fbpx

Turške grožnje se uresničujejo, saj v Grčijo spuščajo vse več migrantov

Foto: EPA.

Več kot 500 ekonomskih migrantov je v zadnjih štirih dneh iz Turčije pripotovalo v Grčijo, so sporočili iz grškega koordinacijskega centra za migrante. To pomeni, da se je dotok migrantov ponovno močno povečal, kar sovpada z izboljšanjem vremenskih razmer; v petek, 17. marca, je na grške otoke v Egejskem morju prišlo 74 migrantov, čez vikend 362 migrantov, v ponedeljek pa še dodatnih 81 migrantov.

Konec lanskega marca sta se Evropska unija in Turčija dogovorili, da bo uradna Ankara v svojo državo ponovno sprejela vse migrante, ki pri sebi ne nosijo dokumentov in so nelegalno prečkali mejo z Grčijo. Od takrat je število novih prihodov v Grčijo močno upadlo.

Foto: epa

Turško-evropski odnosi so se v zadnjih tednih močno poslabšali, potem ko nekaj držav članic Evropske unije turški vladi ni dovolilo, da bi na njihovih tleh organizirali shode v podporo referendumu o ustavnih spremembah. Med drugim sta Recepa Tayyipa Erdogana zavrnili tudi Nizozemska in Nemčija, turška vlada pa je odgovorila z ostro retoriko in celo zagrozila, da bo prekinila dogovor z EU o migrantih.

L. S.