fbpx

Turčija Evropi grozi s pošiljanjem 15.000 migrantov na mesec

Foto: epa/iStock

Zaostrovanje odnosov med EU in Turčijo se še naprej stopnjuje. Turški minister za notranje zadeve Suleyman Soylu je Evropi zagrozil s pošiljko v obliki 15.000 migrantov na mesec, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Včeraj je minilo leto dni, odkar je bil podpisan dogovor med Turčijo in Evropo, ki je prispeval k zmanjšanju masovnega pritoka migrantov v Evropo. Usoda tega pa je trenutno ogrožena zaradi diplomatskega krize, ki je nastala zaradi oviranja turških ministrov, da bi po Evropi organizirali politična zbiranja, na katerih bi promovirali sprejem referendumskega predloga, ki bo Erdoganu povečal pristojnosti.

Turčija se je na prepovedi odzvala zelo burno in užaljeno. Nemčijo in Nizozemsko je primerjala s časi fašizma in nacizma ter Nizozemski zagrozila s sankcijami. Erdogan je izjavil, da zaradi tega dejanja lahko blokira vstope Nizozemcev v Turčijo. Nizozemskim oblastem je navrgel, da ne vedo, kaj je diplomacija, in da Turčija ne bo klonila ter bo nadaljevala s svojo referendumsko kampanjo. Turški zunanji minister pa je hkrati prepričan, da vse politične stranke v Evropi celino vodijo proti polomu.

Foto: STA

Soylu je v četrtek zagrozil Evropi, da lahko brez težav vsak mesec pošljejo do 15.000 migrantov in s tem pretresejo temelje Evrope. Zunanji turški minister Mevlut Cavusoglu je že pred časom nakazal, da je mogoče, da bo Turčija prekinila dogovor z Evropo, kar bi pomenilo, da ta ne bi več sprejemala migrantov, ki so nezakonito vstopili v Grčijo. Spomnimo pa tudi na Erdoganove grožnje 11. januarja lani, ko je grozil z odprtjem vrat in pošiljanjem mase migrantov v Evropo, če pristopna pogajanja k EU ne bodo hitreje stekla.

N. Ž.