fbpx

Tudi Nemčijo dosegel škandal pranja denarja v NLB – tja je odšlo kar 80 milijonov evrov!

Foto: Printscreen

Med tem, ko številni slovenski mediji molčijo o slovenski aferi iranskega pranja denarja v NLB, so o njej začeli poročati tuji mediji. Že včeraj smo poročali o tem, kako evropski medij Euractiv piše o naporih opozicije z največjo opozicijsko stranko SDS na čelu, ki je zahtevala preiskavo škandala brez primere. Od danes naprej pa je vsebina dostopna tudi nemško govorečim bralcem, ki se bodo lahko seznanili s sumi politične podpore pri pranju denarja in mehanizmi, ki so celotno ravnanje “spregledali”. Ni kaj, vedno več evropskih narodov se bo seznanilo z afero, glede katere pa se številni v naši državi še naprej namenoma sprenevedajo. Glede na to, da se imamo za evropsko in demokratično državo, je nujno potrebno, da organi pregona opravijo svojo nalogo in da odgovorni odgovarjajo. 

Euractiv poroča, da je Urad RS za preprečevanje pranja denarja začel preiskavo, ko so zahtevo za to vložile opozicijske stranke, ki so ugotovile, da je NLB od leta 2008 oprala skoraj milijardo evrov. Tujci so presenečeni, kako je NLB uspelo vsak dan nakazovati do 50 transakcij na več kot 30 tisoč računov po vsem svetu. Med vsemi transakcijami je šlo 80 milijonov evrov opranega denarja tudi v Nemčijo. Še banalnejša se jim zdijo ponarejena imena, kot sta Racman Jaka in Miki Miška, kamor je potoval denar. Javnost obveščajo o ključnem delovanju opozicije pri odprtju in pregledu te žgoče zadeve.

Tuji medij so v NLB poslali vprašanja o omenjeni zadevi, a niso  prejeli odgovorov
Euractiv je evropski medij, ki je stopil v stik z Vlado Republike Slovenije, ki mu je potrdila, da je “v omenjenem primeru Urad za preprečevanje pranja denarja (UPPD) junija 2010 prejel sumljivo poročilo o transakcijah v zvezi s pranjem denarja in financiranjem terorizma“. Ministrstvo za finance pa jim je v pisnem odgovoru sporočilo, da je UPPD “poslal več kot 30 zahtev različnim državnim organom in zavezanim subjektom ter več kot tridesetim tujim enotam za finančno obveščanje“. In dalje: “Na podlagi prejetih in ocenjenih podatkov je UPPD v tem primeru določil razloge za sum pranja denarja iz 245. člena slovenskega kazenskega zakonika in tudi nekaj razlogov za sum, da je financiranje terorizma v skladu s členom 109 slovenskega kazenskega zakonika, o tem pa obvestil pristojne organe,” je v svojem odgovoru tujemu mediju dodalo ministrstvo za finance.

Poročajo tudi o opozicijskem nepopustljivem protestu
Slovenski parlament je zaradi prejetih poročil pozval k nadaljnji preiskavi primera pranja denarja, ob tem pa so tudi evropski mediji takoj ugotovili, da bo to odprlo Pandorino skrinjico slovenske politike. Osredotočili so se na opozicijo in omenili, da je ta že zdavnaj vedela, da nekaj ni v redu, nekateri slovenski politiki pa bi storili vse, kar je v njihovi moči, da transakcije skrijejo.

“Medtem ko so britanski, francoski, italijanski in drugi preiskovalni organi poskušali raziskati shemo slovenskega pranja denarja, so njihovi slovenski kolegi in politično vodstvo v tistem času naredili vse, kar bi lahko, da bi operacijo pometli pod preprogo, jo skrili iz slovenske javnosti in mednarodne institucije in omogočili nadaljnje transakcije za iranski režim,” je zapisal SDS prejšnji teden, navedbe pa so objavili tudi na euractiv.com. Tudi oni poročajo o sumih politične podpore v omenjeni zadevi in navajajo, da ni mogoče, da bi zadevo spregledali vsi nadzorni mehanizmi in organi kazenskega pregona. Z novinarji medija Euractiv je govorila tudi Romana Tomc in jim dala vedeti, da opozicija v tem vidi osebno odgovornost določenih politikov.

Foto: osebni arhiv Romane Tomc

Cerar banke ne želi prodati, Evropska komisija pa meni drugače
Vlada, ki nadzoruje več kot 40 odstotkov slovenskega bančnega sektorja, bi morala letos prodati 50 odstotkov lastništva NLB in dodatnih 25 odstotkov v letu 2018 v zameno za odobritev pomoči Evropske komisije leta 2013, kar je preprečilo veliko bančno krizo v državi. Maja letos je Evropska komisija odobrila načrt prodaje 50 odstotkov lastništva banke, septembra pa je vlada napovedala, da je sploh ne bo prodala. “Ne bomo prodali NLB,” je dejal Cerar junija letos in tako prekršil zavezo slovenske vlade.

H. M.