Tuja študija opravičuje zaprtje v prvih mesecih epidemije

Češka, Praga. Oskrba bolnika s covidom-19 na oddelku za intenzivno nego Splošne univerzitetne bolnišnice v Pragi. (Foto: STA)

Omalovaževanje covida-19 (terapija s soncem in slano morsko vodo) vladajoče buržoazije in odpis kazni izgrednikom, ki so virus brezvestno, malomarno širili, prinaša mnogo večjo moralno odgovornost, kot si zamišljajo v koalicijskih vrstah. To potrjuje tuja študija. Nekaj pikrih pa je tedanji opoziciji namenil tudi Borut Pahor. 

Pred časom propadla Koalicija KUL, je zdravje in življenja Slovencev postavila na kocko, da bi znova lahko zavladala. (Več tukaj). Govorimo je o času epidemije, ko še ni bilo dostopnih cepiv in ko je bilo širjenje bolezni nujno treba zajeziti z nefarmacevtskimi ukrepi, saj bi v nasprotnem primeru bolnišnice in zdravstveni domovi povsem kolapsirali. Ob tem ni govora zgolj o covidu-19, marveč tudi vseh drugih smrtonosnih boleznih, ki so bile zaradi epidemije potisnjene na stranski tir.

Študija v reviji Nature je potrdila, da je bilo zaprtje v prvih mesecih pandemije ključno za rešitev več kot treh milijonov življenj v enajstih državah. Koliko dedkov, babic in bližnjih s kroničnimi obolenji danes še živi zaradi razumnih in srčnih potez vlade Janeza Janše. Ukrepi so se po posameznih državah do neke mere razlikovali, vendar pa je študija v splošnem potrdila zaprtje družbe kot nekaj pozitivnega, saj je to pomagalo rešiti številna človeška življenja.

Pahor je izpostavil amoralnost tedanje leve opozicije, ko si je Janševa vlada z družbenimi omejitvami prizadevala zajeziti epidemijo. (Foto: posnetek zaslona)

Da je leva opozicija ravnala amoralno, je v Vroči Temi na Domovini izpostavil tudi bivši predsednik Borut Pahor: “Ko se je vse skupaj začelo, nihče ni veliko stvari vedel, odgovore pa smo iskali na enak način kot vsepovsod po svetu. V ničemer pri ravnanjih nismo bili nič posebnega, res pa je, da se je pri nas organiziralo ljudsko nezadovoljstvo proti ukrepom na način, da so bili ti proti vladajoči koaliciji.” (Več tukaj; 31. minuta dalje.) Dejal je še, da politični opoziciji ni bilo veliko mar oziroma ni bilo politično pošteno, da neko nezadovoljstvo z ukrepi, ki je sicer normalno, tako zelo poveže z podžiganjem nezadovoljstva zaradi političnih motivov in rušenja oblasti.

Domen Mezeg