fbpx

Turčija postala predmoderna totalitarna država: Režim na dosmrtno ječo zaprl 15 oseb, ki so preiskovale korupcijski škandal okoli Erdogana!

Foto: epa

Sodišče v Istanbulu je danes na dosmrtno zaporno kazen obsodilo 15 oseb, ki so leta 2013 preiskovale korupcijski škandal, v katerega so bili vpleteni ljudje iz kroga blizu predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Med obsojenci so tudi štirje bivši policijski načelniki, ki so bili obtoženi poskusa strmoglavljenja turške vlade, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Škandal je izbruhnil, ko so v javnost prišli posnetki, ki naj bi bili obremenilni za takratnega premierja Erdogana in več njegovih ministrov. Afera je močno zamajala Erdoganovo vlado, odstopiti so morali trije ministri.

Erdogan brutalno obračunava s političnimi nasprotniki
Erdogan je trdil, da so posnetki ponarejeni, in obtožil muslimanskega pridigarja Fethullaha Gülena, da je sprožil škandal, da bi strmoglavil njegovo vlado. Turška vlada je takrat odpustila več tisoč policistov ter več sto sodnikov in tožilcev, ki so se ukvarjali s primerom.

Sodišče v Istanbulu je danes izreklo več zapornih kazni tudi zaradi članstva v oboroženi teroristični skupini in nezakonitega snemanja. Turška vlada Gülenu in njegovim privržencem pripisuje odgovornost tudi za spodleteli poskus državnega udara julija 2016. Pridigar, ki živi v izgnanstvu v ZDA, obtožbe ostro zanika, še poroča STA.

C. Š.