Turčija kopiči tanke na meji z Irakom

Foto: epa

Ankara na meji z Irakom razporeja težko orožje, vključno s tanki, poročajo mediji. Turški obrambni minister je medtem dejal, da bo vojska s pomočjo tega ublažila spopadanje z nevarnostmi, ki bi lahko ogrozile varnost države.

Turški tanki in oklepna vozila so se začeli pomikati v mesto Silopi, ki se nahaja blizu iraške meje, navajata turški Dogan in Reuters na podlagi vojaških virov. Po navedbah turškega ministra za obrambo Fikrija Işika, naj bi bila takšna namestitev del boja proti terorizmu, ki je povezan z razvojem dogodkov v Iraku.

Reuters navaja, da naj bi Işik povedal, da Turčija ne bo dovolila naraščanja nevarnosti grožnje. “Ankara nima nobenih obveznosti, da počaka, da borci Kurdske delavske stranke, ki jih Turki razglašajo kot teroriste, zavzamejo teritorije v regiji iraškega Sinjara, ki se nahaja približno 115 kilometrov južno od mesta Silopi.”

Turčija je pripravljena uporabiti vse razpoložljive vire
Na začetku oktobra je turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu opozoril Kurdsko delavsko stranko glede uporabe baz v severnem delu Iraka, kjer se nahajajo vse njihove glavne baze. “Če bo Turčiji grozila nevarnost, smo pripravljeni uporabiti vse razpoložljive vire, tudi s pomočjo operacij na tleh z namenom odprave te grožnje.”

(Mevlut Cavusoglu) Foto: epa

(Mevlut Cavusoglu) Foto: epa

Stroge besede so prišle iz ust turškega predsednika Recepa Tayyip Erdogana, ki je v soboto obljubil, da bo Turčija povečala prisotnost vojakov v bližini mesta Silopi. Prav tako je opozoril, da naj bi šiitske milice v severnem Iraku napredovale do mesta Tal Afara, od koder etnično izhajajo Turkmenci.

Russia Today poroča, da naj bi Erdogan izjavil, da če bodo šiitske milice (al-Hashd al-Shaabi) povzročale strah v Tal Afaru, bo odziv Turčije na to drugačen. Do te razporeditve je prišlo ravno v času, ko sta Ankara in Bagdad v konfliktu glede vojaške prisotnosti Turčije v Iraku.

Foto: epa

Foto: epa

Irak strogo nasprotuje vmešavanju turške vojske
23. oktobra so turški tanki in topništvo pripomogli k napredovanju kurdskih pešmerg v boju proti džihadistom Islamske države v bližini Mosula. Do tega je prišlo kljub večkratnim protestom Bagdada glede turške vojaške prisotnosti na njihovi zemlji.

Iraški premier Haider al-Abadi je v svoji izjavi za javnost zavrnil kakršnokoli vmešavanje Turčije in dejal, da je to nekaj, s čimer se  bodo Iračani sami spopadli in da bodo Iračani tisti, ki bodo osvobodili Mosul in ostala ozemlja.

Foto: epa

Foto: epa

Ankara uradno vzdržuje približno 25 tankov, 150 vojakov in osebje vojaških svetovalcev v kampu  Bashiqa blizu Mosula, ki dosega število okrog 2.000 ljudi. Abadi je izjavil, da turška prisotnost znotraj iraških meja nima nikakršne utemeljitve in zato predstavlja kršitev suverenosti.

N. Ž.

 • Caetano

  Erdoganova Turčija se boji, ker Kurdi in iraška vojska zavzemajo ozemlje pravijo. To ozemlje odvzemajo IS kalifatu. Kalifata se pa torej niso bali, kot grožnje. Zanimivo! In še ena potrditev komu je bil obstoj kalifata v strateški računici in kdo ga je pod mizo podpiral.

 • Olga

  Notranje sovražnike že ima pod kontrolo, zdaj bi zahrbtno opravil še s tistimi, ki se borijo na strani pravice, proti njegovim prijateljem, Islamističnim teroristom , ki izgubljajo na vseh frontah!

 • Demi Zen

  kuhajo, kuhajo..

  medtem je v tartusu pristal avion z 130 egipcanskimi oficirji ki bodo analizirali kje in kako stacionirat egipcanske enote. kuznecov jo siba mimo krete in bo v tartusu konec tedna. Na krovu so predvsem helikopterji, namenjeni na mednarodno letalisce v alepu. vsesplosen juris na alepo takoj po ameriskih volitvah.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!