fbpx

Turške oblasti aretirele 235 Kurdov – osumljeni so priprave sobotnega terorističnega napada

Foto: epa

Oblasti v Turčiji so danes aretirale več kot 235 članov prokurdske Ljudske demokratične stranke (HDP), saj jih sumijo, da so povezani s kurdskimi skrajneži. Med prijetimi je tudi več občinskih uradnikov. Do aretacij je prišlo v zgodnjih jutranjih urah. Po poročanju turške tiskovne agencije Anadolu so vsega skupaj pridržali 235 članov stranke HDP, od tega 20 v Istanbulu in 17 v Ankari ter v drugih mestih, med njimi v Adani, Manisi in Mersinu.

Aretirali so jih zaradi članstva v Kurdski delavski stranki (PKK) in širjenja njene propagande. PKK velja v Turčiji za teroristično organizacijo. Protiteroristična akcija se je zgodila po dvojnem sobotnem  terorističnem napadu pred stadionom v Istanbulu, v katerem je bilo ubitih 44 ljudi, večinoma policistov.

Odgovornost za napade so prevzeli Sokoli svobode Kurdistana
Odgovornost za napad je prevzela celica kurdskih skrajnežev Sokoli svobode Kurdistana (TAK), ki se je pred časom odcepila od PKK. Turčija je po julijskem poskusu državnega udara poostrila nadzor nad HDP in v preteklih mesecih so aretirali več državnih in občinskih uradnikov, ki so člani HDP, čeprav ta stranka ni očitno povezana z neuspelim pučem, člani pa vztrajajo, da niso povezani s PKK, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Člani HDP pravijo, da do aretacij prihaja, ker jih želijo odstraniti iz parlamenta. Sami namreč ne želijo podpreti predloga ustavnih sprememb, ki bi okrepile pristojnosti predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, z njihovo odstranitvijo pa bi lahko bil predlog brez večjih težav sprejet. Ne glede na to, kdo stoji za tem napadom, je to voda na Erdoganov mlin. Spet ima izgovor, da lahko brez nadzora preganja Kurde zaradi prepričanja, da so vsi teroristi.

A. R., STA