Tudi voditelji Poljske in baltskih držav v Kijev v znak podpore

Estonski predsednik Alar Karis, poljski predsednik Andrzej Duda, Gitanas Nauseda iz Litve in Latvija Egils Levits (foto: Twitter)

Predsedniki Poljske, Litve, Latvije in Estonije so začeli svoj obisk v ukrajinski prestolnici Kijevu, cilj obiska pa je pokazati svojo “močno podporo” Ukrajini. Omenjeno potovanje je prvi obisk voditeljev držav v ukrajinski prestolnici, odkar je Rusija 24. februarja napadla Ukrajino.

Predsedniki Poljske, Litve, Latvije in Estonije so sporočili, da se odpravljajo v Kijev na srečanje z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, kjer bodo ukrajini in ukrajinskemu ljudstvu izkazali podporo in se pogovorili o podrobnostih podpore.

Podrobnosti potovanja v svojih objavah na družbenih omrežjih niso navedli, vendar so njihovi svetovalci zagotovili, da je za varnost in logistiko poskrbljeno. “Z obiskom v Ukrajini želimo pokazati močno podporo ukrajinskemu ljudstvu, srečali se bomo z dragim prijateljem predsednikom Zelenskim,” je v svoji objavi dejal estonski predsednik Alar Karis. Na potovanju so tudi poljski predsednik Andrzej Duda, Gitanas Nauseda iz Litve in latvijski predsednik Egils Levits.

Na srečanju bodo razpravljali o zagotavljanju pomoči ukrajinski vojski in civilistom ter o preiskavi vojnih zločinov, da bi odgovorne zanje privedli pred sodišče. Četverica se je z obiskom pridružila vse večjemu številu evropskih politikov, ki obiskujejo ukrajinsko prestolnico, potem ko so bile ruske sile v začetku tega meseca s severa države odgnane.

Tanja Brkić