Ukrajina je 18. maja v ruskih napadih uspela sestreliti kar 29 od 30 raket

Foto: Andriy Nebytov / Telegram

Ukrajinska zračna obramba je med 17. in 18. majem uspešno sestrelila 29 ruskih raket, dve brezpilotni letali kamikaze in dve izvidniški brezpilotni letali, so sporočili iz generalštaba ukrajinske vojske.

Ukrajinska vojska trdi, da je Rusija v obdobju od 17. maja od 21. ure do 18. maja do 5.30 proti Ukrajini izvedla več raketnih napadov. Skupno je izstrelila 22 raket dolgega dosega (X-101/X-555). Z območja Črnega morja je bilo izstreljenih šest križarskih raket Kalibr, dve raketi pa sta bili izstreljeni s strani taktičnega raketnega sistem Iskander.

Glavno tarčo predstavljal Kijev
Kijev, glavno mesto Ukrajine, je znova predstavljalo glavno tarčo napadov. Po besedah Andrija Nebitova, vodje policije v Kijevski regiji, ni bilo zabeležene večje škode,  prav tako pa na srečo ni bilo človeških žrtev. Vendar pa je ukrajinsko južno poveljstvo sporočilo, da je bila ena oseba ubita, dve drugi pa sta bili ranjeni po ruskih raketnih napadih v regiji Odesa, poroča Kyiv Independent. Natalia Humeniuk, tiskovna predstavnica ukrajinskega južnega poveljstva, je za nacionalno televizijo povedala, da je bil zadet industrijski objekt na obrobju Odese, dva ranjenca pa sta bila varnostnika, ki sta tam delala.

Neopredeljen infrastrukturni objekt je bil poškodovan tudi v regiji Hmelnicki, poroča vojaška uprava regije Hmelnicki. Žrtev ni bilo. Do množičnega napada je prišlo tudi 16. maja, tekom katerega je ukrajinska zračna obramba čez noč uspešno sestrelila 25 ruskih raket, ki so ciljale na Ukrajino, vključno s šestimi balističnimi raketami Kinžal. Ameriški CNN je 16. maja poročal, da je Rusija vendarle nekoliko poškodovala sistem zračne obrambe Patriot. Ameriški uradniki, ki so želeli ostati neimenovani, so v zvezi s tem izrazili prepričanje, da ni potrebe, da bi se zračni obrambni sistem Patriot odstranilo z bojišča zaradi popravil.

Sara Kovač