fbpx

TURČIJA: Genocid nad kristjani – zaradi terorizma zaprli ameriškega pastorja

Foto: epa

Družina priprtega 48-letnega Andrew Brunsona, pastorja iz protestantske cerkve v Izmirju, je začela kampanijo za njegovo izpustitev. Ameriška družina iz Severne Karoline živi po poročanju medijev že 23 let v Turčiji. Pastorja Andrewa Brunsona, ki je zaprt že dva meseca, so turške oblasti obtožile, da je povezan s terorizmom in turškim disidentom, ki živi v ZDA, Fetullahom Gulenom. 

Po več tednih molka se je družina odločila za ukrepanje. Obtožbe proti pastorju so ‘šokantne’ in zahtevajo njegovo takojšnjo izpustitev. Pastorjeva žena Norine, ki je prav tako ameriška državljanka, je povedala: “Z možem Andrewom sva bila povabljena na lokalno policijsko postajo v Izmir. Domnevala sva, da bova po 23 letih prejela dolgo pričakovano dovoljenje za stalno bivanje. Namesto tega so nama povedali, da naju bodo izgnali zaradi ‘ogrožanja nacionalne varnosti’. Najprej so aretirali Andrewa – potem še mene. To je bilo 7. oktobra in takrat smo ga zadnjič videli. Mene so izpustili 19. oktobra.”

Vključil se je tudi ameriški kongres

_15__-_norine_brunson_stands_below_izmirs_harmandanli_detention_center_where_her__husband_had_been_held_since_oct-_20-1

Pastorjeva žena Norine prihaja vsak dan pred zaporom Harmandanli v znak podpore možu. Foto ACLJ

V reševanje pastorja se je vključil tudi ameriški kongres, ki je na podlagi zahtevanega poročila o izgnanih in pridržanih ameriških državljanih v Turčiji zahteval od ameriškega zunanjega ministrstva dodatne aktivnosti za učinkovito reševanje težav in zagotavljanje konzularnih storitev. Zaradi resnosti situacije v Turčiji z zaprtimi in s pridržanimi državljani ZDA so na veleposlaništvu v Istanbulu povečali  število odvetnikov.

 

V Turčiji se izvaja genocid nad kristjani
df0831sekulowstream_hd1080_img_333256
Zastopnik družine Brunson izvršni direktor ‘American Center for Law and Justice’ – ACLJ, Jordan Sekulow, je v izjavi za javnost povedal: “Vlado Turčije vodi Islamistična stranka, katere namen je zajezitev krščanstva v Turčiji. Obtožbe proti pastorju Andrewu so zelo resne, saj mu grozi dosmrtni zapor, čeprav so obtožbe neutemeljene in lažne.” V svojih nastopih je znan kot zelo dober retorik in odvetnik, ki se zavzema za človekove pravice.

“Ameriški Center za pravo in pravosodje” – ACLJ bo vložil  zvezno tožbo proti U. S. State Departmentu zaradi neukrepanja proti genocidu nad kristjani,” je povedal Jordan Sekulow.

V Turčiji je prepovedano Sveto pismo?

sekulow-jordan-250x188

Odvetnik ACLJ Jordan Sekulow je za TV povedal, da turške oblasti nimajo nobenega dokaza ali obremenilnega dokumenta za pastorjevo obtožbo (foto printscreen youtube).

Turški uradniki so pastorju Brunsonu zasegli osebne predmete, vključno s telefonom in Svetim pismom. Ko je tudi odvetnik od pristojnih zahteval, da pastorju odobrijo Sveto pismo, so odvrnili, da je ‘prepovedano’. Da bi mu preprečili stike z družino in odvetnikom, so ga premestili v samico. Po 64 dnevih v ujetništvu je pastor skupaj z odvetniki menil, da čaka na deportacijo, vendar je po zaslišanju 9. decembra prejel odločbo turškega sodišča, v kateri so mu namesto izgnanstva napisali, da ga obtožujejo ‘za članstvo v oboroženi teroristični organizaciji’.

Zaprt zaradi neprimerne vere?

ab

Pastorja Andrewa Brunsona, ki je zaprt že dva meseca, so turške oblasti obtožile, da je povezan s terorizmom in turškim disidentom, ki živi v ZDA, Fetullahom Gulenom.

Ameriški protestantski pastor je  9. decembra prvič slišal obtožbe, vložene zoper njega, ki so očitno spodbudile njegovo aretacijo in dolgotrajen pripor. Po mnenju sodnika je obtožba za terorizem zasnovana na podlagi prijave ‘tajnega informatorja’.  Sodišče je odločilo, da bo vpogled v sodne spise primera Brunson za njegovega odvetnika Sekulowa še naprej ostal nedostopen. Prav tako so bila odvetniku onemogočena srečanja z obtoženim pastorjem Brunsonom.

Svetovna javnost obveščena – ACLJ zahteva izpustitev pastorja

Odvetnik ACLJ Jordan Sekulow je za TV povedal, da turške oblasti nimajo nobenega dokaza ali obremenilnega dokumenta za pastorjevo obtožbo. foto printscreen youtube

“Z mednarodno kampanjo želimo opozoriti na pastorjevo stisko.  Zahtevamo, da Turčija kot članica NATA takoj – brez odlašanja – izpusti pastorja Andrew Brunsona,” je dejal.

Globalna kampanija za izpustitev pastorja Andrewa

bfree-andrew-foto-aclj

V znak podpore lahko oddate svoj glas podpore za izpustitev pastorja Andrew . V nekaj dneh so zbrali nekaj stotisoč podpisov. foto printscreen ACLJ

Družina Brunson je tako začela z globalno kampanijo ‘Free Pastor Andrew’ in skupaj z ACLJ začela pozivati članice NATA ter obveščati preko družbenih omrežij in s pomočjo medijev so pričeli izvajati pritiske na Združene Narode. Na njihovi spletni strani lahko oddate tudi svoj glas podpore pastorju. Zbrali so jih že 104,285.

 

Otroci na varnem v ZDA

the_izmir_dirilis_resurrection_church_pastored_by_rev-_brunson-1

Cerkev “Vstajenja” v Izmirju, kjer je pastor Andrew službaval že 23 let, šteje 40 vernikov.

Trije otroci družine Brunson, ki so odraščali v Turčiji, so se pred kratkim zaradi študija preselili v Ameriko. Najstarejša, 18-letna hči Jacqueline, je vidno pretresena o svojem očetu povedala: “Videla sem, kako je oče razdajal vso svojo ljubezen, usmiljenje. Rad je imel te ljudi v Izmirju. Do njih je bil več kot milosten. Oče je ves čas ljubil Turčijo in turški narod.”

Najlepše božično darilo bo izpustitev mojega očeta iz turškega zapora,” je povedala pastorjeva hči Jacqueline. Pastor Andrew je bil edini pastor v Izmirju, ki je 23 let skupaj s 40 verniki opravljal svojo versko službo.

 

 

Sofija Pika Simič