fbpx

Nova poteza diktatorja Erdogana: Turčija zamenjala vojaške poveljnike

Foto: YouTube. Recep Tayyip Erdogan.

Leto dni po neuspelem državnem udaru je turški Vrhovni vojaški svet zamenjal poveljnike pehote, mornarice in letalskih sil. Generala Saliha Zekija Colaka bo zamenjal trenutni vodja žandarmerije, general Yasar Güler, ki je v preteklosti opravljal dolžnosti namestnika generalštaba. Na mesto admirala turške mornarice so postavili admirala Adnan Ozba, novi vodja letalskih sil pa je postal general Hasan Kucukakyuz. 

Do odločitve je prišlo na srečanju Vrhovnega vojaškega sveta (YAS), ki mu je predsedoval turški premier Binali Yildirim. Vrhovni vojaški svet se običajno sestaja enkrat letno, v letu po neuspelem puču pa se je sestal že trikrat. Uradno mora odločitev sveta potrditi še turški predsednik, Recep Tayyip Erdogan.

Foto: epa.

Vojaški svet sestavljajo v veliki meri civilisti, saj je Erdogan po lanskm udaru zmanjšal število predstavnikov vojske. Državnemu udaru je namreč sledila čistka, tako znotraj javne uprave, šolstva, kot tudi vojske, ki je odnesla s položajev 149 turških generalov, kar je 40 odstotkov vseh častnikov turške vojske, poroča STA.

U. V.