fbpx

Turška državna ustanova šokirala s stališčem, da se lahko poročijo deklice, stare komaj 9 let!

Fotografija je simbolična (foto: epa)

Turška državna ustanova za verske zadeve je pri turški opoziciji sprožila val kritik, ko so izjavili, da se skladno z islamskim pravom lahko poročijo tudi deklice, stare le 9 let.

Turška državna ustanova za verske zadeve je javno izjavila, da je minimalna starost za sklenitev zakonske zveze pri deklicah 9 let, pri dečkih pa 12. Po tistem, ko so izjavo objavili celo v nekaterih medijih, je ta sprožila val ogorčenja med turško opozicijo in gibanji za pravice žensk.

Vodja visoke komisije za verske zadeve Ekrem Keles je nato v četrtek izjavo popravil in dejal, da je najzgodnejša starost za sklenitev zakonske zveze pri dekletih 17 let in pri fantih 18. Zakonsko določena starost je v Turčiji sicer določena s polnoletnostjo, vendar islamska pravila očitno prevzemajo primat nad ustaljenimi zakoni.

Otroške poroke ne bi smele biti dovoljene v nobeni družbi
Turški zakon ima tako vsebovano posebno klavzulo, ki omogoča, da pod posebnimi okoliščinami sodnik lahko izda dovoljenje, da zakonsko zvezo skleneta osebi stari 16 let. Otroške poroke so po pisanju Breitbarta pogoste, opozicija pa je kritična, ker se vlada namesto z izobraževanjem in zdravstvenim stanjem otrok ukvarja z otroškimi porokami. Institucije za varstvo človekovih pravic so pri tem vprašanju jasne in po njihovem kršijo temeljne otrokove pravice, pravice žensk in tudi človekove pravice, zaradi česar bodo zahtevali parlamentarno preiskavo o otroških porokah.

Prisiljevanje deklic v zakonsko zvezo pred njihovo psihološko in biološko zrelostjo ter pred sposobnostjo sprejemanja odgovornosti, da postanejo mame in si ustvarijo družino, ne bi smelo biti dovoljeno v nobeni družbi.

C. Š.