fbpx

Turška diplomacija Grčiji zaradi neizročitve osmih vojakov, ki naj bi bili vpleteni v lanski vojaški puč, jezno žuga

Foto: STA

Iz turškega pravosodnega ministrstva so podali zahtevo Grčiji za izročitev osmih vojakov, ki naj bi bili vpleteni v neuspešno izveden državni udar julija lani, vendar je v četrtek grško vrhovno sodišče zavrnilo njihovo zahtevo za izročitev. Iz turškega zunanjega ministrstva so takoj sporočili, da obstaja možnost odstopa od sporazuma glede vračanja nezakonitih migrantov iz Grčije. 

Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je v televizijskem intervjuju dejal, da preučujejo, kaj bodo naredili, in dodal, da bodo sprejeli vse potrebne ukrepe, vključno s prekinitvijo sporazuma o vračanju, ki je bil podpisan marca lani in ki Turčijo zavezuje k sprejetju vseh migrantov, ki so v Grčijo prispeli na nezakonit način. Ta sporazum je bil del dogovora, ki sta ga sklenili Turčija in EU, da bi se omejil množični prihod migrantov v EU.

V Ankari okarali grško pravosodje
Odločitev grškega vrhovnega sodišča so v Ankari označili kot politično motivirano. Francoska tiskovna agencija AFP je sporočila, da je v četrtek zvečer iz turškega zunanjega ministrstva prišlo sporočilo, v katerem so napisali, da bodo še preučili, kako bo sodba vplivala na odnose med Turčijo in Grčijo, in poudarili tudi področje sodelovanja pri boju zoper terorizem in ostala regionalna vprašanja.

Prav tako so na ministrstvu grški pravosodni sistem označili za takega, ki spodbuja nekaznovanje, in v jezi komentirali, da je imelo teh osem vojakov izrazito vlogo pri udaru, katerega cilj je bil, da z oblasti odstavijo izvoljenega turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Odločitev grškega sodišča je po njihovem mnenju v neskladju z mednarodno priznanimi načeli in zakoni ter krši pravice tistih, ki so bili žrtve spodletelega puča.

Foto: STA

Foto: STA

Za neizročitev vojakov so se v Grčiji odločili, saj menijo, da ti v Turčiji ne bodo deležni pravičnega sojenja. Poleg tega so sprejeli tudi odločitev, da jih ne bodo imeli več v policijskem pridržanju. Vojaki so dan po neuspelem puču s helikopterjem pristali v Aleksandropolisu, kjer so zanikali kakršnokoli vpletenost v puč.

N. Ž., STA