fbpx

Turkmenistan: na volitvah zmagal dosedanji avtokratski predsednik, ki bo lahko na oblasti do smrti

Foto: epa

Dosedanji predsednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov je bil v skladu s pričakovanji na nedeljskih predsedniških volitvah spet izvoljen. Prejel je kar 98 odstotkov glasov.

Gurbanguli Berdimuhamedov je leta 2006 nasledil diktatorja Saparmurata Nijazova, v nedeljo pa je spet slavil na predsedniških volitvah. Poleg njega se je za predsedniško mesto potegovalo še osem kandidatov, vendar pa kakšnih resnih možnosti za zmago niso imeli. Kandidirali so bolj zaradi videza, da se v Turkmenistanu dejansko dogajajo demokratične volitve, so prepričani poznavalci tamkajšnjih političnih razmer.

59-letni Berdimuhamedov pa se sooča tudi z očitki, da krši človekove pravice in zatira opozicijo, kar mu očitajo zagovorniki človekovih pravic. Slednji so tudi besni, ker so prepričani, da v njihovi državi pod vodstvom Berdimuhamedovega ni medijske svobode.

Spremenili ustavo v prid dosedanjega predsednika
Berdimuhamedov je v nedeljo, potem ko je oddal svoj glas na volitvah, zagotovil, da si bo, če bo še enkrat izvoljen, še naprej prizadeval za izboljšanje blaginje ljudi. Sicer pa so v Turkmenistanu lani sprejeli spremembo ustave, ki dopušča, da dosedanji predsednik na tem položaju ostane do smrti. Predsedniški mandat so podaljšali s petih na sedem let, poleg tega pa so odpravili starostno omejitev za predsedniške kandidate, poroča STA.

Marjanca Scheicher