fbpx

Turčija od zveze Nato dobila nove rakete, tanke, letala in ladje

Foto: STA

Zveza Nato zaradi groženj, ki prihajajo z juga, pripravlja nove ukrepe za zagotovitev varnosti njene zaveznice Turčije, je na zasedanju zunanjih ministrov držav članic EU dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je ob prihodu na zasedanje dejal, da je varnostno okolje, v katerem se danes srečujemo, temno zaradi terorističnih napadov, nasilja, nestabilnosti in kršitev mednarodnih pravil.

“Varnostne grožnje z juga in zagotovitev varnosti Turčiji so eden glavnih izzivov, s katerimi se bo soočila zveza Nato,” ki že desetletja podpira njeno zaveznico, zato so v minulih dneh že okrepili turško zračno obrambo.

Zračna obramba nameščena že tri leta
Turčija je za namestitev protiraketne obrambe z namestitvijo raket Patriot zaprosila že leta 2012, ko so se začeli spopadi v Siriji. Rakete so zagotovile ZDA, Nemčija, Nizozemska in Španija. Rok operativne uporabe raket se izteče februarja, trenutno pa so nameščeni le še španski patrioti.

Nadaljnja skupna zračna obramba Turčije po besedah Stoltenberga ni povezana z nedavno sestrelitvijo ruskega vojaškega letala, temveč gre za ohranjanje dolgoročne podpore zaveznici, ki poteka že vrsto let.

Nove vojaške rakete, letala, ladje
Španija bo Turčiji še naprej zagotavljala vojaško podporo z zračno obrambo z raketami patriot, ZDA imajo v pripravljenosti vojaška letala, Velika Britanija pa je napovedala letalsko podporo. Nemčija in Danska bosta prispevali poveljniške ladje. “Vse to je pomembno za Turčijo,” je pojasnil generalni sekretar Stoltenberg in dodal, da dodatne zaveze in nove odločitve o ukrepih pričakuje tudi od drugih članic zveze Nato.

Poziv k umiritvi napetosti
Stoltenberg je še poudaril, da se je treba osredotočiti na pomiritev napetosti, izboljšanje mehanizmov za preprečitev incidentov, kot je bila sestrelitev ruskega letala, ter ustvarjanje predvidljivosti, transparentnosti in izboljšanje vojaške komunikacije.

M. P., STA