fbpx

Tuji mediji o volitvah v Sloveniji: Najpomembnejše vprašanje ostaja migrantska kriza

Foto: epa

Dve leti potem, odkar je Slovenijo med migrantsko krizo prečkalo skoraj pol milijona nelegalnih migrantov na poti v zahodno Evropo, se v Sloveniji to nedeljo odvija referendum o migrantih. Migranti spet vdirajo preko meje, edina stranka, ki je po poročanju Reutersa pripravljena narediti red v državi, pa je SDS.

“Verjamem, da Slovenija ne bi smela biti prisiljena sprejeti migrantov. Najprej bi morali poskrbeti za lastne revne ljudi,” je za Reuters povedala 55-letna Nataša iz Ljubljane in dodala: “Nisem se še odločila, a razmišljam, da bi volila za SDS.”

Podobnega mnenja so tudi številni drugi. Migrantska kriza in varnost sta po mnenju ljudstva najpomembnejši temi letošnjih volitev, o katerih pa se je v samih televizijskih soočenjih pred volitvami govorilo bore malo. “Za SDS bom glasoval, ker potrebujemo spremembo,” je povedal 43-letni električar Andrej. “Zdravstveni sistem razpada, mladi pa zaradi velike korupcije zapuščajo državo.”

Vsi se ne strinjajo
Vsi seveda niso prepričani. “Verjamem, da bo Slovenija morala pomagati migrantom in jim omogočiti, da doprinesejo družbi,” je povedala 24-letna Darja, ki še študira. “Zagotovo ne bom glasovala za SDS, saj se močno ne strinjam z njihovimi radikalnimi mnenji.” Kako hitro si lahko taki posamezniki premislijo, kažejo zapisniki sej iz Roga. Tam so skvoterji, ki so donedavno glasno podpirali prihod migrantov, kaj hitro spremenili mnenje, ko so s temi migranti začeli živeti v istih prostorih.

Delni transkript pogovora stanovalcev v tovarni Rog o migrantih. (Vir: Facebook, Dnevna doza levoliberalizma)

Na stanje z migranti je opozoril poslanec SDS Branko Grims, ki je v enem prvih predvolilnih soočenj dejal: “Noben migrant pomeni varno Slovenijo.” Če bo SDS zmagala, namerava ukiniti s strani EU vsiljene migrantske kvote, po katerih bi morala Slovenija sprejeti 567 iskalcev azila. Ravno tako bo denar iz državnega proračuna, ki trenutno odteka raznim promigrantskim nevladnim organizacijam, preusmerila k varnostnim silam, ki bodo zaščitile slovensko mejo.

Ivan Šokić