Tuji mediji o volitvah v Sloveniji: Najpomembnejše vprašanje ostaja migrantska kriza

Foto: epa

Dve leti potem, odkar je Slovenijo med migrantsko krizo prečkalo skoraj pol milijona nelegalnih migrantov na poti v zahodno Evropo, se v Sloveniji to nedeljo odvija referendum o migrantih. Migranti spet vdirajo preko meje, edina stranka, ki je po poročanju Reutersa pripravljena narediti red v državi, pa je SDS.

“Verjamem, da Slovenija ne bi smela biti prisiljena sprejeti migrantov. Najprej bi morali poskrbeti za lastne revne ljudi,” je za Reuters povedala 55-letna Nataša iz Ljubljane in dodala: “Nisem se še odločila, a razmišljam, da bi volila za SDS.”

Podobnega mnenja so tudi številni drugi. Migrantska kriza in varnost sta po mnenju ljudstva najpomembnejši temi letošnjih volitev, o katerih pa se je v samih televizijskih soočenjih pred volitvami govorilo bore malo. “Za SDS bom glasoval, ker potrebujemo spremembo,” je povedal 43-letni električar Andrej. “Zdravstveni sistem razpada, mladi pa zaradi velike korupcije zapuščajo državo.”

Vsi se ne strinjajo
Vsi seveda niso prepričani. “Verjamem, da bo Slovenija morala pomagati migrantom in jim omogočiti, da doprinesejo družbi,” je povedala 24-letna Darja, ki še študira. “Zagotovo ne bom glasovala za SDS, saj se močno ne strinjam z njihovimi radikalnimi mnenji.” Kako hitro si lahko taki posamezniki premislijo, kažejo zapisniki sej iz Roga. Tam so skvoterji, ki so donedavno glasno podpirali prihod migrantov, kaj hitro spremenili mnenje, ko so s temi migranti začeli živeti v istih prostorih.

Delni transkript pogovora stanovalcev v tovarni Rog o migrantih. (Vir: Facebook, Dnevna doza levoliberalizma)

Na stanje z migranti je opozoril poslanec SDS Branko Grims, ki je v enem prvih predvolilnih soočenj dejal: “Noben migrant pomeni varno Slovenijo.” Če bo SDS zmagala, namerava ukiniti s strani EU vsiljene migrantske kvote, po katerih bi morala Slovenija sprejeti 567 iskalcev azila. Ravno tako bo denar iz državnega proračuna, ki trenutno odteka raznim promigrantskim nevladnim organizacijam, preusmerila k varnostnim silam, ki bodo zaščitile slovensko mejo.

Ivan Šokić

 • soc

  Ko bodo rdečkarji spoznali, da islamski migrantski mladci niso niti dela željni ambiciozneži, niti manj pojoča podzvrst harekrišen, bo za vse že prepozno. Če teže dojemaš, teže dojemaš.

 • tasilo

  V istem članku: https://www.reuters.com/article/us-slovenia-election/anti-immigrant-stance-helps-slovenias-sds-party-to-poll-lead-idUSKCN1IN1QU

  “I will vote for the SDS because we need change,” said 43-year-old electrician Andrej, who was buying groceries in a Ljubljana street market.

  “The health system is deteriorating, young people are leaving the country and there is a lot of corruption.”

 • večni srb

  Slovenija že skoraj 30 let sprejema migrante iz Hrvaške, bosne in Albanije, se vam ne zdi, da je malo pozno zvoniti pred točo?
  Edino, kar lahko muslimani spremenijo je, da malo prizemljijo in streznejo katolike, ki bi se sicer morali soočiti z ostro konkurenco, saj očitno zmotno in zavržno domnevajo, da smo klerokatolibanska džamaherija. Ampak brez skrbi, razen balkanskih katolikov, itak nihče normalen noče ostati pri nas in tudi ne bo.

  • Olga2345

   UDBA.net?

  • stajerc5

   Ko se resimo jokajocih srbov iz Kosovega polja, bomo sli naprej!

 • večni srb

  Najpomembnejša tema volitev je spet skrajni državni teror in splošna korupcija državnega aparata, kar mediji sploh niso omenjali.
  Posledica bo še nižja volilna udeležba kot kdajkoli.

  • stajerc5

   Kaj imas pa ti z volitvami? A lahko ze Srbi volijo pri nas?

 • xtc

  Definitivno je odhod na volitve tudi referendum ali želimo biti Libanon ali Evropa.

  • stajerc5

   Verjetno si se zmotil, ker sem bil pred kratkim v Beirutu, vse OK.

 • garfi

  SPOROČILO NEOPREDELJENIM za volitve 3. junija
  pojdite na volitve in podprite SDS…nsi sls Požarja Dobovška…
  ŠE ENE “LEVE” VLADE NE BOMO PREŽIVELI !!!
  Slovence in Slovenijo so izdali “levi” sd-desus-smc-l-bratušek in nas vse bolj radikalno ogrožajo
  šarec je prevara

 • RATATA

  Če bi vprašal 43 letnega Andreja, ki bo zato, ker potrebujemo spremembo, glasoval za SDS, ali lahko napelje električo, bi ga šokić.

 • Olga2345

  Meje je treba zapreti in divjake nagnati! Vsi na volitve!

 • SDS 50+ = STOP MIGRANTI!!!

 • Anton

  važn da bo Goran Dragić , volil za upokojence.

  sarkazem press

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!