Turško dojemanje svobode govora – za novinarja zahtevajo dosmrtno ječo

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan; Foto: epa

Turški tožilci za dva vodilna novinarja opozicijskega časnika Cumhuriyet zahtevajo dosmrtno ječo. Razkrila sta, da naj bi turške oblasti pod vodstvom predsednika Recepa Tayyipa Erdogana islamistom v Siriji pošiljale orožje. S tem sta – po navedbah tožilstva – razkrila državne skrivnosti.

Na sodišču v Istanbulu je tožilstvo za odgovornega urednika Cumhuriyeta Cana Dundarja in za vodjo predstavništva časopisa v Ankari Erdema Gula zahtevalo eno “hujšo” kazen dosmrtnega zapora in eno “običajno” kazen dosmrtne ječe. Vsak od njiju pa naj bi ob tem dobil še 30 let zapora.

Novinarja toži kar Erdogan osebno
V obtožnici sta kot tožnika navedena turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in vodja obveščevalne službe Hakan Fidan. Novinarja sta sicer v priporu že od konca lanskega novembra, ni pa še jasno, kdaj naj bi jima začeli soditi.

Dnevnik Cumhuriyet je maja lani na svoji spletni strani poročal, da so turške varnostne sile blizu Sirije prestregle konvoj tovornjakov, v katerih so odkrile številne zaboje z orožjem in strelivom za sirske upornike, ki se borijo proti režimu Bašarja al Asada. Na dnevniku so objavili tudi fotografije.

Erdogan je odgovornemu uredniku dnevnika javno zagrozil
Ta članek je v Turčiji sprožil val ugibanj o vlogi države v sirskem konfliktu. Turčija je navedbe, da pomaga sirskim upornikom, odločno zanikala, predsednik Erdogan pa je takrat kar javno zagrozil, da bo “Dundar plačal visoko ceno”. V obtožnici piše, da naj bi Dundar in Gul državne skrivnosti pridobila z vohunjenjem, in sicer z namenom “nasilne” odstranitve turške vlade. Pomagala naj bi tudi “oboroženi teroristični organizaciji”.

Primer je pritegnil veliko mednarodne pozornosti. Kritiki Turčijo obtožujejo omejevanja svobode medijev. Erdogan si je zaradi tega prejšnji teden prislužil tudi kritiko ameriškega podpredsednika Joea Bidna.

A. R., STA