fbpx

Turška invazija Libije: V državo poslali več kot 3000 sirijskih plačancev

Po invaziji v Siriji, je Erdogana zdaj zamikala še Libija (foto: EPA)

Libijska narodna vojska (LNA) je sporočila, da so Turki proti Tripoliju napotili dve bojni ladji, protizračne rakete in sisteme protizračne obrambe. Poleg tega libijska vojska Turke obtožuje, da so od decembra 2019 v državo poslali najmanj 3.000 sirijskih militantov.

“Število sirijskih plačancev, ki jih je Turčija transportirala v Libijo je preseglo tri tisoč,” je povedal predstavnik za stike z javnostjo LNA, generalmajor Ahmed al-Mesmari na tiskovni konferenci v četrtek, 30. januarja, 2020.

Preberite še: [Video] Tako je tolpa ilegalnih migrantov skušala nasilno prečkati madžarsko mejo: Razbežali so se šele, ko so policisti začeli streljati!

“Ankara je prevažala nevarne teroriste iz Sirije v Libijo preko letališč Misrata in Mitiga ter pristanišča v Tripoliju,” je po poročanju Zero Hedge še poudaril al-Mesmari.

Francoski predsednik Emmanuel Macron medtem obtožuje Turke, da kršijo zaveze dane na berlinski konferenci 19. januarja z namenom umirjanja libijske krize. “Turčija je prelomila oblube dane na berlinski konferenci,” je poudaril Macron.

Francoskemu predsedniku ni ostal dolžen turški zunanji minister Mevlüt Çavuşoğlu, ki je za stanje v Libiji okrivil Francijo. “Francija je odgovorna za težave s katerimi se Libija sooča od kar se je leta 2011 začela kriza,” je povedal Çavuşoğlu.

Ivan Šokić