (vir: twitter)

Trumpovim rošadam naj bi botrovala Corey Lewandowski in Dave Bossie, ki sta mu zaradi bližajočih se vmesnih senatorskih in kongresnih volitev v letu 2018 svetovala, naj se vrne nazaj k svojemu sporočilu iz predsedniške kampanje. Oba sta vodila Trumpovo zmagovalno predsedniško kampanjo leta 2016. Ravno tako naj bi Trumpa primerno opogumile najnovejše ankete s konference za konzervativno politično delovanje CPAC, po katerih kar 93 odstotkov vprašanih na njegovo delo gleda z odobravanjem.

 

Ivan Šokić