Ukrajina čaka na pravi trenutek

Foto: epa

Ruske sile zadnje tri mesece skušajo zlomiti ukrajinsko obrambo, vendar neuspešno. Vojaški analitiki menijo, da je le vprašanje časa za ukrajinsko protiofenzivo, na katero se Ukrajina učinkovito pripravlja. Dodatna pomoč je že prispela iz Poljske, prihaja pa tudi iz Danske.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na nedavnem obisku v sosednji Poljski pridobil nove obljube o poglobljenem sodelovanju, kjer se je državi zahvalil za vojaško podporo in sprejem ukrajinskih beguncev. Državi sta vzpostavili tesnejše odnose, kamor spada tudi zagotavljanje vojaške pomoči, ki je v Ukrajino že prispela ali je na poti. Ukrajini je dodatnih 100 tankov zagotovila tudi Danska, kar je le še dodatna pomoč, ki jo Ukrajina potrebuje za pripravo na protiofenzivo.

Danska bo Ukrajini dobavila 100 tankov Leopard 1 do poletja. To je zagotovil danski obrambni minister Troels Lund Poulsen. Ta je na skupnem novinarskem brifingu z ukrajinskim obrambnim ministrom Oleksijem Reznikovim dejal, da bi tanki v Ukrajino lahko prispeli v naslednjih šestih mesecih, poroča Yahoo News. Poslali bi tudi Leoparde 2, vendar jih ni več veliko, bodo pa v naslednjem mesecu prispele samohodne havbice Caesar, ki jih je Danska obljubila sredi januarja. Danska je napovedala tudi skupno prizadevanje z Norveško za prenos 8000 nabojev artilerije v Ukrajino. Nedavno je v Ukrajino prispelo tudi 200 oklepnih oklepnih vozil Rososmak, 100+ BMP IFV, 74 tankov, 24 samovoznih minometnih sistemov M120 Rak in 30+ podpornih vozil, 100 MANPADS Piorun, reaktivni letali MiG-29 in izstrelki. Novico o tem je Zelenski delil na Twitterju.

https://twitter.com/visegrad24/status/1645473550747172874?s=20

Ukrajina čaka na “pravi trenutek”
Po večmesečnih pripravah je Ukrajina v pričakovanju pravega trenutka za protiofenzivo. Čeprav bi se morale za uspeh uskladiti številne konstelacije, se Ukrajina zaveda, da bo ravno “pravi trenutek” ključnega pomena. Generalmajor Kirilo Budanov, vodja ukrajinske obrambne obveščevalne službe, je po poročanju CNN v intervjuju prejšnji mesec dejal, da bosta Rusija in Ukrajina to pomlad bojevali “odločilno bitko in ta bitka bo zadnja pred koncem te vojne”. Bistveni predpogoji za ukrajinsko protiofenzivo vključujejo dokončanje usposabljanja in integracijo novih enot, degradacijo ruskega zaledja, vzdržljivo logistično verigo in obveščevalne podatke v realnem času.

Osredotočenost na jug – ki predstavlja dividendo
Po mnenju nekaterih vojaških poznavalcev, ki jih navaja CNN, bo ključnega pomena tudi obveščevalna slika, ki bo prikazala, kje bi lahko bile slabosti v ruskih obrambnih namestitvah, pa tudi o lokacijah ruskega štaba, logistike in lokacij rezervnih sil. Nekateri viri na socialnih omrežjih pravijo, da se oblikuje od šest do devet novih brigad za protiofenzivo, kar je precej ambiciozna ofenziva, ki bi porabila velike količine goriva, streliva, hrane, medicinskega materiala in rezervne opreme. Logistična veriga, ki jo lahko slabo vreme ovira bolj kot oklep, je kritično pomembna. Nekateri analitiki trdijo, da bi moral biti fokus na jugu, saj ta predstavlja večjo dividendo: priložnost za razdelitev ruskega kopenskega koridorja do zasedenega Krima in povrnitev nekaterih najboljših kmetijskih zemljišč v Ukrajini, vendar se s tem nekateri ne strinjajo in menijo, da bi se bilo slabo osredotočiti le na eno področje.

Foto: epa

Ukrajinci razkazujejo tok zahodne strojne opreme, ki je začela prihajati za okrepitev svojih kopenskih sil. Pošiljajo posadke tankov na urjenje na tankih Leopard 2 in Challenger v Nemčijo oziroma Združeno kraljestvo. Njihova protiraketna obramba se vztrajno izboljšuje in z namestitvijo baterij Patriot se bo še izboljšala. Prva skupina ukrajinskih vojakov, ki se urijo na patriotih, je zdaj spet v Evropi.

Ukrajina se učinkovito pripravlja
V zadnjih nekaj mesecih so Ukrajinci prejeli opremo, ki je ključnega pomena za kakršno koli ofenzivno akcijo: rušilno strelivo, strojno opremo za odstranjevanje min, mobilne premostitvene zmogljivosti in MRAP – vozila, odporna na mine. Poleg tega je več kot 4000 ukrajinskih vojakov končalo usposabljanje za kombinirano oborožitev v Nemčiji vključno z dvema brigadama, opremljenima z bojnimi vozili Bradley, ki so jih dobavile ZDA, in vozili Stryker, izdelanimi v ZDA. V Nemčiji se še vedno usposabljata dva bataljona motorizirane pehote, ki štejeta 1200 ukrajinskih vojakov. Ukrajinske oborožene sile so se izkazale za okretne, prilagodljive in inovativne; večina enot je pokazala visoko moralo pred večjo silo. V preteklem letu so zahodne vojske zagotovile usposabljanje v skoraj vseh vidikih konfliktov, od tankovskega bojevanja do logistike in vodenja.

Ana Horvat