fbpx

Udbovec Hanzi si je premislil

Udbovec Milan Dorič Hanzi, ki naj bi leta 1975, po nalogu slovenske SDV, z dovoljenjem in strinjanjem Janeza Zemljariča, v Celovcu umoril Nikico Martinoviča, je umaknil tožbo zaradi razžalitve proti poslancu državnega zbora Vinku Gorenaku, premislil si je in do obravnave sploh ni prišlo.

Točno v času, ko pišem ta prispevek, bi moral stati na Okrožnem sodišču v Celju pred sodnico Ingrid Lešnik, kot obtoženec kaznivega dejanja razžalitve. Pred dobrimi tremi leti, 6. 2. 2014, naj bi razžalil znamenitega udbovskega agenta Milana Doriča – Hanzija, ki danes živi v Nemčiji.

Takrat sem zapisal takole: “Hanzi pridržan! Če podatek drži je to sramota za Slovenijo! Danes dopoldan sem imel komunikacijo z osebo, ki mi je zaupala naslednje: “Policija v Nemčiji je zaslišala in pridržala Hanzija.” Glede na to, da gre za zelo kredibilen vir in poznavalca razmer v nemški policiji, nisem imel nobenega razloga, da temu ne bi verjel. Toda na njegovo željo tega podatka nisem objavil. In kdo je Hanzi? Hanzi je dejansko Milan Dorič, danes nemški državljan in upokojeni gostilničar, tajni agent več obveščevalnih služb, tudi nekdanje SDV – UDBA, ki naj bi leta 1975, po nalogu slovenske SDV, z dovoljenjem in strinjanjem Janeza Zemljariča, v Celovcu umoril Nikico Martinoviča, le zato, ker je kot cvetličar v Celovcu vsako leto obiskal in okrasil grobove po vojni pobitih Hrvatov v Velikovcu, ter organiziral in plačal komemorativno slovesnost. Hanzi je tisti “junak” glavne in odgovorne urednice informativnega programa TV SLO1 Ksenije Petrovčič Horvat, ki jo plačujemo vsi in je v nastopil v škandaloznem prispevku v oddaji TARČA pred dnevi na TV SLO 1. Vprašali so ga ali je leta 1975 res umoril Nikico Martinoviča. Seveda je odgovoril, da to ni res, ter povedal, da je bil takrat bolan in da je Roman Leljak, ki o njem “tako grdo govori” v Sloveniji, nekdanji kriminalec in obsojenec. No, noben kriminalec svojega kriminalnega dejanja načeloma ni takole priznal. Bo pa njegova TV-izpoved ostala v analih slovenskega novinarstva kot spomenik nekorektnega prirejenega poročanja Ksenije Petrovčič Horvat. Kot poročajo mediji, kriminalisti intenzivno preučujejo umore nekdanje SDV v arhivskih dokumentih. Usmerja jih tožilka, ki naj bi svoje delo, kot mi pravijo viri, opravljala zelo korektno in odgovorno. Toda vrnimo se k Hanziju. Spoštoval sem željo mojega današnjega jutranjega sogovornika, da o tem, da so v Nemčiji  kriminalisti zaslišali in pridržali Hanzija, ne pišem. Pred pol ure pa sem zasledil naslednji twitt: Tamara Vonta P not P ‏@TamaraVonta 2h: “Medtem na drugem koncu: Hanzi v policijskem pridržanju”. Če informacija mojega jutranjega sogovornika in informacija Tamare Vonta (državna sekretarka v kabinetu predsednice vlade) drži (dva med seboj nepovezana vira), potem je Slovenija pred novim škandalom. Ali nas bodo nemški organi odkrivanja in pregona prehiteli? V imenu resnice in pravice morda niti ne bi bilo slabo.”

Sodnica naredila procesno napako
No, skoraj pričakovano. Hanzi me je zasebno tožil, ker naj bi ga razžalil. V njegovem imenu je zasebno tožbo vložil odvetnik Dejan Rituper iz Murske Sobote. Njegov družinski »pedigre« naj bi bil naravnost primeren za tovrstna zastopanja, tako vedo povedati tisti, ki ga poznajo in ki poznajo tudi njegovo rodbino. Na tožbo sem seveda obširno odgovoril (s prilogami kakšnih 150 strani) in jasno navedel, da sem za mojo trditev imel dva vira, ki sta bila med seboj nepovezana. Najpomembnejši vir je bila seveda Tamara Vonta, ki je takrat opravljala naloge državne sekretarke v kabinetu predsednice vlade, ki je trdilen tvit, da je Hanzi pridržan v Nemčiji, objavila 6. 2. 2014 ob 12.20 uri, jaz pa moj prispevek istega dne ob 23.56 uri. Drugega vira tudi tokrat ne bom razkril. Takrat sem tudi zapisal, da bom več o tem objavil po končanem sojenju.

No, sojenja do zdaj ni bilo, sem pa bil za danes ob 14. uri vabljen na predobravnavni narok, kjer naj bi se izjasnil ali krivdo priznavam ali ne. No, sodnica je seveda spregledala, da sem poslanec Državnega zbora RS in bi morala dobiti dovoljenje državnega zbora za začetek postopka. Gre za procesno nedopustno napako, toda na imuniteto se seveda nisem imel namena sklicevati in se zaradi tega ne bi pritoževal.

Hanzi si je premislil
Toda do predobravnavnega naroka sploh ni prišlo, saj me je sodišče obvestilo, da si je Hanzi premislil. Ne vem, ali si je premislil Hanzi ali njegov odvetnik Rituper pod težo dokazov, ki sem jih predložil sodišču. Je pa zanimivo, da odvetnik Rituper predlaga delitev stroškov postopka. Ne, ne, na nobeno delitev sodnih stroškov ne bom pristal. Vse stroške, ki sem jih imel, pa bom po njihovem nakazilu ali izterjavi nakazal v humanitarne namene.

Vinko Gorenak