fbpx

Turkmenistanske oblasti brez pojasnil prepovedale praznovanje novega leta

Turkmenistanski diktator Serdar Berdimuhamedov (foto: epa)

Avtoritarna turkmenistanska vlada, ki običajno prireja razkošna novoletna praznovanja, je ta teden prebivalcem glavnega mesta Ašgabat ukazala, naj zmanjšajo praznovanje, državnim podjetjem je prepovedala prirejanje novoletnih zabav, ukazala zaprtje restavracij do 21. ure in celo prepovedala zabave v zasebnih domovih.

Radio Free Europe (RFE) je v petek opozoril, da oblasti niso dale nobene razlage za svojo nenadno spremembo. Državljani so bili zmedeni zaradi ukazov, ki bi lahko povzročili precejšnjo škodo restavracijam in organizatorjem zabav, pa tudi razočaranje državljanov.

Lastnik restavracije v Mary Cityju, glavnem mestu province, je povedal, da so omejitve prizadele podjetja in njihove zaposlene. “Nima smisla. To so dnevi, ko si ljudje za novo leto želijo zasebna druženja v restavracijah in dvoranah,” je povedal poslovnež, ki je želel ostati neimenovan. Dejal je, da so novoletna praznovanja “ena redkih priložnosti za zabavo” v Turkmenistanu, državi, ki jo je prizadela revščina in kjer vlada nadzoruje vse vidike življenja ljudi. “Državni uslužbenci delo končajo ob 18. uri, v restavracije pa običajno pridejo do 20. ure. Toda restavracijo moramo začeti zapirati ob 20.30. Zato moramo od njih zahtevati, da zapustijo restavracijo, še preden jim uspe naročiti hrano,” je dodal poslovnež.

Lokalni dopisniki so poročali o policijskemu nadzoru na ulicah, ki naj bi očitno nadlegovala državljane, ki predvajajo glasno glasbo ali prirejajo prepovedane zabave. Državna podjetja so zaposlene opozorila, da bodo izgubili službo, če bodo kršili prepoved zabav, poroča Breitbart.

Možni razlogi za ukinitev praznovanja
“Nekateri so omejitve povezali z varnostnimi pomisleki. Lani so bili ubiti štirje ljudje, 30 jih je bilo ranjenih, ko je pred množico v Lebapu eksplodiral doma izdelan ognjemet,”
poroča RFE. Drugi Turkmeni so se spraševali, ali vlada ukinja novoletna praznovanja, da bi pomirila stroge muslimanske klerike, ki menijo, da so neislamski praznični prazniki “grešni”, ali da bi “sodobni Turkmenistan” distancirala od preteklosti Sovjetske zveze. Veliko turkmenistanskih prazničnih tradicij ob koncu leta so namreč uvozili Sovjeti, vključno z novoletnima maskotama “Dedek Mraz” in “Sneguročke”, ki spominjata na Božička in gospo Božič.

Zaradi sovjetskega vpliva je Turkmenistan svoje novoletne praznike prestavil na 1. januar, namesto na tradicionalni 21. marec. Nekdaj so Turkmenistanci novo leto praznovali s prihodom pomladi. Do letos so bila praznovanja ekstravagantna, vključevala so karnevale, ognjemete in darila. Sicer je veliko vidikov božičnih praznikov pri drugih narodih v Turkmenistanu potisnjenih v novo leto, vključno z okrašenimi prazničnimi drevesci.

Turkmenistanski predsednik Serdar Berdimuhamedov je v četrtek podpisal odlok o premiku uradnega novoletnega praznika s 1. na 2. januar, ki je letos na ponedeljek. V odloku je navedeno, da je bil uradni državni prost dan prestavljen “zaradi ustvarjanja ugodnih pogojev za praznovanje novega leta in dobre počitnice”.

Zabave in veseljačenje v restavracijah bodo morda letos omejeni iz nejasnih razlogov, vendar je vlada Turkmenistana v torek obljubila, da bodo novoletni ulični sejmi potekali kot običajno, skupaj s praznično hrano, pijačo in dobrotami.

Sara Kovač