fbpx

“Tudi to bo minilo!” Ruski predsednik Putin napovedal nov koronapaket nagrad in spodbud

Ruski predsednik Vladimir Putin. (Foto: epa)

Glede na to, da je v Rusiji število okuženih z novim koronavirusom že preseglo 10 tisoč, se je ruski predsednik Vladimir Putin odločil, da nagradi tiste, ki so na prvi bojni črti. Napovedal je nov paket pomoči za zdravnike in poudaril, da bo država zagotovila podporo malim in srednjim podjetjem, ki so se na račun celotne situacije znašla v težkih časih. 

V svojem govoru je Putin povedal, da bodo v obdobju od aprila do junija reševalci, medicinske sestre, zdravniki in drugo osebje, ki se neposredno ukvarjajo z zdravljenjem bolnikov, ki so okuženi s koronavirusom, prejeli bonus v višini od 292 evrov do 913 evrov. Po podatkih na Salaryexplorer, je povprečna zdravniška plača v Rusiji okoli 3.000 evrov na mesec.

Putin je odobril šestmesečni odlog za plačilo zavarovalnih premij in davkov, razen za DDV, za mala in srednja podjetja. Dopustil jim je, da bodo lahko nakopičene dolgove odplačevali v mesečnih obrokih za leto ali več. “Mislim, da je naslednja formula poštena: v prvi vrsti moramo pomagati tistim podjetjem, ki ohranjajo zaposlitev. Če pa se bodo ljudje še vedno znašli brez dela, jim bomo neposredno pomagali,” je izpostavil Putin. Svojemu kabinetu ministrov in centralni banki je dal petdnevni rok za pripravo dodatnega programa olajšav za podjetja.

Foto: epa

Putin: Ne smemo ustaviti gospodarstva
Ruski predsednik je regionalne voditelje, na katere je prenesel pooblastila, da naj sprejmejo ukrepe proti širjenju koronavirusa, pozval, da naj se vzdržijo zaprtja notranjih meja, poroča Moscow Times. “Ne smemo ustaviti gospodarstva, tesnih prometnih, tovornih in potniških povezav med regijami [ali] množično omejiti delo podjetij,” je zatrdil Putin. “Razumeti moramo škodo, ki bi na ta račun nastala.” Čečenski vodja Ramzan Kadirov se je v nasprotju s pogledom Putina prejšnji teden odločil, da zapečati zunanje meje regije, da bi upočasnil širjenje koronavirusa.

Foto: epa

Ni druge izbire
Putin je Ruse pozval, da naj svoj čas posvetijo samoizolaciji, da se prepreči nadaljnje širjenje koronavirusa. “Razumem, da se je nakopičila utrujenost zaradi finančnih, gospodinjskih in drugih vsakdanjih težav. Vaš običajni življenjski ritem je moten. Neprestano ždeti med štirimi stenami je za večino ljudi zahtevno in zoprno,”  je dejal. “Toda sedaj ni druge izbire. Vsekakor moramo zdržati v samoizolaciji in se soočiti z njenimi izzivi, da bomo premagali  nevarnost okužb.” 

Hana Murn