fbpx

Trupla pripadnikov Islamske države v Iraku postajajo hrana za pse

Foto: Twitter

Na plan so prišle fotografije iz na novo osvobojenega vzhodnega dela mesta Mosul, ki so razkrile trupla mrtvih borcev Islamske države, ki vidno razpadajo na cestah mesta.

Na bregovih reke Tigris, samo 600 metrov stran od aktivnih pozicij Islamske države, je mogoče videti, kako odpadna voda kaplja okrog razpadajočega trupla ob kanalizacijskem jašku. Seveda pa ta prizor predstavlja enega izmed mnogih, odkar so iraške posebne enote znatno napredovale proti bregu reke in prisilile teroriste v beg v zahodni del mesta Mosul, ki ga še vedno okupira Islamska država.

Divji psi in kokoši se prehranjujejo z ostanki teroristov
Eden izmed vojakov je izpostavil, da je na bližnjem polju na napihnjenem in okrvavljenem vojaku Islamske države opazil kokoši, saj so te lačne, ker jih kmetje že od začetka bojev niso nahranili in zato nimajo nobene hrane na voljo. “Te kokoši se prehranjujejo z ISIS-om, nato pa jih bo nekdo pojedel,” je povedal vojak in dodal, da je zaradi tega razloga nehal jesti perutnino.

Po mestu, ki je po navadi polno shiranih psov, je mogoče opaziti več zdravih psov, kar je posledica tega, da se ti prehranjujejo z mrtvimi ekstremisti. V enem izmed predelov, kjer so bile številne zgradbe porušene v koalicijskih zračnih napadih, je bilo mogoče opaziti leglo okroglih kužkov, ki se potikajo na območju zbombardirane mošeje, ki se nahaja nekaj metrov stran od dveh razpadajočih trupel. Nastale rane na enem izmed trupel so razkrile, da so se mladički prehranjevali z glavami teroristov.

“Naj jih psi pojedo, nam je vseeno,” je dejal vojak Khalid in dodal, da mu je v veselje videti, kako psi jedo teroriste. “To predstavlja normalno smrt za vsakega terorista, ki pride v Irak – tega bo pojedel pes.” Vztrajal je pri trditvi, da odgovornost za premik trupel ni na strani vojske, ampak mestnega sveta. “Ta trupla so tukaj že več kot teden dni, odkar je helikopter bombardiral njihov avtomobil, ti pa so iz avta pobegnili, na poti do mošeje pa so bili bombardirani in ubiti.” Po besedah Khalida je bila mošeja uporabljena kot baza Islamske države, v kateri naj bi med drugim pridigal voditelj Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi.

Drug vojak z imenom Ashraf je dejal, da trupla na tleh služijo kot opozorilo borcem Islamske države in njihovim podpornikom, med katerimi so številni, ki so si po osvoboditvi večjega dela mesta pobrili svoje brade in odrezali svoje lase z namenom, da bi se lažje pomešali med ostale civiliste. Odkrili so, da so se številni borci Islamske države pred usmrtitvijo skrivali tudi v podzemnih tunelih in na strehah hiš, ki so se nahajali v novo osvobojenih predelih mesta.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Eden izmed policistov Zvezne policije je izpostavil, da se v drugem predelu mesta na tleh nahaja truplo 15-letnega mladega moškega, ki ga je ubil policist po tem, ko je ta ubil drugega policista, ki je na podlagi prijave poskušal ugotoviti, ali se na strehi res nahaja terorist iz skupine Islamska država, ko pa je tja prispel, ga je ta ustrelil. “Njegovo truplo smo za nekaj ur obesili z bližnjega droga, zato da so lahko vsi videli, kaj se zgodi, če si borec Islamske države. Mogoče se zdi čudno, ampak sam to vidim kot maščevanje za tisto, kar so oni naredili ljudem v Mosulu.” Prepričan je, da tisto, kar so naredili s truplom, ni bilo nič slabega, saj bo to opozorilo tistim teroristom, ki se še naprej skrivajo.

V okolici trupel se velikokrat igrajo majhni otroci. 13-letni deček Ali, ki je zaradi teroristov izgubil oba starša in postal sirota, je glede trupla povedal, da gre za umazanega človeka, ki smrdi. “Slabo mi je, ko ga gledam, ampak on predstavlja Islamsko državo, ki želi uničiti svet.” Poleg tega je dodal, da se veseli, da bo mestna šola ponovno odprla svoja vrata.

Foto: epa

Foto: epa

Islamska država poskušala iz otrok narediti ekstremiste
V šolah, ki so bile pod nadzorom Islamske države, so učenci uporabljali učbenike, ki imajo na vsaki strani simbol pištole. 11-letni Mohammed je pojasnil, da je sovražil šolo, ki je bila pod nadzorom Islamske države. “Imeli so svoje lastne učbenike, ki so na vsaki strani imeli podobo kalašnika, polno pa je bilo tudi podob bomb.” Povedal je, da so številni otroci prenehali obiskovati šolo po tem, ko so jih začeli učitelji siliti v to, da začnejo po pouku obiskovati mošeje, ki so bile pod nadzorom teroristične skupine.

Drugi deček z imenom Ra’ad je opisal, da so bili on in njegovi prijatelji sposobni le tri dni prenašati srhljivo poučevanje s strani Islamske države. “Prvi dan so nam v roke dali učbenike v obliki slik za matematiko, v katerih so se nahajali izračuni z naslednjima primeroma: en naboj plus dva naboja je enako trem nabojem in en samomorilski napadalec plus pet samomorilskih napadalcev je enako šestim samomorilskim napadalcem.” Povedal je, da so jim drugi dan v roke potisnili različne vrste orožja in jih učili, kako z njim ravnati in kako z njim streljati. “Tretji dan so s seboj prinesli lutke in nože in nam pokazali, kako lutkam odrezati glavo. Ko smo se ob tem začeli smejati, so nas udarili, kar je bilo res grozljivo. Po tako groznem dnevu smo se odločili, da ne gremo več v šolo.”

Večina otrok iz Mosula je zadnji dve leti in pol preživela doma, dan pa so preživeli tako, da so se igrali na ulicah ali delali s svojimi očeti. Ampak tudi takrat niso bili imuni na teror Islamske države. 15-letni Abdul, ki je skupaj z očetom prodajal cigarete, je povedal, da je prodaja le-teh predstavljala veliko tveganje, saj je kajenje v samooklicanem kalifatu prepovedano. “Ko so me prvič ujeli, so me 36-krat pretepli s kravjim repom, drugič pa so naju z očetom spravili za rešetke.” Povedal je, da je v zaporu lahko videl, kako so enega zapornika zažgali, in dodal, da je bilo to naravnost grozljivo.

Foto: epa

Foto: epa

V Mosulu je mogoče povsod videti sledove terorja Islamske države. Poslikave teroristične organizacije so še vedno vidne na stenah, v okviru katerih skrajneži razglašajo, da so na poti v Rim in grozijo lokalnemu prebivalstvu s smrtjo, v primeru, če ti ne bodo plačali ‘zakata’ – islamskega davka, ki je namenjen dobrodelnim organizacijam. Zunaj vrtcev in šol pa je mogoče opaziti, kako imajo liki iz risank prekrite obraze, saj so ti s strani teroristov prepovedani.

Iraške oborožene sile so oktobra sprožile ofenzivo z namenom, da osvobodijo Mosul, pred nedavnim so s pomočjo zaveznikov osvobodili vzhodni del mesta. V načrtu pa je tudi ofenziva zahodnega dela Mosula na drugem bregu reke Tigris.

N. Ž.