fbpx

Ugrabitelj Malaysie Airlines imel pri sebi “velik kovinski predmet z dvema antenama” – ustavili so ga pogumni potniki, tudi nekdanja nogometna zvezda

Foto: epa

Junaški potniki, ki so iz Melbourna potovali proti Kuala Lumpurju, so poskrbeli, da ugrabitelj letala ni izpeljal svoje namere, da bi letalo “vrgel v zrak” s predvidoma doma narejeno eksplozivno napravo. Med junaki, ki jih danes slavi ves svet, sta tudi mlada Avstralca, ki sta terorista šrilanške narodnosti pritisnila ob tla in ga v takšnem položaju zadrževala, dokler ni letalo prisilno pristalo in je Šrilančana odpeljala policija.

Med potniki na letalu, ki je okoli 23. ure vzletelo iz Melbourna in bi moralo čez približno osem ur pristati v Kuala Lumpurju, vendar pa se je zaradi teroristične grožnje že po 20 minutah vrnilo v Melbourne, je bil tudi avstralski nogometaš Andrew Leoncelli, nekdanja AFL-nogometna zvezda. Leoncelli, ki je sedel v poslovnem razredu, je dejal, da je terorist prišel na letalo z velikim kovinskim predmetom, iz katerega sta štrleli dve anteni, moški pa je grozil, da bo “razstrelil jeb**o letalo”. “Slišal sem, kako je ta idiot zahteval, da hoče priti do pilota, zaposleni pa so mu odgovorili, naj se usede. On pa je dejal: ‘Ne, ne bom se usedel, razstrelil bom to letalo!’ Rekel sem mu: ‘Kolega, kaj delaš tako jezen,’ on pa je odgovoril: ‘Razstrelil bom to jeb**o letalo.’ Jaz pa sem si mislil: ‘O, moj Bog, on je jeb**o nor!’ Približal sem se mu, on pa je stekel ob strani na drugo stran letala. Potem pa sta ga dva fanta zgrabila, ga razorožila in zvezala. V bistvu sta ga z glavo pritisnila ob preprogo, nato pa sedela na njem,” piše Daily Mail.

Foto: youtube

Leoncelli je napadalca opisal kot visokega moškega s temno kožo, ki je v rokah držal velik, nenavaden kovinski predmet v velikosti lubenice z dvema kratkima antenama. “Videti je bilo, kot da ima iPhone priključek, tako da bi lahko bil le beat box,” je dejal pomirjen nogometaš.

“Bomba” je bil polnilec za telefone
Avstralska policija je kasneje potrdila, da je bil napadalec 25-letni moški iz Dandenonga, duševni bolnik, pri sebi pa ni imel eksplozivne naprave, kot je zatrjeval. Kljub vsemu ga je policija aretirala, nadzornik Tony Langdon pa je dejal: “Zelo junaško od potnikov in ekipe je bilo, da so zadržali to osebo.” Za predmet, s katerim je terorist grozil  po njegovem naj bi šlo za bombo – pa se je izkazalo, da je bil polnilec za mobilne telefone. Preden je 300 potnikov lahko ponovno poletelo proti Kuala Lumpurju, so morali vsi dati izjave policiji.

Marjanca Scheicher