fbpx

Ukrajina postaja novi Putinov Afganistan

Požgano rusko oklepno vozilo v mestu Harkov na vzhodu Ukrajine. (Foto: epa)

Zdi se, da Ukrajina vse bolj postaja simbol Putinovega neuspeha, celo nočna mora, nekakšen novi Afganistan. Rusija pa v skladu z njegovo fanatično doktrino nova Sovjetska zveza. Imajo jedrske rakete in vesoljske ladje, na katere so lahko izjemno ponosni. Imajo pa tudi vse bolj prazne trgovine, v nekaj mesecih pa lahko pričakujemo še bone za bencin in diktatorjev nori svet bo popoln. Daily Mail poroča o tem, da je bila zadnja noč vojne Putinova noč sramote. Rusko napredovanje se je namreč izjemno upočasnilo, demoralizirane čete pa trpijo gromozanske izgube. 

Kijev ob tem zavrača novo farsično ponudbo “humanitarnih koridorjev”, potem ko so se zgodili napadi na avtobuse, v zadnjih zračnih napadih pa so bili ubiti otroci, in sicer v nočnih zračnih napadih na mesto Sumi ob ukrajinsko-ruski meji. Ubitih je bilo 18 ljudi, od tega dva otroka. Več je bilo tudi ranjenih. Ukrajinska stran pa opaža, da se je ruska invazija močno upočasnila, kar zbija moralo ruskih vojakov, ki se vse pogosteje zatekajo k vojnim zločinom.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je novo ponudbo “humanitarnih koridorjev” zavrnil kot “cinično” piarovsko potezo Moskve. Župan obleganega mesta Buča v bližini Kijeva pa je zatrdil, da je rusko bombardiranje tako silovito, da zdravniki z ulic ne utegnejo sproti odstranjevati trupel ter da jih trgajo potepuški psi. Dimitrij Živitski, vodja vojaške uprave v obleganem vzhodnoukrajinskem mestu Sumi, je dejal, da so se napadi na civilno prebivalstvo zgodili kmalu po 23. uri.

Foto: Ukrajinski parlament

Na spletu je zaokrožila tudi fotografija ranjenega dojenčka, ki je dotrpel v napadih Putinove armade. Šokantna fotografija se je pojavila prav v času, ko je Rusija vnovič podala svojo cinično ponudbo z namenom podprtja “humanitarnih koridorjev”, da bi civilisti ubežali bombardiranju ukrajinskih mest, vključno s Sumijem. Zelenski je ob tem še pojasnil, da so ruske čete po poteh nastavile mine, da so eksplodirali avtobusi, ki so bili namenjeni prevozu beguncev.

Življenje naj bi izgubil že drugi ruski general, skoraj vsa velika mesta pa nadzirajo Ukrajinci
Kot je še pojasnil, ruski “humanitarni koridorji” doslej niso delovali, čemur so botrovali ruski tanki, raketni izstrelki in mine. Obenem gre izključno za propagandno potegavščino, namenjeno ruskim gledalcem. Morala Putinovih vojakov pa je padla zlasti zato, ker so ruske enote svoje sile 100-odstotno vložile v svoje napore, uspeh pa je minimalen. Obrambne operacije se nadaljujejo na severu, jugu in vzhodu države, ob čemer so vsa večja ukrajinska mesta, z izjemo Hersona, v ukrajinskih rokah, v svoji nemoči pa se ruski vojaki zatekajo k plenjenju in vojnim zločinom. Znano je tudi, da je bil v ponedeljek v Harkovu ubit ruski poveljnik generalmajor Vitalij Gerasimov

Domen Mezeg