fbpx

Tudi nemška politika se ukvarja z vprašanjem, kako ublažiti rekordne cene goriv

Foto: epa

Prek vikenda je bilo mogoče plačati tudi za 44 centov manj za liter bencina, če se je Nemec odpravil na češki bencinski servis, namesto do lokalne bencinske postaje. Cene nafte in bencina dosegajo nove rekorde, politika pa razmišlja, kako takšne razmere ublažiti. 

Priča smo učinkom najhujše inflacije od leta 1993: to jesen je vse dražje (hrana, elektrika, plin, gorivo za vozila, gradnja, frizerske storitve itd.) Po navedbah Zveznega statističnega urada so potrošniške cene zrasle za 4,1 odstotka, v primerjavi z istim mesecem leta 2020, poroča Polska Agencja Prasowa.

In z namenom cenejšega točenja goriva so se številni Nemci konec tedna odpravili v “cenovni raj”, torej na Češko. Medtem ko je v nemškem Dresdnu liter super bencina v nedeljo zjutraj stal 1,779 evra, je v okoli 40 km oddaljenem češkem Chlumcu stal zgolj 1,34 evra.

Cenejši bencin na Češkem privablja številne nemške potrošnike. (Foto: wikimedia commons)

Razlika je potemtakem znašala 43,9 evra za liter bencina, kar je v primeru točenja do polnega rezervoarja avtomobila pomenilo celo prihranek med 20 in 30 evri. Dejstvo je, da so cene surove nafte in bencina konec tedna po mnogih letih najvišje. Nafta iz Severnega morja je v petek stala 85 dolarjev za sodček, kar je najvišja cena od več kot triletnega obdobja.

Domen Mezeg