Ukrajina zamenjala Medvedčuka za več kot 200 ukrajinskih vojakov – med njimi tudi borci iz Azovstala

Viktor Medvedčuk (Foto: epa)

Putinu naklonjen ukrajinski ujetnik Viktor Medvedčuk je bil med vojnimi ujetniki, ki ga je Ukrajina zamenjala za 215 ukrajinskih vojakov in deset tujih borcev v ruskem ujetništvu.

V sredo je prišlo do izmenjave ujetnikov med ukrajinsko in rusko stranjo, v javnost pa je prišel podatek, da je Ukrajina v Rusijo med drugim poslala tudi Kremlju naklonjenega ujetnika Viktorja Medvedčuka, ki je veljal za Putinovo desno roko v Ukrajini.

Kako velika trofeja je bil Medvedčuk za Ukrajince, pove podatek, da so ukrajinske oblasti z njim uspele izpogajati izpustitev kar 215 ukrajinskih vojakov in še 10 tujih borcev. Medvedčuka so prijeli 12. aprila, ko je želel pobegniti iz hišnega pripora, sicer pa je bil kar dvakrat obtožen izdaje.

Rusi izpustili nekatere borce bataljona Azov
Med izpuščenimi ruskimi ujetniki so bili tudi poveljnik bataljona Azov in vodja obrambe v jeklarni Azovstal Denis Prokopenko, njegov namestnik Svjatoslav Palamar in vodja marincev Serhij Volinski. Skupno pet vojaških poveljnikov je prispelo v Ankaro, ob prihodu pa so že govorili z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Sara Kovač