Udbovec Hanzi si je premislil

Udbovec Milan Dorič Hanzi, ki naj bi leta 1975, po nalogu slovenske SDV, z dovoljenjem in strinjanjem Janeza Zemljariča, v Celovcu umoril Nikico Martinoviča, je umaknil tožbo zaradi razžalitve proti poslancu državnega zbora Vinku Gorenaku, premislil si je in do obravnave sploh ni prišlo.

Točno v času, ko pišem ta prispevek, bi moral stati na Okrožnem sodišču v Celju pred sodnico Ingrid Lešnik, kot obtoženec kaznivega dejanja razžalitve. Pred dobrimi tremi leti, 6. 2. 2014, naj bi razžalil znamenitega udbovskega agenta Milana Doriča – Hanzija, ki danes živi v Nemčiji.

Takrat sem zapisal takole: “Hanzi pridržan! Če podatek drži je to sramota za Slovenijo! Danes dopoldan sem imel komunikacijo z osebo, ki mi je zaupala naslednje: “Policija v Nemčiji je zaslišala in pridržala Hanzija.” Glede na to, da gre za zelo kredibilen vir in poznavalca razmer v nemški policiji, nisem imel nobenega razloga, da temu ne bi verjel. Toda na njegovo željo tega podatka nisem objavil. In kdo je Hanzi? Hanzi je dejansko Milan Dorič, danes nemški državljan in upokojeni gostilničar, tajni agent več obveščevalnih služb, tudi nekdanje SDV – UDBA, ki naj bi leta 1975, po nalogu slovenske SDV, z dovoljenjem in strinjanjem Janeza Zemljariča, v Celovcu umoril Nikico Martinoviča, le zato, ker je kot cvetličar v Celovcu vsako leto obiskal in okrasil grobove po vojni pobitih Hrvatov v Velikovcu, ter organiziral in plačal komemorativno slovesnost. Hanzi je tisti “junak” glavne in odgovorne urednice informativnega programa TV SLO1 Ksenije Petrovčič Horvat, ki jo plačujemo vsi in je v nastopil v škandaloznem prispevku v oddaji TARČA pred dnevi na TV SLO 1. Vprašali so ga ali je leta 1975 res umoril Nikico Martinoviča. Seveda je odgovoril, da to ni res, ter povedal, da je bil takrat bolan in da je Roman Leljak, ki o njem “tako grdo govori” v Sloveniji, nekdanji kriminalec in obsojenec. No, noben kriminalec svojega kriminalnega dejanja načeloma ni takole priznal. Bo pa njegova TV-izpoved ostala v analih slovenskega novinarstva kot spomenik nekorektnega prirejenega poročanja Ksenije Petrovčič Horvat. Kot poročajo mediji, kriminalisti intenzivno preučujejo umore nekdanje SDV v arhivskih dokumentih. Usmerja jih tožilka, ki naj bi svoje delo, kot mi pravijo viri, opravljala zelo korektno in odgovorno. Toda vrnimo se k Hanziju. Spoštoval sem željo mojega današnjega jutranjega sogovornika, da o tem, da so v Nemčiji  kriminalisti zaslišali in pridržali Hanzija, ne pišem. Pred pol ure pa sem zasledil naslednji twitt: Tamara Vonta P not P ‏@TamaraVonta 2h: “Medtem na drugem koncu: Hanzi v policijskem pridržanju”. Če informacija mojega jutranjega sogovornika in informacija Tamare Vonta (državna sekretarka v kabinetu predsednice vlade) drži (dva med seboj nepovezana vira), potem je Slovenija pred novim škandalom. Ali nas bodo nemški organi odkrivanja in pregona prehiteli? V imenu resnice in pravice morda niti ne bi bilo slabo.”

Sodnica naredila procesno napako
No, skoraj pričakovano. Hanzi me je zasebno tožil, ker naj bi ga razžalil. V njegovem imenu je zasebno tožbo vložil odvetnik Dejan Rituper iz Murske Sobote. Njegov družinski »pedigre« naj bi bil naravnost primeren za tovrstna zastopanja, tako vedo povedati tisti, ki ga poznajo in ki poznajo tudi njegovo rodbino. Na tožbo sem seveda obširno odgovoril (s prilogami kakšnih 150 strani) in jasno navedel, da sem za mojo trditev imel dva vira, ki sta bila med seboj nepovezana. Najpomembnejši vir je bila seveda Tamara Vonta, ki je takrat opravljala naloge državne sekretarke v kabinetu predsednice vlade, ki je trdilen tvit, da je Hanzi pridržan v Nemčiji, objavila 6. 2. 2014 ob 12.20 uri, jaz pa moj prispevek istega dne ob 23.56 uri. Drugega vira tudi tokrat ne bom razkril. Takrat sem tudi zapisal, da bom več o tem objavil po končanem sojenju.

No, sojenja do zdaj ni bilo, sem pa bil za danes ob 14. uri vabljen na predobravnavni narok, kjer naj bi se izjasnil ali krivdo priznavam ali ne. No, sodnica je seveda spregledala, da sem poslanec Državnega zbora RS in bi morala dobiti dovoljenje državnega zbora za začetek postopka. Gre za procesno nedopustno napako, toda na imuniteto se seveda nisem imel namena sklicevati in se zaradi tega ne bi pritoževal.

Hanzi si je premislil
Toda do predobravnavnega naroka sploh ni prišlo, saj me je sodišče obvestilo, da si je Hanzi premislil. Ne vem, ali si je premislil Hanzi ali njegov odvetnik Rituper pod težo dokazov, ki sem jih predložil sodišču. Je pa zanimivo, da odvetnik Rituper predlaga delitev stroškov postopka. Ne, ne, na nobeno delitev sodnih stroškov ne bom pristal. Vse stroške, ki sem jih imel, pa bom po njihovem nakazilu ali izterjavi nakazal v humanitarne namene.

Vinko Gorenak

 • antimur

  Vse te levaške pras…ce in pras…ice je potrebno najstrožje kaznovati, od Zemljariča. plačanca Martinovića ter seveda presistutke od Horvatove do Gobčevke in vso vmesno levofašistično medijsko drhal.

 • Anton

  Vidite kako so komunisti zabiti! Resnica boli , pa mislijo da se to kar toži…

  • Fireblade

   Saj lahko, dokler se sodi po komunistično.

   • Karmen

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • totex39

  Res sramota za našo državo, kjer se še vedno po tolikem času prepletajo zrežirani mafijski postopki.

 • Velikokrat slišimo, da smo Slovenci Marijin narod, ………..da smo Slovenci priden in spoštovan narod……..pa je temu res tako?

  Kaj se dogaja z nami ?
  Slednji dan zvemo za neke nove grozote, ki nam niso v ponos in, ki so nam bile desetletja zamolčane……
  Je kakšno prekletstvo nad nami ?
  …….., ali………

 • von Rhein

  Gorenak bo že uredil s tem Hanzlnom.Toda spomnil me je na nepozabno Tamaro Vonta (še danes ne vem na katerem a v imenu je poudarek),žensko,ki se je širila kot nevihtni oblak dokler ni nekam izpuhtela. Pogrešam jo.Ko sem še sledil prenosom političnih dogodkov v tistem času ,mi je Vonta (ljubkovalno sem ji rekel Conta) ponudila marsikateri zabavni trenutek.

 • Krtača17

  Dva udbovca obračunavata med sabo, res zanimivo. Sestavk dolg ko jara kača edin kar je pa res pomemben je pa to da bo daroval v humanitarne namene. Pa še to lih nebi verjel.

  • modrost

   Ne sodi, da ne boš sojen !
   Kaj veš zanesljivega iz tistih težkih časov ?

   • črnaovca

    Ve se kje je služboval Vinko in kaj ja po poklicu. Vsaka policija je v službi režima le da je takratna bila izrazito režimska in partijska

    • Dobro si ti seznanjen s tem, kajne ? Čudno.

     • Anton

      itak če je pa svečo zraven držal

      sarkazem press

     • salma hayek

      A to pomeni, da kadar Marjanca s Stojkotom piše o zverinsko ubitih, da je tudi ona držala svečo (kar je mimogrede res izraz s spolnega področja, ki ji edino gre in za katerega je bila ta tretjerazredna novinarska mrha nagrajena)

     • von Rhein

      Bi rad-a (ne vem si on,ona ali mešano) debato na tem nivoju?Torej nižjerazrednem ,izpod tretjega.

     • črnaovca

      Zato pa ne pišite neumnosti ker nekateri vemo in nas se ne boste kar tako znebili imamo svoje povsod. Strah ima velike oči in kar verjemite vse je zarota

    • Lustrator

     Lustrirati je potrebno tiste, ki komunisti STE, nikakor ne tiste, ki so bili, pa so spregledali. Sicer pa povsem razumem zakaj bi se “izdajalcem” radi maščevali, a lustracija je nekaj popolnoma drugega.

 • Karmen

  In veste kaj ljudje je zanimivo? Zemljarič se sploh nič ne oglasi, kljub temu, da se ga velikokrat omenja v zvezi z nečednimi posli. IMA TOLIKO MASLA NA GLAVI, DA JE RAJE TIHO. NOČE DA BI NJEGOVE RABOTE PRIŠLE NA DAN. RIBIČIČ JE BIL ISTI.

  • salma hayek

   Janša ima premajhen nabiralnik, da bi mu pošto za sodišče sploh lahko vročili

 • črnaovca

  Bolje tako kot da se srečata na sodišču in izdajata udbovske skrivnosti

 • althar

  Zanima me, zakaj bivši udbovci tako radi tožarijo, če jim kdo reče “bivši udbovci”. Saj so menda ponosni na svoje patriotsko delovanje.

  Ali pa morda ne?

  • Najbrž tudi penzijo prejemajo za svoje “delo”…. ali so se ji odpovedali ?

  • salma hayek

   Poglejte samo, kako ponosen je Janša na svoje nekdanje oziroma bivše pripadanje vrhu Partije, bil je kandidat za predsednika Komunistične Mladine. Zakaj bi potem Udbovci e bili ponosni na svoje službovanje, ovajanje, saj so delali pod diktatom Janše in Gorenaka in podobnih visokih partijskih funkcionarjev. Ki danes nočejo lustracije, ker bi jim prepovedala politično delovanje

   • althar

    Imaš prav. Zato bomo naslednič volili junaka Janšo.

    • domovina mili dom

     Ta je ta bolša.

   • Antonius

    A nam hočete dopovedati, da je bil ,,, Popitov in na koncu KučanovCentralni komite Zveze komunistov Slovenije podrejen mladincem? Mladinci naj bi bili odgovorni za partijsko represijo, udbo in vojaško kos.
    Komunist je bil tudi Pučnik, pa so ga preganjali in zaprli, ker se ni strinjal z njihovim početjem, ko ga je šel v partijske kroge od znotraj pogledati.
    “salma hayek”, praznoglavo in nafutrano delujete. Podtikate neumnost, ki zaudarja na intelektualni domet Dolančeve fdv.

   • Lustrator

    Nočejo lustracije? Od kod ti pa ta neumnost?
    Lustracija nima nikakršne zveze s partijskimi knjižicami prejšnjega sistem, ampak z delovanjem v aktualnem sistemu, ki naj bi bil demokratičen. Kdor je bil nekoč v partiji in jo potem od znotraj naluknjal in se proti njej vse življenje boril, da imamo danes svojo državo bi moral VODITI lustracijski postopek, komunistični simpatizerji tvojega kova pa zasesti obtožne klopi. Pa tudi če komijev ne podpiraš drugače kot “zgolj” s komentarji na forumih. Si pač sostorilec.

   • Vera

    Diktira še vedno ” partija “, ne pa g. Gorenak ali g. Janša ! Tudi lustracijo zahtevamo le desni , levaki pa komunizma niste obsodili , kot so to storili v celotni EU .

 • Krtača17

  Zgleda da en druzga držita v šahu pa sta rajš odnehala…kdo bi vedel kaj vse vesta en o drugem.

  • PLavi-mil

   Koza, vsral se je Hanzi, g. Gorenak bi z veseljem prišel razgaliti udbovca.

   • Krtača17

    Hehe, ti si bil pa zraven pa cure lizal in rit nastavljal da to veš? Bedak. Matr me jezi da eni tolk slepo branjo desne barabe.

 • PLavi-mil

  Samo grozijo, tako kot so bili vseskozi navajeni, ko pa je treba resnici pogledati v oči se pa userjejo, Zemljarič, Hanzi in ostala udbovska golazen.

 • montyamp

  Haha , rdeči rituper , sorta agresivnih škodljivcev katerim se oži življenjski prostor .
  HANZI RTV SLOVENIJA — CENZUURA LAŽI IN PO NOVEM RAZŠIRJENA ŠE V ŽURNAL-PROSTITUCIJO , ZA PRISILNO ODVZET DENAR POŠTENIM .

 • tasilo

  (X) Ne, ne, na nobeno delitev sodnih stroškov ne bom PRISTAL.

  Seveda, Vinko, ne boš pristal, saj tudi VZLETEL ne boš z nobene delitve stroškov

  (>) v nobeno delitev ne bom PRIVOLIL;
  (>) z nobeno delitvijo SE ne bom STRINJAL;
  (>) nobene delitve ne bom SPREJEL;
  (>) z nobeno delitvijo ne bom soglašal (slabše, saj ne gre za soglasje)

  LP. Hanibal Lector

  • von Rhein

   Tole >pristajanje< je res prava bolečina za ušesa. Politiki pravijo….ne bomo pristali,sodnice pravijo….ali pristanete na poravnavo,quasi novinarjev ni vredno omenjati. Edini Prevc je leta 2015 lepo pristal( ali doskočil) pri 250 tih metrih.

 • Fogglof Tunnek

  “Udbovec Hanzi si je premislil”???… A res???

  Čujte desnosučni, vaš far…nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec, ki je bil zaradi spornih poslof pri obnovi dvorca Betnava obsojen na triletno zaporno kazen, si je tudi premislil !!! Ni zglasil na prestajanje zaporne kazni !!!… Kurba klerikalna je ista kot vaš Janez Janša in njegof dober prijatelj Bafčar…Gliha fkup štriha!!!

  • modrost

   A te hudo boli, kaj ? Ufff, kako boli kozjejebca. Koza ga je zapustila..

  • Krtača17

   Vidiš kle so pa desnakarji skupi s farji tiho, slepi, blesavi in mutavi ko šupki.

 • Olga

  Prihaja kazen za udbaše! Tudi Kučana, Zemljarića, Gorenca in podobne pokvarjence! Nemci ne palijo na demenco! Bravo Nemci!

  • domovina mili dom

   Čas je pa 5 minut čez dvanajsto. So levičarji obmolknili.

 • janez.pokoncni

  V Sloveniji mrgoli “antifašistov” ;);). Tole je vredno ogleda.
  https://www.youtube.com/watch?v=HptqZJDll1o

  • stajerc5

   Suuuper, enkratno, samo- saj ne ves a bi se jokal ali smejal…

   • domovina mili dom

    To je za jokat. To je izobraževalni kumrovški sistem. To so bodoči politiki, prof. Ti bodo še naprej pohabljali mladež.
    Smejali bi pa se lahko, če bi ti tipi ležali v parku in se nacejali z s pocen vinom, da jih ciroza pobere.

  • domovina mili dom

   Brez zajebancije, se je zgodilo na sprejemu “dandanašnje elite”. Bila je, v ožji grupaciji, tema o Primožu Trubarju in ena spremljevalka vpraša svojega partnerja:posluši a mi tega tipa poznamo? Smo ga že gostili?

   Hej brigade……dol pa še naprej padeš.

 • samsara

  Janez Zemljarič je pa ja ‘fejst člouk’. Ugleden, sposoben, spodoben in sploh eden izmed največjih in najzaslužnejših Slovencev. Slednjih par besed je ne tako davno njemu namenilo eno režimsko glasilo.
  Občasno se je rad ustavil v UKC in med delovnim časom pokramljal s tov. Vrhuncem, mu kaj svetoval v dobrobit bolnikov…
  Pa v Murglah živi v neposredni bližini zadnjega udbokomunističnega predsednika tov kučana, katerega tudi tov. Mirko vedno kadar ga sreča vljudno pozdravi. Sreča pa ga vsakih par mesecev enkrat, pravi Mirko.
  Vsi omenjeni pa mirno in brezskrbno živijo v nekdanjih državnih objektih, kupljenih za mali denar, vključno z vso opremo in umetniškimi deli, kar je omogočil nekoliko dodelan Jazbinskov zakon. Najprej je bilo mišljeno, da bi veljal le za stanovanja in za proletarce, a tako pa to vseeno ne gre. Kje pa so prvi med enakimi?!
  Enih 40K DEM je bila takrat cena, torej pol manj v €.

  • Prihajam Slovenija

   33.750 DEM

 • Teodor Durnik

  Laudamus fortitudinem

 • Jezni

  Ko sem se v studentskih casih enkrat potoval z vlakom v Italiji sem malo zaspal .Ko sem se pred postajo zbudil sem pogledal direktno v cev pistole moza (podgane) na sliki o katerem govori g . poslanec V .Gorenak .TRije mladenici -sopotniki so se vrgli na sedeze jaz sem se le “zdrsnil” nazaj . Kiler se je zaradi onih “premislil” in pobegnil nazaj brez da bi sprozil (s kake dva m . razda!je ). Eden je drugemu pokazal , daje hotel mene in tisti je stekel za njim . Vlak se je tudi ustavil -na postaji . Nobenega nisem vec videl . Zvedel sem da ima meni podoben priimek in pozneje da ima nadimek -pogan . Zato hvalim ljudi ki si upajo napisati o lopovih lopovscine . Tisto #sunjalo#je prijatelj od raznjatovica ki je imel za prvo zeno Slovenko ki je pobegnila od doma .

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!