fbpx

Tusk pozval migrante: “Ne prihajajte več v Evropo”

Donald Tusk v Grčiji (foto: epa).

Predsednik Evropske sveta Donald Tusk je med današnjim obiskom v Grčiji ekonomske migrante pozval, naj ne tvegajo svojih življenj in naj ne prihajajo v Evropo. “Grčija ali katerakoli druga evropska država ne bo več tranzitna država,” je odločen Tusk.

“Želim pozvati vse potencialne nezakonite ekonomske migrante, od koder že ste: Ne prihajajte v Evropo. Ne verjemite tihotapcem. Ne tvegajte svojih življenj in denarja. Vse je zaman,” je dejal Donald Tusk na novinarski konferenci z grškim premierjem Aleksisom Ciprasom v Atenah.

Tusk: Grčija je del schengna in to bo tudi ostala
“Grčija ali katerakoli druga evropska država ne bo več tranzitna država. Schengenska pravila bodo znova začela veljati,” je zatrdil Tusk. Odločen je, da izključitev Grčije iz schengna ni ne cilj ne sredstvo v tej krizi. “Grčija je del schengna, območja evra in Evropske unije in to bo tudi ostala,” je bil jasen Poljak.

Tusk je Grčijo obiskal v okviru turneje po državah na t. i. balkanski migrantski poti, med katero je bil tudi v Sloveniji. Iz Grčije bo odpotoval še v Turčijo, kjer se bo sestal s premierjem Ahmetom Davutoglujem. Po pričakovanjih bo na turške oblasti pritisnil za intenzivnejša prizadevanja za zajezitev begunskega vala. V petek se bo v Istanbulu sestal še s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

N. K., STA