fbpx

Tudi Hrvaška uvaja schengenska pravila

Foto: STA

Hrvaška je uvedla schengenska pravila na meji s Srbijo. Od sedaj bodo v državo lahko vstopile le osebe z veljavnimi vizumi in potnimi listi, je potrdil hrvaški minister za notranje zadeve Vlaho Orepić. Na vzhodni hrvaški meji pa za zdaj ne bo nobenih izrednih ukrepov.

Orepić ocenjuje, da so se očitno v Bruslju odločili za novo poglavje pri reševanju begunske krize in sklenili, da je potrebno znova uveljaviti schengenska pravila na schegenskem območju. Poudaril je, da bo Hrvaška izvajala schengenski pravni red, čeprav je šele v postopku za vstop v schengensko območje.

Do težav lahko pride na makedonsko-grški meji, ki je postala ključna pri ustavljanju begunskega vala, je zaskrbljen minister. Ocenil je, da se je Hrvaška pripravila tudi za primer, če bi se balkanska migrantska pot spremenila in bi potekala čez Albanijo proti Črni Gori in Hrvaški. Povedal je, da o takšnem zasuku zaenkrat ni bilo obveščevalnih podatkov.

Orepić je v pogovoru za komercialno televizijo RTL v torek zvečer dejal, da od nedelje na hrvaško ozemlje ni stopil noben begunec, potem ko je prejšnji teden v državo prišlo povprečno vsak dan med 400 in 500 oseb, ki so organizirano potovale proti zahodni Evropi.

N. K., STA