Turčija postala predmoderna totalitarna država: Režim na dosmrtno ječo zaprl 15 oseb, ki so preiskovale korupcijski škandal okoli Erdogana!

Foto: epa

Sodišče v Istanbulu je danes na dosmrtno zaporno kazen obsodilo 15 oseb, ki so leta 2013 preiskovale korupcijski škandal, v katerega so bili vpleteni ljudje iz kroga blizu predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Med obsojenci so tudi štirje bivši policijski načelniki, ki so bili obtoženi poskusa strmoglavljenja turške vlade, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Škandal je izbruhnil, ko so v javnost prišli posnetki, ki naj bi bili obremenilni za takratnega premierja Erdogana in več njegovih ministrov. Afera je močno zamajala Erdoganovo vlado, odstopiti so morali trije ministri.

Erdogan brutalno obračunava s političnimi nasprotniki
Erdogan je trdil, da so posnetki ponarejeni, in obtožil muslimanskega pridigarja Fethullaha Gülena, da je sprožil škandal, da bi strmoglavil njegovo vlado. Turška vlada je takrat odpustila več tisoč policistov ter več sto sodnikov in tožilcev, ki so se ukvarjali s primerom.

Sodišče v Istanbulu je danes izreklo več zapornih kazni tudi zaradi članstva v oboroženi teroristični skupini in nezakonitega snemanja. Turška vlada Gülenu in njegovim privržencem pripisuje odgovornost tudi za spodleteli poskus državnega udara julija 2016. Pridigar, ki živi v izgnanstvu v ZDA, obtožbe ostro zanika, še poroča STA.

C. Š.

 • Franjo Trojner

  Turki so Evropi vedno bili nevarni in tudi danes ni nič drugače.

 • joza joza13

  Turki bodo svoje zadeve prej ali slej sami uredili – sem prepričan. Bo pa še ropotalo tam. Ali kdo misli, da to pri nas ni mogoče?
  Ali kdo misli, da bi naša udbo-mafija z lahkoto nenadzorovano predala oblast? Spomnite se mandata 2004-2008, afere Patria in vseh ostalih “kvazi” sodnih postopkov. Slovenci imamo srečo zgolj v dejstvu, da nam je t.i. pomladna opcija izborila članstvo v EU, kjer veljajo določene pravne norme s temelji človekovih pravic… Če ne bi bili v EU, bi bilo pri nas še slabše kot v Erdoganovi Turčiji.

 • GverilaStyle

  pri nas ni zaporov, da bi nas lahko zapirali doživljensko…..a če dobro pogledate, tudi to naše demokratično življenje je samo po sebi doživljensi zapor oz tlaka!!!!!!!

 • xtc

  Zelo podobno kot pri nas,ko kdo porične preizkovati lumparije kučana se takoj sproži vsa mašinerija za njega obrambo in zašlčitrenje ter onemogočenje tistega ,ki hoče kaj razkriti in z lažno propagando prikrivanje lumparij.
  Kučanstan je zello podoben Ferfotovi Turčiji.

  • to_mi_delaj

   Je tako, zakaj pa misliš da je šel Kramberger v nebesa.

 • Andrej

  Če greš v Turčijo:
  http://www.mzz.gov.si/si/predstavnistva_po_svetu/evropa/turcija/
  Potni list mora biti ob vstopu v Turčijo (neodvisno od tega ali je vizum potreben ali ne) veljaven še najmanj 6 mesecev. Turške oblasti opozarjajo, da je potrebno imeti v potnem listu vsaj eno prazno stran za žige mejnih oblasti.
  Državljani Turčije potrebujejo vizum za vstop v Slovenijo.
  Ilegalci ne potrebujejo ničesar. Tudi ob izhodu, na poti k nam ne potrebujejo ničesar. Na nobeni meji, nikjer. Dokumentacija je le za Evropejce. BUDALE SMO.

 • Franc Šink

  Vse matere tega sveta rojevajo v zaporu.Ta Zemlja je običajen zapor.
  Kje je nasledna postaja kjer bi lahko izstopil

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!