fbpx

Tudi Skandinavce srečala pamet. Finska začela vračati migrante iz Iraka, Somalije in Afganistana

Foto: epa

Finska je zaostrila pogoje za pridobitev dovoljenja za bivanje iskalcem azila iz Afganistana, Iraka in Somalije in jih bo začela vračati v njihove države, kjer so razmere že dovolj varne, da se vrnejo na svoje domove.

Oblasti v Helsinkih so sporočile, da so se varnostne razmere v treh državah dovolj izboljšale, da begunci tam ne bodo več v nevarnosti. Na to vladno odločitev se je že odzvala finska služba za imigracije, ki je sporočila, da bo dovoljenje za bivanje v državi odslej težje pridobiti.

Iskalci azila bodo od sedaj naprej lahko ostali na Finskem le, če bodo dokazali, da so v domačih državah življenjsko ogroženi.

Nekje še potekajo spopadi
Somalija po več kot dveh desetletjih vojne počasi že okreva, vendar se somalska vlada še vedno bori z islamskimi uporniki militantne skupine al Shabaab, ki prebivale redno ustrahuje z bombnimi napadi v glavnem mestu Mogadiš. Prav tako ima Islamska država v oblasti še nekaj ozemlja v severnem in zahodnem Iraku, a bistveno manj kot leta 2014, ko so zasedli skoraj celo državo. Talibani so prejšnji mesec sprožili ofenzivo proti prozahodni vladi v Afganistanu, da bi ta zopet vzpostavila pravila strogega islama.

Če ne bi posredovala država …
Finska desnosredinska vlada je po lanskoletnem migrantskem valu zaostrila migracijsko politiko, saj so se zaradi prišlekov že začele organizirati samostojne patrulje jeznih, nad varnostjo državljanov zaskrbljenih domačinov. V letu 2015 je v to skandinavsko državo prispelo skoraj 33 tisoč prosilcev za azil, v letošnjem letu pa 3600. Večina migrantov je prišla iz Afganistana, Somalije in Iraka.

M. P.